مدیریت سیل با بهره گیری از نظرات دانشگاهیان انجام شد - دانشگاه شهید چمران اهواز

استاندار خوزستان گفت: حداقل تلفات، حفظ پایداری سدها و مدیریت ریسک، سه اولویت مدنظر در سیلاب خوزستان بود و مدیریت سیل با اخذ نظرات دانشگاهیان انجام شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر غلامرضا شریعتی در دیدار با اعضای هیات ویژه گزارش ملی سیلابها و اعضای هیات رئیسه این دانشگاه، اظهار کرد: استان خوزستان از دیرباز با مقوله سیلاب درگیر بوده است، ولی با توجه به اینکه چند سالی شاهد خشکسالی در استان بودیم، ذهنیت مردم از سیلابها فاصله گرفته بود و برخی مردم باور نمیکردند که آب وارد روستاها خواهد شد.
وی بیان کرد: در برخی روستاها زمانی که اخطار تخلیه داده میشد، مردم محل را ترک نمیکردند، زیرا باور نمیکردند که روستا به زیر آب برود، با این حال عوامل اجرایی میماندند و زمانی که آب میآمد، وسایل و احشام مردم را منتقل میکردند.
استاندار خوزستان، افزود: حجم آب ورودی به استان بسیار زیاد بود و در حوزه کرخه با دوره بازگشت هزار ساله و در حوزههای کارون و دز با دوره بازگشت 200 ساله مواجه بودیم.
شریعتی ادامه داد: پیشنهادهایی به رییس جمهور ارائه و موافقت اولیه نیز اخذ شده است که در برخی حوزهها مانند کرخه و کارون، کانالهای سیلاببر ایجاد شود تا در آینده با چنین مشکلاتی مواجه نشویم.
وی، تصریح کرد: آماده همکاری با هیات ویژه گزارش ملی سیلابها هستیم و اطلاعات لازم در اختیار این هیات قرار خواهد گرفت و دستگاههای اجرایی را نیز موظف میکنیم که در سریعترین زمان ممکن، همکاری لازم را داشته باشند تا روایت دقیقی از ماجرا، ثبت و تهیه شود.
استاندار خوزستان،خاطرنشان کرد: شورای تامین استان نیز کاملا در جریان اتفاقات بوده است و بسیاری از تصمیمگیریها در این شورا اتخاذ شده است. اگر شاهد هستیم که در جریان سیل در خوزستان تلفات جانی نداشتیم، به این دلیل بوده که مدیریت سیل و تصمیمات بر اساس اصول علمی و طبق دستورالعمل وزارت نیرو و با اخذ نظر استادان دانشگاه انجام شده است و همه ارکان تصمیمگیری در استان به صورت شبانهروزی درگیر موضوع بودهاند.
شریعتی، گفت: سیلاب خوزستان مسالهای نبود که یک سازمان یا یک وزارتخانه بتواند آن را مدیریت کند و گاهی برخی تصمیمات به گونهای بود که یک رییس سازمان به تنهایی نمیتوانست تبعاتش را بر عهده گیرد و لازم بود همه ارگان ها باهم همکاری داشته باشند.
وی، خاطرنشان کرد: در مجموع، با محدودیتهای زیادی مواجه بودیم وآورد آب نیز بسیار زیاد بود، به همین دلیل، سیاست نخست این بود که حداقل تلفات را داشته باشیم و پس از آن حفظ پایداری سدها و مدیریت ریسک قرار داشت تا حداقل خسارتهای اقتصادی را داشته باشیم.
استاندار خوزستان با اشاره به اینکه مدیریت سدها نیز بسیار پیچیده بود، گفت: سد دز با بیش از 50 سال عمر، سد گتوند با محدودیت در تخلیه و سد کرخه که تاکنون چنین ذخیرهای را تجربه نکرده بود، از مشکلاتی اصلی در حوزه آبریزهای استان بود. پیش از وقوع سیلاب، ذخیره سد کرخه 4.7 میلیارد مترمکعب بود و هرچه تخلیه میشد، آورد به قدری زیاد بود که ذخیره سد کمتر از این میزان نمیشد و به همین دلیل در چنین شرایط دشواری مجبور بودیم تصمیماتی را اتخاذ کنیم و مسئولیت را نیز بر عهده بگیریم.
شریعتی گفت: در بازدید از مناطق سیل زده و حوزه های آبریز استان تیمی از استادان دانشگاه به صورت مستمر حضور داشتند و نتیجه بررسیها را در اختیار مسئولان استانی قرار می دادند. همچنین از تجربیات مردم محلی نیز استفاده شد و تلاش بر این بود که تعادلی میان نظرات کارشناسان و مردم محلی ایجاد شود تا بهترین تصمیم را بگیریم.
وی، اظهار کرد: مدیریت سیل، تجربه خوب، ولی سخت و سنگین بود و امیدواریم در روزهای آینده مشکلات شادگان، آبادان و خرمشهر نیز حل شود و شرایط عادی بر استان حاکم شود.
دکتر محمود نیلیاحمدآبادی، رییس هیات ویژه گزارش ملی سیلابها نیز در این دیدار اظهار کرد: با توجه به اینکه دانشگاه شهید چمران اهواز در منطقه وقوع سیلاب قرار دارد و استادان و متخصصان حوزه علوم آب نیز در این دانشگاه فعال هستند، سفر به اهواز انجام شد و در نشستی با اعضای هیات علمی این دانشگاه، موضوع نحوه تدوین گزارش برای ارائه به رییس جمهور مورد بحث قرار گرفت.
وی، افزود: این گزارش در چهار بخش روایت حادثه، آسیبشناسی، درسهایی که باید از آن گرفت و در نهایت، راهبردها، تنظیم خواهد شد.
رئیس دانشگاه تهران، اظهار کرد: سیل خوزستان، از نظر حجم آورد آب و مدت استقرار سیل در استان و خسارتها، بیشترین میزان را داشته است و در روزهای آینده اعضای کارگروههایی که تعیین شده است به خوزستان سفر خواهند کرد و در نشست با مدیران استان، اطلاعات لازم را جمعآوری خواهند کرد.
نیلیاحمدآبادی با تاکید بر اینکه شرایط در استان بحرانی بوده و تصمیمگیری در شرایط بحرانی قطعا دشوارتر است، تصریح کرد: تشکیل هیات ویژه گزارش ملی سیلابها از سوی رییس جمهور اقدام بسیار خوبی بود و البته مسئولیت سنگینی را نیز بر عهده دانشگاهها گذاشته است.
گفتنی است پیش از این نشست دکتر نیلی احمدآبادی و گروه همراه بازید هوایی از مناطق سیل زده استان خوزستان داشته و در نشستی با حضور اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز مسایل مرتبط با چگونگی تنظیم گزارش سیلاب ها مورد بررسی قرار گرفت.