دکتر جلیلیان؛ با تغیر نام خلیج فارس هویت ایرانیان را نشانه گرفته اند - دانشگاه شهید چمران اهواز
عضو هیئتعلمی گروه تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: ایرانیان در مسائل ملی خود بسیار بردبار بودهاند و بیش از این نیاز نیست و باید از هویت ملی خود دفاع کنیم؛ تغیر نام خلیجفارس صرفاً تغیر یک نام نیست و آنها هویت ایرانیان را نشانه گرفتهاند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر شهرام جلیلیان، گفت: هزاران سند، نقشه و گزارش تاریخی و جغرافیایی به زبانهای مختلف در تأیید نام خلیجفارس وجود دارد و برای اثبات این مسئله نیاز به سند جدیدی نیست.
وی، اظهار کرد: حتی کشورهای عرب همسایه نیز که در طول سالها با ایران پیوندی عمیق در فرهنگ و آداب و سنن و دین و ... داشتهاند هیچگاه نخواستهاند نام این دریا را تغیر دهند.
وی، افزود: توهین به احساسات و عواطف تاریخی یک ملت موجب آزردگی میگردد و واکنشهای احساسی را در پی دارد؛ اینکه میبینیم در فضای مجازی از خلیج همیشه فارس استفاده میشود نشان از آزردگی یک ملت است.
عضو گروه تاریخ دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: اندیشمندان ما در سالهای گذشته کتابها و مقالاتی دراینباره نوشتهاند؛ ایران در دهههای گذشته نهتنها دچار محاصره اقتصادی، سیاسی و ... شده است بلکه محاصره فرهنگی و نوعی جنگ و جدال بسیار آشکار را نیز داشته است.
جلیلیان درباره اهداف پشت پرده این مسائل، گفت: همه جهانیان میدانند که از روزگار هخامنشیان که پارسها حکومت میکردند و استان فارس به نام آنها مزین میشود، دریای پهناوری که در کنار آنها قرار داشته، دریای پارس نام نهاده میشود.
وی، عنوان کرد: دلیل این مسئله حضور پررنگ ایرانیان و فرمانروایی آنها در دریاها بوده است و این مسئله تا قرن چهارم و پنجم هجری قمری نیز ادامه داشته است؛ مَقدسی در کتاب احسن التقاسیم بیان میکند، این دریا بحر فارس است زیرا متعلق به آنها است و در سراسر دریا کشتیهای پارسی تردد دارد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، تصریح کرد: دکتر فتوحی در مقالهای در مجله بخارا عنوان میکنند دانشمندی پاکستانی وقتی متنی متعلق به ششم هجری قمری را چاپ میکند هر جا نام خلیجفارس ذکرشده به خلیج عربی برگردانده است و ایشان در مقاله خود نسخه خطی آن متن را نشان داده است.
جلیلیان، گفت: به نظر میرسد افراد دیگری این صدا را در گوش همکیشان عرب ما در جنوب خلیجفارس خواندهاند و آنها کسی نیستند جز بریتانیاییها و انگلیسیها؛ تردید ندارم که در روانشناسی اجتماعی این مسئله را برای ما ساختهاند که همگی دچار توهم توطئه هستیم؛ البته میدانیم این توهم وجود دارد اما کشف این مسئله که توهم توطئه وجود دارد به معنای این نیست که توطئهای صورت نمیگیرد.
استاد تاریخ دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: تا پیش از سال ۱۹۶۰ هیچگونه مطلبی درباره اینکه نام این دریا چیز دیگری بوده است، وجود ندارد. البته ۳۰ سال قبل در دهه ۱۹۳۰ یکی از جاسوسان بریتانیا در بحرین پروندهای را تحویل وزارت امور خارجه داد تحت عنوان تغیر نام خلیجفارس؛ دولت بریتانیا در آن زمان این مسئله را دنبال نکرد اما این موضوع برای برخی کشورهای عربی اهمیت داشت.
وی یادآور شد: از همگان میخواهیم کوچکترین مسامحهای را در این کار نپذیرند و بیش از پیش فارغ از مسئله احساسی پژوهشهایی را انجام داده تا بتوان با زبان علم پاسخ این موضوع را داد.