یادداشتی از دکتر هاشمی؛ ویروس کرونا و سبک های مقابله ای ما - دانشگاه شهید چمران اهواز

دکتر سید اسماعیل هاشمی عضو هیات علمی و هسته مشاوره اجتماعی- فرهنگی ستاد مقابله با بیماری کرونا دانشگاه شهید چمران اهواز در یادداشتی به بررسی سبک های مقابله ای افراد در مواجهه با ویروس کرونا پرداخت.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در این یادداشت آمده است:
استرس زائیده تغییر است و اساسا هر عاملی که ما را وادار کند شیوه رفتار، تفکر و احساس خود را به منظور سازگاری بهتر تغییر دهیم، بالقوه می تواند استرس آفرین باشد. استرس قبل از آنکه به سلامت جسمانی، روانی یا اجتماعی ما آسیب بزند، از مسیر سبک مقابله ای ما عبور می کند. به تعبیر دیگر، حتی اگر استرس های دریافتی ما شدت بالایی داشته باشند، لیکن از سبک مقابله ای مناسبی برای مواجهه با آن استفاده کنیم، به احتمال زیاد از آنها عبور موفقیت آمیزی خواهیم داشت.
هر یک از ما برای کاهش اثرات استرس در مواجهه با شرایط استرس زا و تحت کنترل خویش در آوردن اوضاع، دست به اقداماتی می زنیم. مجموعه این اقدامات سبک مقابله ای ما را مشخص می کند. به طور کلی ما انسان ها دو سبک مقابله ای داریم. سبک مساله مدار و سبک هیجان مدار. هر یک از این سبک ها بسته به نوع استرس و موقعیتی که مورد استفاده قرار می گیرند می توانند کارساز یا دردسرساز باشند. داشتن سبک مقابله ای کارساز به حفظ سلامت روانی و سازگاری ما و به تبع آن به تداوم بقاء ما کمک می کند.
این روزها با شیوع ویروس کرونا در کشور و وفور اخبار ضد و نقیض، مبهم و عمدتا رعب آور در مورد میزان و چگونگی آسیبزایی آن، شرایط ملتهب و پرتنشی را برای بسیاری از ما رقم زده است. در این شرایط لازم است برای حفظ سلامت خود و اطرافیان مان از شیوه های مقابله ای کارساز استفاده کنیم. در ادامه به چند پیشنهاد برای مقابله صحیح و کارآمد با وضعیت پرتنش این روزها اشاره میکنم.
- اخذ اخبار مربوط به نحوه مراقبت خود در برابر ویروس کرونا از منابع موثق مانند پزشکان متخصص و رعایت توصیه های بهداشتی آنها
- با توجه به مسری بودن ویروس کرونا، به حداقل رساندن تماس با افراد دیگر و ماندن در منزل تا حد امکان
- انجام کارها و برنامه های روزمره و موکول نکردن آنها به زمانی دیگر
- داشتن نگاهی واقع بینانه به معضل ویروس کرونا به طوری که نه مشکل را ناچیز بیانگاریم و لذا مراقبتهای لازم را انجام ندهیم و نه اینکه به طور افراطی آن را جدی بگیریم و دست به اقدامات غیر لازمی بزنیم که موجب ناراحتی ما و اطرافیان می شود.
- اولویت بندی کردن کارها و برنامه ها، و حتی الامکان انجام کارها در منزل یا به صورت تلفنی و آنلاین
- ضمن رعایت مراقبتهای بهداشتی، خوشبین بودن و اجتناب از نگرانیهای بیمورد
- انجام فعالیت هایی که افکار استرس زا را از ما دور می کنند مانند گوش دادن به موسیقی های فاخر، فعالیتهای هنری مانند نقاشی، فعالیتهای ورزشی قابل انجام در محیط منزل، و فعالیت هایی مانند بازیهای گروهی با اعضاء خانواده، تماشای فیلم ها و سریال ها، مطالعه کتاب های مورد علاقه و غیره.