لزوم همکاری و استفاده از ظرفیت دانشگاهها در حوزه مدیریت بحران - دانشگاه شهید چمران اهواز

مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) بر لزوم همکاری و استفاده از ظرفیت های علمی، آموزشی و پژوهشی دانشگاهها درحوزه مدیریت بحران و برنامهریزی برای کاهش خطرات و بلایای طبیعی، تأکید کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر سید ضیاء هاشمی ظهر امروز یکشنبه 18 فروردینماه در نشست "شبکه ملی جامعه و دانشگاه" که در سالن حوزه ریاست برگزار شد، اظهار کرد: بروز حوادث اخیر و سیلهایی که از ابتدای امسال خسارتهایی به برخی استانها وارد کرده، میتواند فرصتی برای دانشگاهها باشد تا با استفاده از ظرفیتهای جامعه علمی راهکارهای اساسی برای برونرفت از مشکلات، اندیشید.
وی، بیان کرد: در استان خوزستان، دانشگاه شهید چمران اهواز از جایگاه والایی در حوزههای مختلف برخوردار است؛ همچنین عملکرد اتاق فکر این دانشگاه نشاندهنده این است که عملکرد مثبتی داشته و نتایج حاصل از نشستهای این دفتر توانسته است به تصمیمگیریهای کلان در کشور، کمک کند.
مدیرعامل سازمان خبرگزاری ایرنا، درباره مسائل مرتبط با مدیریت بحران، خاطرنشان کرد: در حادثه زلزله بم نیز مسئله نبود مدیریت بحران مطرح شد اما پس از مدتی فراموش گردید؛ درباره این رویداد اما این امیدواری وجود دارد که بتوان با همکاری دانشگاهها درزمینهٔ مدیریت بحران برنامهریزی و برای رویدادهای غیرمترقبه از پیش برنامه هایی را ارائه کرد.
هاشمی، افزود: مسائل مرتبط با سیلهای اخیر از دو منظر قابلتأمل است؛ مسئله نخست عوارضی که در کوتاهمدت برای مردم ایجاد میکند و خرابیهایی که ایجاد میکند و مسئله دیگر عوارض اجتماعی سیلهای اخیر است که از الآن بهواسطه سنگاندازیهای رسانههای خارجی فارسی زبان و استفاده بیگانگان آغاز گردیده است.
وی، ادامه داد: این رسانهها تا پیشازاین سدهای ساختهشده در کشور را عامل نابودی محیطزیست اعلام میکردند و امروز بیان میکنند که چرا سدهای بیشتری برای جلوگیری از این بحران در کشور ساخته نشده است. بیشک در روزهای آینده این هجمهها از سوی رسانههای خارجی بیشتر خواهد شد.
مدیرعامل سازمان خبرگزاری ایرنا، گفت: اگر دانشگاهها خود را در شرایط بحران نشان ندهند، فلسفه وجودی آنها به چالش کشیده خواهد شد! بحران فرصتی است که دانشگاهها کارکرد اثرگذار خود را نشان دهند.
هاشمی با اشاره به اینکه مدیریت بحران در شرایط مختلف، متفاوت است، اظهار کرد: همچنان که بحران اخیر در استانهای لرستان و ایلام با خوزستان متفاوت بود؛ خوشبختانه مدیریتهای رسمی ما انگیزه بیشتری برای همکاری با دانشگاهها دارند و میزان رجوع به دانشگاهها از سوی مسئولان ارشد کشور افزایشیافته است.
وی، افزود: در حال حاضر به دلیل باور به دانشگاهها دادههای رسمی موثقتری در اختیار آنها قرار داده میشود؛ از سوی دیگر نیز مسئولان فعلی دانشگاهها با بخش مدیریتی کشور و استانها ارتباط بهتری دارند.
مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، ادامه داد: مجموعه خبرگزاری ایرنا در استان خوزستان خوشبختانه ارتباط بسیار خوبی با دانشگاه شهید چمران اهواز دارد و بهخوبی از ظرفیتهای استادان دانشگاهی استفاده میشود. اینکه ما دادههای قابلاعتماد علمی در حوزههای مختلف داشته باشیم از اهمیت بسیاری برخوردار است.
هاشمی با تأکید بر اینکه دانشگاهها در تولید ایده و تحلیل نیز از جایگاه مهمی برخوردار است، بیان کرد: بهعنوانمثال پس از بروز سیل اخیر در شیراز یکی از اعضای هیئتعلمی دانشگاه شیراز ایدهای را ارائه نمود که بسیار موردتوجه قرار گرفت و به آرام کردن وضعیت کمک کرد و این مسئله به دلیل قابل موثق بودن جامعه علمی است.
وی، خاطرنشان کرد: ارائه مشورتهای علمی موردتوجه هیئتوزیران و استانداران و.... است و مدیرانی در کشور داریم که به این مشورتها اهمیت میدهند و احساس نیاز به دانشگاهها و دانشگاهیان بیشتر شده است.
مدیرعامل سازمان خبرگزاری ایرنا، گفت: القاء مطالبه و فشار مثبت و سازنده برای تغییر مسیر نیز مهم است؛ دانشگاه کانون قدرتی است که در این فرآیند موردتوجه قرار میگیرد و بهعنوان یک مطالبه کننده جایگاه ویژهای دارد. دانشگاهها همچنین میتوانند مشارکتکننده باشند و در حوزههای مختلف ورود نموده و الگوسازی نمایند.
هاشمی، تأکید کرد: در بحث تولید داده، مشورت و تحلیل زمینههای لازم در دولت وجود دارد و باید دانشگاه در این حوزهها آمادگیهای خود را اعلام نماید و خوشبختانه مدیریت دولتی این ضرورتها را احساس کرده است.
در ادامه دکتر غلامحسین خواجه رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز درباره شبکه ملی جامعه و دانشگاه بیان کرد: این شبکه به بررسی مسائلی که در استانها وجود دارد میپردازد تا با استفاده از نتایج آن به کاهش آسیبها کمک کند.
وی، افزود: طبیعی است مسائلی که امروز بهعنوان سیل و .... با آن مواجه هستیم در این شبکه قابلبررسی است تا با بررسی آن شاهد کمتر شدن خسارتهای این رویدادها باشیم.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: دانشگاهها با وظایفی که امروز به آنها سپردهشده است میتواند با بررسی این مسائل به حل این مشکلات کمک کنند.
گفتنی است این نشست با حضور دبیران کمیتههای شبکه ملی جامعه و دانشگاه، اعضای هیئتعلمی و مدیران دانشگاه شهید چمران اهواز و سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) برگزار شد.