دسترسی به بیش از ۳۰۰ بانک اطلاعاتی داخلی و خارجی برای کاربران کتابخانهی دانشگاه - دانشگاه شهید چمران اهواز

رئیس کتابخانه، مرکز اطلاعرسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به تمرکز فعالیتهای کتابخانه مرکزی دانشگاه بهسوی ارائه منابع الکترونیکی، گفت: از هفتهی پژوهش و فناوری سال قبل تاکنون توانستهایم دسترسی به بیش از ۳۰۰ بانک اطلاعاتی داخلی و خارجی شامل کتاب، مقاله، پایاننامه و... را برای دانشگاهیان، فراهم کنیم.
دکتر منصور کوهیرستمی ضمن تأکید بر نقش کتابخانههای دانشگاهی در توسعهی پژوهش گفت: دانشگاهها از ارکان اساسی هر کشور به شمار میآیند و با تربیت نیروی انسانی متخصص و آگاه، نقشی کلیدی در توسعه و رشد فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جوامع دارند. از این رهگذر کتابخانههای دانشگاهی بهعنوان قلب تپندهی دانشگاه، با ایجاد زیرساختهای ضروری برای انجام فعالیتهای آموزشی و پژوهشی به تقویت بنیادهای علمی دانشگاه میپردازند.
وی افزود: مأموریت اصلی کتابخانه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز تقویت فعالیتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه برای ارتقای وضعیت علمی از طریق تهیه، توسعه و تسهیل دسترسی به منابع و اطلاعات علمی موردنیاز جامعهی دانشگاهی و مدیریت و بهره¬برداری از منابع علمی است.
رئیس کتابخانه، مرکز اطلاعرسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: در یک سال گذشته فعالیتهای کتابخانه مرکزی دانشگاه تحت تأثیر شیوع ویروس کرونا دستخوش تغییرات اساسی در ساختارها و فرایندها شده است؛ از این رو نیاز بود ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪﻫا نیز ﻓﻀـﺎی خدماتی ﺧﻮد را ﺑﺮای ﻫﻤﮕﺎم ﺷﺪن ﺑﺎ ﻓﻨﺎوریﻫﺎی نوین ﺑﺎزﻧﮕﺮی ﻛرده و ﺑﺮای ﺑﺮآوردن ﻧﻴﺎزﻫﺎی اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ جامعهی دانشگاهی، ضمن تأمین انواع منابع اطلاعاتی موردنیاز، دانشگاهیان را ﺑﻪ ﻣﻬﺎرتﻫﺎ و اﺑﺰارﻫﺎی ﻛـﺎرﺑﺮدی ﺑـﺮای اﺳـﺘﻔﺎده ﻣـﺆﺛﺮ از ﻣﻨــﺎﺑﻊ ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧــﻪ ﺗﺠﻬﻴــﺰ نمایند.
کوهیرستمی، گفت: در یک سال گذشته 21 هزار و 87 مقاله از پایگاههای اطلاعاتی داخلی، مگ ایران، نورمگز و سیولیکا، یک هزار و 475 کتاب الکترونیکی، پایاننامه و استاندارد، یک هزار و 245 مقاله بهصورت برونخط، 14 هزار و 875 مقاله برونخط آنی از سامانه الکترونیکی دانش لینک و 15 هزار و 270 مدرک لاتین از سامانه گیگالیب مورداستفاده اساتید و دانشجویان قرارگرفته است.
وی دربارهی فعالیتهای انجام شده در بخش تأمین مدرک از هفتهی پژوهش سال قبل تاکنون، گفت: پاسخگویی آنلاین و مجازی به کلیهی درخواستهای کاربران از جمله اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در شرایط ویژهی کنونی بهصورت مستمر انجام شده است؛ همچنین تأمین بیش از 160 عنوان مدرک در قالب طرح امین (مقاله، کتاب و پایاننامه) و 122 عنوان تأمین مدرک لاتین (کتاب، مقاله و استاندارد) از دیگر اقدامات صورت گرفته در این بخش است.
رئیس کتابخانه، مرکز اطلاعرسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: یکی از منابع پراستفاده در کتابخانهها، پایاننامهها هستند که تلاش شد با دیجیتالسازی این منابع خدمات این بخش نیز بهصورت الکترونیکی ارائه شود. در یک سال گذشته دیجیتالسازی و بارگذاری فایلهای 737 عنوان پایاننامه در نرمافزار آذرسا برای مشاهده کلیهی متن پایاننامهها انجام شده است و اکنون امکان استفاده از8459 عنوان پایان نامه الکترونیکی به صورت تمام متن فراهم شده است.
کوهیرستمی همچنین در خصوص خرید منابع چاپی نیز افزود: به دلیل شیوع بیماری کرونا و برپا نشدن سی و سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، کتابخانه مرکزی فعالیت خود در این بخش را بر توسعهی منابع الکترونیکی متمرکز کرد و با دریافت اشتراک پایگاه دانش لینک، 209 عنوان کتاب جدید شامل 308 نسخه خریداری شده است؛ با حمایت دوستداران کتاب و کتابخوانی نیز بیش از دو هزار عنوان کتاب به این کتابخانه اهدا شد.
وی افزود: باوجود تعطیلیهای گسترده در طول یک سال قبل کتابخانه مرکزی تلاش کرد با رعایت شیوهنامههای بهداشتی، از طریق امانت حضوری خدمت لازم را به دانشجویان و استادانی که نیاز به منابع چاپی داشتهاند، ارائه دهد. در این مدت 21 هزار و 293 جلد کتاب به کاربران امانتداده شده و 13 هزار و 750 جلد کتاب نیز به کتابخانه بازگشت داشته است.
رئیس کتابخانه، مرکز اطلاعرسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان کرد: همچنین از طریق نرمافزار مدیریت کتابخانه (آذرسا) نیز هشت هزار و 647 درخواست تمدید امانت کتاب ثبت و فرآیند آن تائید شده است.
کوهیرستمی از برگزاری شش کارگاه توانافزایی در سه گروه اعضای هیئت علمی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و کتابداران بهصورت وبنشست خبر داد و گفت: برگزاری کارگاههای آموزشی و کارگاههای سواد اطلاعاتی برای دانشجویان رشتههای تاریخ و الهیات برای دسترسی سریع و بهینه به منابع اطلاعاتی مورد نیاز از دیگر اقدامات انجام شده است.
وی همچنین با اشاره به برگزاری دو ویژهبرنامه به مناسبت هفتهی کتاب، کتابخوانی و روز کتابدار در آبانماه امسال، بیان کرد: نشست هماندیشی مدیران سابق کتابخانه مرکزی با حضور کلیهی کتابداران دانشگاهی و وبنشست کافه کتاب نیز در این ایام برگزار شد.
دکتر کوهی رستمی در پایان افزود: بدون شک رسیدن به چشمانداز در نظر گرفتهشده برای دانشگاه شهید چمران اهواز، نیازمند نظام کتابخانهای روزآمد، مدرن و مطابق با استانداردهای ملی و بینالمللی است؛ در کتابخانه مرکزی دانشگاه تلاش خواهیم کرد در راستای توسعه و پیشرفت نظام کتابخانهای حرکت کنیم تا بتوانیم حمایت و پشتیبانی شایستهای از چشماندازها، اهداف و برنامههای علمی، آموزشی دانشگاه انجام دهیم.