رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: طرح موضوع «پژوهش پاک» به گسترش آن در دانشگاهها و مراکز علمی منجر میشود.
به گزارش روابطعمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر علیمحمد آخوندعلی، در کنگرۀ «پژوهش پاک» که امروز سهشنبه ششم آذرماه در تالار اجتماعات فردوسی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی برگزار شد، گفت: این کنگره برای نخستینبار بههمت معاونت پژوهشی دانشگاه بهصورت ملی برگزار میشود و علاقهمندان این حوزه، مقالات باارزشی را به رشتۀ تحریر درآوردهاند که میتواند منشأ خیر و برکت در کشور باشد.
وی با اشاره به برگزاری شورای «اخلاق پژوهش» در دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: اگر در این زمینه مشکلی وجود داشته باشد با طرح آن در شورا، مورد بررسی قرار میگیرد؛ اما طرح موضوع بهصورت کنگره، اهمیت ویژهای دارد. گاهی نیکویی و خوبی موضوعی مطرح و تبیین می شود و همین طرح و تبیین موضوع به گسترش فرهنگ آن نیکویی کمک میکند.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، افزود: گسترش فرهنگ موضوع «پژوهش پاک» مانند پادزهر است و مانع برخی فعالیتهای غیراخلاقی افراد در پژوهش می شود.
آخوندعلی، تصریح کرد: از حضرت رسول (ص) روایت شده است که «مردم پاره آتش به خانه نبرید» این بدین معنی است که به بدی های نهفته و پنهان اقدام نکنید. بطور کلی امور خوب و بد و خیر و شر در دو وجه آشکار و پنهان عملیاتی می شوند. در این نشست ها باید تلاش شود توسعه فرهنگ پژوهش سالم و پاک نه تنها در بعد ظاهر بلکه در بعد پنهان نیز توسعه یابد تا پژوهشگران به هر دلیل به تخلف در تحقیق چه استفاده از کار دیگران و چه تحقیقات شخصی دچار نشوند.
وی، اظهار کرد: در معنی، اخلاق جمع خُلق (طبیعت و فطرت درونی) و خَلق (بدیهیات و ظاهر) اتلاق می شود؛ بنابراین، این مسئله به موضوع خلقت و طبیعت انسان و پدیدههای فطری باز میگردد. در آیۀ «ٱلله ٱلذی خلق ٱلسموت وٱلأرض و ما بینهما فی ستة أیام» در معنی خلق گفته شده است که به معنی تقدیر و تدبیر امور است و به معنی ایجاد از هیچ نیست؛ و آن بحث دیگری دارد. شش مرحله از خلقت را خداوند تدبیر و تقدیر فرموده است، بنابراین موضوع اخلاق که به شرایط خلقت باز میگردد از نظر ظاهری و باطنی به تدبیر امور و اندیشه درست باز میگردد.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، تأکید کرد: اخلاق به بیرون و درون اشاره دارد. موضوع اخلاق در پژوهش نیز بحث درونی و بحث بیرونی دارد؛ امیدواریم شرایط به گونهای باشد که کسی به خود اجازه ندهد که وسوسه شده و در مسیر ناسالم حرکت کند. طرح موضوع با عنوان «پژوهش پاک» امری پسندیده است و خود طرح این عنوان میتواند تبلیغ و اشاعه فرهنگ پژوهش پاک در مقابل «پژوهش ناپاک» باشد.