یادداشتی از دکتر حقیقی: فعالیتهای پژوهشی و فناورانه در خدمت صنعت و جامعه و رفع مشکلات کشور - دانشگاه شهید چمران اهواز

دکتر علی حقیقی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز در یادداشتی به مناسبت هفتهی پژوهش و فناوری تأکید کرد: فعالیتهای پژوهشی و فناورانه باید در خدمت صنعت و جامعه و رفع مشکلات کشور باشد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در این یادداشت آمده است:
هفتهی پژوهش و فناوری سال 1399 که با شعار "پژوهش و فناوری در خدمت جهش تولید" نامگذاری شده است از 15 تا 20 آذرماه در سرتاسر کشور برگزار میشود. انتخاب شعار امسال نیز بر اهمیت تحقیقات کاربردی تأکید دارد و به این مهم اشاره مینماید که فعالیتهای پژوهشی و فناورانه در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی میبایست در خدمت صنعت و جامعه و رفع مشکلات کشور باشد. این مهم بهویژه در شرایط کنونی که تمام جهان متأثر از پاندومی کووید-19 بوده و کشور عزیزمان تحت تحریمهای بیرحمانه و بیسابقهای قرار دارد بیش از پیش موردتوجه دانشگاهیان است. دانشگاه شهید چمران اهواز بهعنوان دانشگاه مادر استان خوزستان، استانی با چالشهای عظیم زیستمحیطی، فرهنگی، امنیتی و اقتصادی در کنار فرصتهای کمنظیری همچون صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، کشاورزی، فولاد و صنعت آب و برق در تلاش است تا نقشآفرینی مؤثرتری در استان و کشور داشته باشد. افزایش تعداد و تنوع قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه، واگذاری چندین مگا پروژه و مأموریتهای کلان از سوی صنعت نفت به دانشگاه، توسعه زیرساختهای مناسب جهت فعالیتهای پژوهشی و فناورانه، تأسیس مراکز خلاقیت و نوآوری، خدمات فناوری دانشگاه و نوآوری نفت، پژوهشکده میادین و تجهیزات نفت و گاز و ارتقاء و تجهیز آزمایشگاه مرکزی گوشهای از اقداماتی است که در دانشگاه طی چند سال گذشته صورت گرفته تا شرایط انجام تحقیقات کاربردی اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی بیش از پیش فراهم شود.
پژوهش و فناوری جنبههای مختلفی دارد و طیف وسیعی از تحقیقات علمی را شامل میشود که برون داد آنها در قالب پایاننامههای تحصیلات تکمیلی، مقالات علمی، طرحهای ارتباط با صنعت، اختراع و اکتشاف و فناوری عرضه میشود. امید است که تمام این تحقیقات در خدمت جامعه، جهش تولید و ارزشآفرینی هدایت شوند. از سوی دیگر آنچه ثمربخشی تلاشها و تحقیقات دانشگاهیان را تضمین مینماید میل و اراده صنعت و جامعه در مراجعه به نهاد دانشگاه است. واقعیت آن است که علیرغم رشد قابلتوجه پژوهش و فناوری در دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه شهید چمران اهواز و علیرغم موفقیتهای درخشانی که در تحقیقات کاربردی برای کشور حاصلشده اما هنوز پیوند میان دانشگاه و صنعت رضایتبخش نیست و در بسیاری موارد شکننده است. دلایل متعددی را برای این نقیصه میتوان برشمرد که از آن جمله اقتصاد دولتی (وابسته بودن هر دو نهاد دانشگاه و صنایع بزرگ به دولت)، بودجههای کم پژوهشی دستگاههای اجرایی، عدم اهتمام و باور برخی مسئولین و کارشناسان در دستگاههای اجرایی به امر پژوهش و ارتباط با دانشگاه، عدم تعریف مناسب و هدفمند موضوعات پژوهشی و در پی آن عدم عملیاتی نشدن نتایج تحقیقات و تجربیات ناموفق صنایع در ارتباط با دانشگاهها در برخی از قراردادهای پژوهشی از مهمترین چالشها هستند. بدون تردید در کنار این موارد دانشگاه هم نقایص و کمبودهای خود را میپذیرد و لازم است در جهت رفع آنها تلاش کند. با اینحال، تردیدی نیست که علیرغم همه این چالشها و مشکلات شناختهشده و ناشناس در راه ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه، باید در جهت تحکیم آن کوشید و آینده آموزش عالی و صنعت کشور راهی جز ارتباط نزدیک و هدفمند با یکدیگر نخواهند داشت. این مهم از مأموریتهای ویژه دانشگاه شهید چمران اهواز در حوزه معاونت پژوهش و فناوری است که دستکم از یک دهه پیش آغازشده و تلاش روزافزون همکاران دانشگاهی به جد پیگیری خواهد شد.
همچنین این هفته فرصت مغتنمی است تا ضمن برگزاری نشستهای تخصصی و سمینارهای علمی و برنامههای نیازسنجی پژوهشی و گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری، از پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاه نیز تقدیر به عمل آید و بدینوسیله از تلاشها و زحمات همکاران و دانشجویان پژوهشگر و فناور که سهم قابلتوجهی در ارتقاء جایگاه دانشگاه در مجامع علمی ملی و بینالمللی داشتهاند تجلیل شود. در نهایت ضمن آرزوی سلامتی و سعادت برای همه دانشگاهیان و تلاشگران عرصه علم و دانش، هفته پژوهش و فناوری سال 99 را گرامی میداریم.