طراحی هدفمند پپتید مهارکنندهی آنزیم پروتئاز کویید-19 با استفاده از مهارکنندههای حشرات و گیاهان - دانشگاه شهید چمران اهواز

عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز از اجرای مطالعات طراحی هدفمند پپتید مهارکنندهی آنزیم پروتئاز اصلی کویید-19 با استفاده از مهارکنندههای حشرات و گیاهان در این دانشگاه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر سید علی همتی عضو گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی بیان کرد: کروناویروسها، ویروسهای آلودهکننده سیستم تنفسی انسان و حیوانات است و بیماریهایی از قبیل سرماخوردگی معمولی تا بیماریهای تنفسی حاد را ایجاد میکند.
وی افزود: تاکنون هفت گونه کروناویروس عفونتزا در انسان ردیابی شده است که آخرین مورد آن کروناویروس عامل COVID-19 است که در اثر گسترش این ویروس در بیش از 200 کشور جهان بیش از 11 میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدهاند.
وی با اشاره به اینکه تا امروز هیچ گزینه درمانی مؤثری برای این بیماری ارائه نشده است، گفت: یکی از رویکردهای مؤثر در روند کشف سریع ترکیبات مطلوب برای درمان این بیماری، بررسی اثر مهارکنندههای پروتئازی مختلف با منشأ طبیعی بر روی فعالیت آنزیم پروتئاز اصلی کروناویروس-که نقش اساسی در تکثیر و عفونتزایی ویروس دارد- است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: بر این اساس با استفاده از مطالعات محاسباتی اثرات و توان مهارکنندههای حشرات و گیاهان برای مهار آنزیم پروتئاز اصلی ویروس کرونا در این دانشگاه بررسی شد و در گام نخست کار غربالگری میان مهارکنندههای متعدد با استفاده از سرورها و نرمافزارهای تخصصی آغاز شد تا با دستیابی به گزینهی مناسب، طراحی پپتید مهارکننده با کارآیی مطلوب صورت پذیرد.
همتی ادامه داد: پس از غربالگری توانستیم با توجه به پنج گزینهی مطلوب شامل مهارکنندههای پروتئازی برگرفته از حشرات ملخ مهاجر، کرم غوزهی پنبه و شبپرهی هندی و همچنین گیاهان سیبزمینی شیرین و سیبزمینی، با استفاده از وبسایتهای مربوط و بر اساس اختلاف سطوح در دسترس اسیدآمینههای جایگاه عملکردی آنزیم پروتئاز اصلی کروناویروس در میانکنش با مهارکنندههای مذکور، پپتیدهای مهارکننده طراحی کنیم.
وی افزود: در گام بعد، توانمندی پپتیدهای طراحیشده به عنوان مهارکنندههای مختلف در میانکنش با جایگاه عملکردی آنزیم پروتئاز اصلی بیمارگر با استفاده از شبیهسازی داکینگ مولکولی بررسی شد. بر اساس این نتایج، روشن شد که پپتید مهارکنندهی حاصل از سیبزمینی شیرین و کرم غوزهی پنبه دارای مطلوبترین ویژگیها شامل بهترین امتیاز داکینگ، کمترین مقدار Z-score، کمترین میزان تغییرات RMSD و منفیترین انرژی پیوند کل در میانکنش با جایگاه عملکردی آنزیم پروتئاز اصلی عامل COVID-19 هستند و درنتیجه قادر به توقف فرآیند بیماریزایی ویروس خواهند بود که میتوانند بهعنوان گزینههای مناسب برای سنتز و بررسیهای آزمایشگاهی و بالینی بیشتر، معرفی شوند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه این پژوهش با همکاری دکتر سعید تابعین از همکاران گروه گیاهپزشکی صورت پذیرفته و نتایج جامع این پژوهش در آینده به صورت مقاله منتشر خواهد شد، افزود: تاکنون پژوهشی در زمینه به کارگیری مهارکنندههای طبیعی مشتق از حشرات به منظور کنترل این بیماری انجام نشده است که امیدواریم نتایج این پژوهش بتواند در کشف و توسعهی داروهای مناسب برای درمان بیماری کرونا سودمند باشد.