قطعنامه پنجمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی و سومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران

قطعنامه پنجمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی و سومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران


قطعنامه پنجمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی و سومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران

در مراسم اختتامیه پنجمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی و سومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران، قطعنامه پایانی این دو همایش با حضور مسولانی کشوری و استانی قرایت شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهیدچمران اهواز، در متن این قطعنامه، آمده است:

با صلوات بر پیامبر اکرم و روح مطهر بنیان گزار جمهوری اسلامی و شهدای اسلام و با آرزوی سلامتی و توفیق برای مقام معظم رهبری (دامت برکاته) «پنجمین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی و سومین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران» با حضور بیش از 500 نفر از متخصصان، کارشناسان و پیشکسوتان صنعت آب کشور در تاریخ 21 الی 23 اسفند ماه 1396 در محل سالن همایش های بین المللی گیت بوستان برگزار گردید. برگزار کنندگان این رویداد علمی، دانشگاه شهید چمران اهواز، سازمان آب و برق خوزستان و انجمن آبیاری زهکشی ایران می باشد .

از 220 مقاله رسیده به دبیرخانه همایش تعداد 150 مقاله پذیرفته شده که از این میزان 50 مقاله بصورت شفاهی و 100 مقاله بصورت پوستری طی 2 روز کاری در 7 محور و با تاکید بر مدیریت شبکه ها در شرایط خشکسالی با توجه به محدودیت کیفی و کمی آب آبیاری ارائه گردید .

کمبود و روشهای نوین آبیاری با تأکید بر استفاده از پساب های کشاورزی و زهاب ها با رویکرد کاهش مسائل زیست محیطی سوق داده است. همچنین بحران های دهه اخیر با وقوع پدیده ریزگردها در سطح استانی و ملی سبب توجه بیشتر به محیط زیست به منظور حفظ سلامت جوامع در مناطق هدف گردیده است .

در ادامه شرکت کنندگان در این رویداد علمی، پس از بحث و بررسی های کارشناسی درخصوص محورهای همایش و با توجه به نقاط ضعف فعالیتهای مدیریت آب، کشاورزی و محیط زیست کشور، بر اهمیت توجه بیشتر به موارد ذیل تأکید می نمایند :

1-    با توجه به محدودیت منابع آب کشور و نوسانات آب و هوایی اعمال مدیریت علمی در استفاده از منابع آب کشور لازم الاجراست .

2-   پایش و پیش بینی اثرات ناشی از روند کاهش منابع آب کشور بر کیفیت آب رودخانه ها و در نتیجه کاهش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی .

3-   اجرای شبکه های آبیاری و زهکشی مدرن در اراضی تحت کشت با روشهای سنتی با هدف مدیریت مصرف و کنترل تقاضا .

4-   استفاده از روش های نوین مدیریت کشاورزی، آبیاری و زهکشی در اراضی مستعد به منظور صرفه جویی در مصرف آب، کاهش زهاب و افزایش بهره وری مصرف آب .

5-   استفاده بهینه از آب با اجرایی نمودن تحویل حجمی آب به بهره برداران و اصلاح قانون توزیع عادلانه آب .

6-   برنامه ریزی، انتخاب و اجرای الگوی کشت باتوجه به آمایش سرزمین آب محور با درنظر گرفتن مفهوم آب مجازی و ارزش گذاری و بهره وری آب .

7-   انجام تحقیقات علمی و کاربردی در استفاده از زهاب کشاورزی و با استفاده از تجارب جهانی در شورورزی با دیدگاه توسعه پایدار .

8-   پیشنهاد تأسیس واحد تحقیقات شورورزی در استان خوزستان .

9-   گسترش تعاونی های تولید و تشکل های آب بران قبل از اجرای هرگونه طرح کشاورزی در مناطق بعنوان نمایندگان جامعه بهره بردار و ارائه هرگونه درخواست انجام پروژه و پذیرش مسئولیت تحویل تأسیسات اجرا شده توسط ایشان با هماهنگی با سازمان های مربوطه و توانمند سازی تشکل های مردمی موجود .

10-توقف یا بازنگری در سامانه های انتقال آب بین حوزه ای براساس نتایج آمایش

11- سرزمین با توجه به مشکلات زیست محیطی پایین دست رودخانه و خشک شدن تالاب ها

12- فراهم آوردن شرایط تعامل های ملی و بین المللی در زمینه های آب، کشاورزی و محیط زیست

13- برنامه ریزی سیستمی منابع آب در حوضه های آبریز با تأکید بر تعیین و تخصیص حقآبه مراتع و تالابهای کشور .

14- کمک به ارتقا توان علمی و فنی مشاورین از طریق شرکت در مجامع علمی بین المللی .

15- تعیین و اخذ قیمت واقعی آب از ذینفعان با تاکید بر ظرفیت سازی در سطوح مختلف آموزشی و پژوهشی برنامه ریزی و سیاست گزاری بر روی زنجیره بازار .

16- توجه بیشتر به بهره برداری و افزایش عملکرد واحد سطح بجای توسعه افقی کشاورزی .

17- ایجاد سازمان نظام مهندسی آب و محیط زیست به منظور ایجاد هماهنگی بین کلیه سازمان های مرتبط با آب از جمله سازمان های آب منطقه ای، جهادکشاورزی، استانداری، فرمانداری ها، شرکت های بهره برداری، نیروهای قضایی و انتظامی، تشکل های مردمی و ایجاد اشتغال پایدار برای فارغ التحصیلان آب و محیط زیست .

18- توسعه فناوری های موثر در افزایش عملکرد و کاهش مصرف آب در مقیاس مزرعه (مهندسی ژنتیک، کشت نشایی، ضریب مکانیزاسیون، اصلاح نباتات، کشت های گلخانه ای، مدیریت آفات و بیماریها، حاصلخیزی خاک، کشاورزی حفاظتی، کشاورزی دقیق و ...)

19- توسعه فناوری های استفاده از آب سبز (کشت دیم) و حمایت از پژوهش های کاربردی مرتبط .

20- ایجاد بانک اطلاعات پایه منابع و مصارف آب کشور و ساختار لازم جهت تحلیل و ارائه سناریوها .

21- لزوم توجه به مدیریت توأمان عرضه و تقاضا در آب کشور با تاکید بر کاهش مصارف آب و افزایش بهره برداری .

22- لزوم توجه به رویکرد همبستی یا پیوندی (Nexus) آب، غذا و انرژی و محیط زیست .

23- توجه به خصوصی سازی در بخش آب برای ایجاد جذابیت در سرمایه گذاری .

24- تکمیل و استفاده از سیستم های اندازه گیری نوین در شبکه های آبیاری و زهکشی .

25- اعمال سیاستهای تشویقی کاهش مصرف آب و کاهش تولید زهاب .

26- استفاده از زهاب و پساب جهت رفع نیازهای صنایع .

27- توجه بیشتر به اقدامات غیرسازه ای در شبکه های آبیاری و زهکشی .

آدرس کوتاه :