کاهش آلایندههای هوا پیش از پاییز و تداخل کرونا، آنفلوانزا و بیماریهای تنفسی - دانشگاه شهید چمران اهواز

رئیس دانشکده مهندسی آب و محیطزیست دانشگاه شهید چمران اهواز خواستار این شد که پیش از آغاز فصل پاییز آلایندههای هوا مانند فلرهای نفتی، کارخانههای مختلف فولاد، آتش زدن محلهای دفن زبالههای شهری و آتش زدن زمینهای کشاورزی کاهش یابند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر مهدی قمشی، بیان کرد: کارگروه "محیطزیست، آب و کشاورزی" که یکی از کارگروههای شبکه ملی جامعه و دانشگاه استان خوزستان است مردادماه امسال نشستی را با حضور تعدادی از استادان دانشگاههای علوم پزشکی جندیشاپور و شهید چمران اهواز، مسئولان استانی و کشوری با عنوان "پاییز 99 و تلاقی سه مشکل کووید 19، حساسیتهای تنفسی اولین بارندگی و آنفلوانزای فصلی در استان خوزستان"، برگزار کرد.
رئیس دانشکده مهندسی آب و محیطزیست دانشگاه شهید چمران اهواز، افزود: در این نشست مجازی رابطه بین آلودگی هوا و عفونت دستگاه تنفس فوقانی، اهمیت کاشت درختان با تکیهبر گیاه کنوکارپوس و نقش احتمالی آن در حساسیتهای تنفسی، خطر ترکیب احتمالی آنفلوانزا، حساسیتهای تنفسی بعد از نخستین بارندگیها و کووید 19، موردبررسی قرار گرفت.
قمشی ادامه داد: در این نشست موضوع تداخل دو بیماری کرونا و آنفولانزا مطرح شد و بر این مسئله تأکید گردید که انتقال ویروس در هوای آلوده تسریع و تشدید میشود؛ همچنین وجوه مشترک بیماریهای تنفسی فصلی، کووید 19 و آنفولانزا موردبحث قرار گرفت و عنوان شد که تفکیک این بیماریها از یکدیگر کار دشواری است و در موارد عدمتشخیص و تفکیک باید بنا را بر کووید 19 گذاشت چون ریسک آن بسیار بیشتر است.
وی، اظهار کرد: موضوع دیگر مسئله آلرژی فصلی و آلودگی هوا بود؛ در گفتوگوی انجامشده در این نشست گفته شد که ذرات خارجی موجود در هوای اهواز شامل ذرات بیولوژیکی (دربرگیرنده گرده گیاهان) و غیر بیولوژیکی (شامل آلودگیهای مختلف مانند ریز گردها، آلودگیهای ناشی از فلرهای نفتی و سایر منابع آلودگی هوا است) است که طبق مطالعات انجامشده کمتر از 0.05 درصد از ذرات موجود در هوای اهواز ذرات بیولوژیک هستند.
دبیر کارگروه محیطزیست، آب و کشاورزی شبکه ملی جامعه و دانشگاه استان خوزستان، خاطرنشان کرد: همچنین مطرح شد که دانههای گرده موجود در هوا بهتنهایی نمیتوانند سبب آلرژیهای فصلی باشند و تنها ترکیب آنها با آلودگیهای دیگر ممکن است سبب آلرژی شود؛ وجود فضای سبز برای کاهش آلودگیها برای اهواز بسیار ضروری است و با توجه به اینکه در حال حاضر 65 درصد فضای اهواز کنوکارپوس است نباید در حفظ اینگونه گیاهی بیاحتیاطی کرد.
قمشی، گفت: اهمیت افزایش سرانه فضای سبز برای بالا بردن سلامتی مردم، بارز بودن ذرات معلق بسیار زیاد در شهر اهواز و آلودگیهای نفتی، آتش زدن زبالهدان شهرداری در شرق اهواز بهعنوان یکی از منابع آلودگی هوای این شهر، تأثیرات صنایعی ازجمله نفت، فولاد، سوزاندن زبالههای شهری و سوزاندن مزارع بهعنوان منابع مهم آلودگی هوا و به نتیجه نرسیدن بررسیهای انجامشده درباره علت اصلی آلرژیهای تنفسی همراه با اولین بارندگیها در استان پس از هفت سال از دیگر مسائل مطرحشده در این نشست بود.
وی، ادامه داد: لازم است آگاهی و هوشیاری مردم در مورد ویروس کووید 19 و خطر ترکیب آن با عوامل آلودگی هوا و آلرژی فصل پاییز بیشتر شود. همچنین تمهیداتی صورت گیرد تا در استان خوزستان واکسن آنفولانزا به مقدار کافی در اختیار عموم قرار گیرد و به مردم خصوصاً گروههای درخطر نیز توصیه شود که امسال زدن این واکسن را در برنامه خود قرار دهند.
رئیس دانشکده مهندسی آب و محیطزیست دانشگاه شهید چمران اهواز، عنوان کرد: با توجه به حساسیت پاییز امسال برای کاهش آلرژی تنفسی اولین بارندگی، هرس درختان کنوکارپوس تا قبل از مهرماه با جدیت و دقت انجام گردد؛ البته باید به این نکته توجه کرد منظور از هرس، قطع سرشاخهها و نه صدمه زدن به این درختان و قطع کردن آنها است.
قمشی تأکید کرد : استانداری خوزستان نیز باید پیشبینیهای لازم برای تعطیلی محیطهای کاری و آموزشی، در اولین بارندگیهای پاییز را بیندیشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در شبکه ملی جامعه و دانشگاه تلاش داریم بتوانیم موضوعات مرتبط با عموم جامعه را با جدیت موردبررسی قرار دهیم زیرا ورود به مسائل اجتماعی جزو وظایف اصلی دانشگاهها است و خوشبختانه مردم نیز به نظرات کارشناسی دانشگاهیان اعتماد دارند.