18 03 2020 06:03
کد خبر : 1700079
تعداد بازدید : 644

یادداشتی از دکتر حبیبی: آیا ورزش برای ایمنی بدن خوب است یا بد؟

 

 

دکتر عبدالحمید حبیبی، مدیرگروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه شهیدچمران اهواز در یاداشتی به این موضوع پرداخت که آیا ورزش به داشتن یک سیستم ایمنی سالم هم کمک می‌کند؟

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در متن این یادداشت آمده است:

فعالیت منظم ورزشی یکی از مهمترین عناصر برای داشتن یک زندگی سالم است. ورزش  سلامت قلبی-عروقی را بالا برده، فشار خون را کاهش می‌دهد، سوخت و ساز بدن را بهینه می کند، تعادل در سیستم هورمونالی بدن ایجاد می کند، کمک به حفظ وزن مطلوب بدن کرده و از شما در برابر بسیاری از بیماری‌ها محافظت می‌کند.

 اما آیا ورزش به داشتن یک سیستم ایمنی سالم هم کمک می‌کند؟

یافته های پژوهشی بسیار زیادی در سال‌های اخیر تایید می کند که ورزش همانند یک رژیم‌غذایی سالم می‌تواند با سلامت انسان و در نتیجه با سلامت سیستم ایمنی در ارتباط باشد. هنگام فعالیت ورزشی با افزایش جریان خون در شریان های بدن اکسیژن رسانی مناسب تری به دستگاهای حیاتی بدن صورت می پذیرد.

آیا ورزش در هر سطحی باعث ارتقاء سلامتی فرد می شود ؟ و او را در برابر بیماری ها مصون می دارد؟

  بسیاری از محققین حوزه فیزیولوژی ورزش تحقیقات خود را در سال های اخیر معطوف پاسخگویی به این سوال مهم داشته اند که حد مناسب و بهینه  تمرینات ورزشی باید چه میزان باشد تابتواند بیشترین تاثیر مثبت را بر سلامتی و بویژه  سیستم ایمنی افراد داشته باشد.  بدین منظور پژوهشگران خون و ادرار افراد را قبل و بعد از ورزش بطور مکرر آزمایش کرده اند تا تغییرات ایجاد شده در ترکیبات سیستم ایمنی بدن مثل گلبول‌های سفید خون ، سایتوکاین هاو پادتن‌های خاص را بررسی کنند ،نتایج تحقیقات نشان میدهد که انجام ورزش های سخت و شدید و درمانده ساز می تواند مخل سلامتی و حتی تاثیر منفی بر سیستم ایمنی بدن داشته باشد. البته که این شیوه تمرین و فعالیت بیشتر مختص  ورزشکاران حرفه ای برای کسب موفقیت های ورزشی در سطح قهرمانی است که بحث انگیز بوده و باید بدرستی به آن پرداخت.

اما  ورزش های هوازی سبک تا شدت متوسط برای افراد معمولی چطور؟ آیا اینگونه ورزش ها به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند؟

 پاسخ قاطع  یافته های پژوهشی محققین آن است که  ورزش منظم زیربیشینه می تواند یکی از مولفه‌های سلامتی افراد محسوب شده و باعث افزایش کارایی سیستم اسکلتی عضلانی،  گردش خون قلب و عروق ،  تنفس، ریه ها  و سیستم ایمنی افراد شود .

پروفسور" مایک گلسیون "عضو انجمن میکروبیولوژی بریتانیا معتقد است ورزش در حد تعادل به تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری های عفونی ، سرماخوردگی ، آنفولانزا   و سینوزیت کمک می کند وبیان میکندچنانچه در طول زندگی روزمره تحرک و فعالیت بدنی  شما کم باشد  می تواند خطر ابتلا به عفونت را در شما 2 تا 3 برابر بیشتر از دیگران ایجاد کند. همچنین مستندات  پزشکی ورزشی تایید می کند در کسانی که به صورت مداوم ورزش سبک تاشدت متوسط انجام می دهند باعث تقویت عملکرد  سیستم ایمنی بدن شده و تغییرات هورمونی ناشی از التهاب و استرس را کنترل کرده و احتمال ابتلا به سرماخوردگی و  انواع عفونت ها را تا حد یک سوم کاهش می دهد.  

ضمنا گفتنی است انجام فعالیت های ورزشی و نرمش های اسکلتی عضلانی منظم روزانه،  علاوه بر فواید جسمانی با افزایش میزان  ترشح  دوپامین ، سروتونین و آندورفین در سیستم CNS می تواند عامل موثری در از بین بردن رخوت ، سستی و تنیدگی بوده و موجب کاهش اضطراب، استرس و افسردگی شده،  وحتی تغییرات خلقی و نگرشی  از جمله پیدایش دید مثبت تری نسبت به زندگی را فراهم سازد.

* با ورزش به جنگ کرونا برویم*


 

درج شده توسط: مدیر سایت