25 01 2021 22:21
کد خبر : 1685993
تعداد بازدید : 599

پیام دکتر خواجه به سومین کنگره بین‌المللی و چهارمین کنگره‌ی ملی گل و گیاهان زینتی

 

 

دکتر غلامحسین خواجه رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز در پیامی به سومین کنگره‌ی بین‌المللی و چهارمین کنگره‌ی ملی گل و گیاهان زینتی که امروز سه‌شنبه هفتم بهمن‌ماه آغاز به کارکرد، گفت: بخش وسیعی از اراضی جنوب غرب کشور مستعد پرورش انواع گل­ها و گیاهان زینتی است و در صورت توجه و گسترشِ حوزه‌ی تولید و عرضه این محصولات، بازار آماده و گسترده­ای برای این تولیدات در کشورهای حاشیه‌ی جنوبی خلیج‌فارس و حتی در بازارهای دور در شرق آسیا و غرب اروپا وجود دارد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز در این پیام که از سوی دکتر علی حقیقی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه خوانده شد، آمده است:

خرسندم که پس از مدت‌ها کوشش علمی و اجرایی، تلاش همکارانم در ستاد برگزاری سومین کنگره‌ی بین‌المللی و چهارمین کنگره‌ی ملی گل و گیاهان زینتی به بار نشسته است و این رویداد فرخنده به صورت مجازی و با میزبانی دانشگاه بزرگ شهید چمران اهواز و مشارکت انجمن علمی گل و گیاهان زینتی کشور برپا می‌شود. دست همه‌ی همکاران محترمم را به گرمی می‌فشارم و حضور فرهیختگان، استادان محترم داخلی و خارجی، کارشناسان، دانشجویان و فعالان صنعت گل و گیاه را در آیین کنگره، گرامی می‌دارم.

در فرهنگ و سنّت ایرانی از دیرباز به گل­ها و گیاهان توجه می‌شده است. وجود نقش برجسته‌ی درختانی هم‌چون سرو و خرما و تصاویری از گل نرگس در تخت جمشید مؤید این حقیقت است. تصاویر دقیق و شاعرانه‌ای از «باغ ایرانی» در سروده‌های شاعران بزرگ ادب فارسی بر جای مانده است که بیانگر ذوق معماران و ظرافت‌های چشم‌نواز ایرانیان در طراحی و ترسیم باغ‌های دلگشا و روح‌نواز با بهره‌گیری از انواع گل و گیاه است. نام‌های بی‌شمار و رنگ‌های گون‌گون گل‌ها و گیاهان در پهنه‌ی ادب گران‌سنگ ایران‌زمین یادگاری از پیوستگی انسان ایرانی با زیبایی سرمدی گل‌ها و گیاهان است و در تصور پیشینیان ما، گل، نعمتی بهشتی به شمار می‌آمده است؛ چنا‌ن‌که هزار سال پیش، کسایی مَروَزی، از پیشگامان شعر فارسی دری گفته است: گل نعمتی است، هدیه فرستاده از بهشت!

امروزه، تولید گل و گیاهان زینتی در دنیا، به صنعتی بزرگ و پرسود بدل شده است و توانمندی‌های این صنعت برای ایجاد اشتغال و صادرات و افزایش درآمدهای غیر نفتی کشورها و در نتیجه، رشد و توسعه‌ی اقتصادی بر کسی پوشیده نیست. با پیش چشم داشتنِ دورنمای امیدبخشِ رشد سالانه‌ی جهانی در حجم مبادلاتِ تجاری گل و گیاه و با توجه به شرایط بسیار مناسب کشور از نظر تنوع آب و هوایی و خاک غنی، جای آن است که بیش از پیش و با رویکردی علمی و توسعه‌نگرانه به صنعت گل و گیاهان زینتی توجه شود.

بخش وسیعی از اراضی جنوب غرب کشور مستعد پرورش انواع گل­ها و گیاهان زینتی است و در صورت توجه و گسترشِ حوزه‌ی تولید و عرضه این محصولات، بازار آماده و گسترده­ای برای این تولیدات در کشورهای حاشیه‌ی جنوبی خلیج‌فارس و حتی در بازارهای دور در شرق آسیا و غرب اروپا وجود دارد. استان خوزستان در این منطقه از کشور، از تولیدکنندگان مهم گل و گیاهان زینتی در ایران است که خوشبختانه با توجه وضعیت اقلیمی و موقعیت جغرافیایی مناسب، هر ساله تولیدات آن رو به افزایش است. بیشترین گیاهان زینتی که در استان خوزستان در سطح وسیع تولید می­شوند شامل، گیاهان گلدانی و درختان و درختچه­های زینتی خزان‌کننده مثل چنار، اقاقیا، زبان‌گنجشک و همیشه‌سبز مثل انواع شمشاد، سرو، سیکاس، گل­های رز، مریم، گلایول، داوودی و زنبق و گل نرگس است. از این رو، صنعت تولید گل و گیاهان زینتی در خوزستان توانمندی بسیار زیادی در ایجاد اشتغال دارد و علاوه بر تأمین نیازهای بازار داخلی، در صورت سرمایه‌گذاری‌ و برنامه‌ریزی برای صادرات این محصولات، ضمن تأمین بخشی از نیازهای ارزی، تراز تجاری کشور را بهبود خواهد داد.

برابر داده‌های سازمان ترویج و کشاورزی استان خوزستان، تولیدات گل و گیاهان زینتی در سال 1398، بالغ بر 299 میلیون و 190 هزار گل شاخه بریده، 4 میلیون و 105 هزار گلدان گل‌های آپارتمانی گلدار و 11 میلیون و 595 هزار گلدان  برگ زینتی و 15 میلیون و 705 هزار اصله درخت و درختچه‌های زینتی قید شده است.

اکنون که با یاری پروردگار و همت همکارانم در دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز و انجمن گل و گیاهان زینتی ایران، سومین کنگره‌ی بین‌المللی و چهارمین کنگره‌ی ملی گل و گیاهان زینتی ایران برگزار می‌شود، امیدوارم ایجاد ارتباط بین متخصصان و محققان برجسته‌ی داخلی و بین‌المللی و ارایه نتایج پژوهش­های جدید در زمینه­های مختلف علوم و تولیدات تجاری گل و گیاهان زینتی به ارتقای دانش در حوزه‌ی گل و گیاهان زینتی و آشنایی با دستاوردهای جدید در این حوزه منجر شود. بی‌گمان تعامل و ارتباطات گسترده‌ای بین متخصصان، استادان، تولیدکنندگان، کارشناسان، دانشجویان و فعالان صنعت گل و گیاهان زینتی کشور از رهگذر برگزاری این کنگره شتاب و کیفیت مناسب‌تری خواهد یافت و در سایه‌ی این اجتماع ارزشمندِ علمی که به دلیل وضعیت ناشی از بیماری کرونا به شکل مجازی پیگیری می‌شود، تلاش‌های عالمانه‌ای برای تجاری‌سازی و کاربردی کردن تحقیقات مختلف در زمینه‌ی گل و گیاهان زینتی و انتقال و هم‌رسانی دستاوردهای پژوهشی و اطلاعات علمی دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی به تولیدکنندگان و فعالان این صنعت صورت خواهد گرفت و زمینه‌ی همکاری کارآمدتر تولیدکنندگان و پژوهشگران برای حل مشکلات تولید و دستیابی به دانش فنی مورد نیاز برای صنعت گل و گیاهان کشور فراهم خواهد شد.

از همه‌ی محققان، پژوهشگران و استادان داخلی و خارجی؛ و تولیدکنندگان و فعالان محترم صنعت گل و گیاهان زینتی که با حضور در نشست‌های این کنگره، بر رونق و غنای بیشتر این محفل علمی خواهند افزود، سپاسگزارم و از اهتمام و تلاش شبانه‌روزی همه‌ی همکاران و اعضای ستاد برگزاری کنگره در دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز و انجمن علمی گل و گیاهان زینتی، برای برپایی این رویداد ارجمند علمی قدردانی می‌کنم و توفیق روزافزون این عزیزان را از درگاه پروردگار مهربان خواستارم.

گفتنی است
سومین کنگره بین‌المللی و چهارمین کنگره ملی گل و گیاهان زینتی از هفتم تا نهم بهمن‌ماه امسال، برگزار می‌شود.

 

درج شده توسط: مدیر سایت