برگزاری آیین گشایش پانزدهمین گردهمایی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در دانشگاه شهید چمران اهواز - دانشگاه شهید چمران اهواز

آیین گشایش پانزدهمین گردهمایی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی امروز سهشنبه 28 بهمنماه به صورت برخط و با حضور تعدادی از مدیران دانشگاه شهید چمران اهواز در دانشکدهی ادبیات و علوم انسانی، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در این آیین که بهصورت حضوری و برخط برگزار شد، دکتر مهدی محقق از بنیانگذاران انجمن ترویج زبان و ادب فارسی بیان کرد: مایهی خرسندی است که پانزدهمین گردهمایی بینالمللی زبان و ادب فارسی در دانشگاهی با قدمت دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار میشود.
وی افزود: این انجمن با حضور استادان بزرگ و صاحب نامی چون زندهیادان دکتر سید جعفر شهیدی، دکتر مهدی درخشان و دکتر سید ضیاءالدین سجادی از تهران، دکتر تقی وحیدیان کامیار از اهواز، دکتر منوچهر مرتضوی از تبریز، دکتر نورانی وصال از شیراز و دکتر محمدجواد شریعت از اصفهان آغاز به کارکرد.
استاد پیشکسوت دانشگاه تهران، افزود: انجمن ترویج زبان و ادب فارسی باسابقهی 50 ساله بهمرور زمان گسترشیافته و دارای تألیفات و انتشاراتی بالغ بر 50 جلد است که با همکاری استادان بزرگ این حوزه تهیهشده است.
وی، افزود: امیدواریم با تلاش استادان زبان و ادبیات فارسی این انجمن هرچه بیشتر گسترشیافته و زمینهی تعالی زبان و ادبیات فارسی را در کشور و جهان فراهم نماید.
دکتر حسین سالار آملی قائممقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس مرکز همکاریهای علمی و بینالمللی نیز با تقدیر از مسئولان دانشگاه شهید چمران اهواز برای برگزاری این گردهمایی بیان کرد: معتقدم گفتوگو یکی از مهمترین دستاوردهای جهان است که میتواند تعامل و تعالی برنامهها را به دنبال داشته باشد.
وی بیان کرد: انجمن ترویج زبان و ادب فارسی پرچمدار گفتوگو در این حوزه است و به همت اعضای انجمن دستاوردهای مهمی در زبان و ادب فارسی حاصلشده است.
قایم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، خاطرنشان کرد: متأسفانه امسال به دلیل همهگیری بیماری کرونا دو استاد برجستهی حوزهی زبان و ادبیات فارسی دکتر عصمت اسماعیلی و دکتر زهرا استادزاده را از دست دادهایم که هر دو جزو سرآمدان در کشور و جهان بودهاند.
سالار آملی، بیان کرد: توسعهی زبان و ادبیات فارسی، توسعهای فرهنگی است و توسعهی فرهنگی نیز جان پیشرفت یک کشور و یک تمدن است؛ آنچه جوامع بشری برای خود و آیندگان میسازند در بستر تحولات فرهنگی رخ میدهد و میتوان گفت زبان و ادبیات فارسی پرچمدار فرهنگ ایران و ایرانی است.
وی با تأکید بر اینکه جامعه نخبگان ما میتواند فرهنگ و زبان و ادب فارسی را نسل به نسل منتقل کند، بیان کرد: استقلال دانشگاهیان برای توسعهی زبان و ادب فارسی در کشور و حوزهی بینالملل از اهمیت بسیاری برخوردار است و وزارت علوم آمادگی لازم برای توسعهی زبان و ادبیات فارسی بر پایه کرسیهای این حوزه در خارج کشور را دارد.
در ادامه رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز که بهصورت برخط در این گردهمایی حضور داشت، اظهار کرد: ازنظر جامعهشناسی، علم تنها در دستگاههای اجرایی به توسعه نمیرسد بلکه انجمنهای غیردولتی، در کنار دستگاههای دولتی میتوانند نقش بسیار مهم و مؤثری در توسعه علم داشته و مکمل یکدیگر باشند.
دکتر غلامعلی حداد عادل بر این نکته تأکید کرد که انجمن علمی ترویج زبان و ادب فارسی در تحکیم هویت ملی ایرانیان نقش بسزایی داشته است.
وی با دعوت از تمامی استادان زبان و ادبیات فارسی برای حضور در فرهنگستان ادب و زبان فارسی ادامه داد: با کمک استادان این حوزه توانستهایم بیش از ۶۰ هزار اصطلاح بیگانه را به فارسی برگرداندیم که بهصورت مکتوب هرساله به جامعه معرفیشده است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی تألیف دو جلد کتاب فرهنگ جامع زبان فارسی و انتشار جلد سوم آن در سال ۱۴۰۰ را از دیگر فعالیتهای فرهنگستان دانست.
دکتر محمود شالویی مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسداشت زبان فارسی نیز گفت: زبان فارسی از حکمت، معرفت و معنویت برخوردار است و به عنوان دومین زبان جهان اسلام شناخته میشود.
وی افزود: زبان فارسی موهبتی است که به دلیل برخورداری از مزایای مختلف، به لحاظ شکلی و ظاهری و مفاهیم بلند، معرف فرهنگ و تمدن ایران به جهان شده است.
دکتر حسینعلی حسینزاده معاون سیاسی و اجتماعی استانداری خوزستان نیز در این گردهمایی بیان کرد: یکی از اهداف این گردهمایی گسترش زبان فارسی است؛ در حوزهی گسترش یک زبان عوامل درونی و بیرونی بسیاری مؤثر است و جایگاه بخش زبان و ادبیات فارسی در این حوزه ارزشمند است و جا دارد که از تلاشهای استادان و پژوهشگران و دانشجویان این دانشگاه قدردانی کنیم.
وی افزود: با توجه به جایگاه و اهمیت اقوام، استان خوزستان میتواند در زمینهی گسترش و ترویج زبان و ادبیات فارسی فعالیت بیشتری داشته و در این حوزه موثر ظاهر شود.
معاون سیاسی و اجتماعی استانداری خوزستان بیان کرد: در کنار زبان فارسی، زبان عربی آمیختگیهای بسیار با این زبان دارد و یکی از ظرفیتهای مهم در استان خوزستان است و کارهای بسیار مهمی در زمینهی ترجمه آثار نویسندگان و شاعران خوزستان به زبان عربی انجامشده است و جا دارد که مطالعات تطبیقی و پژوهشی بین این دو زبان صورت بگیرد.
گفتنی است در این آیین پیام دکتر غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از سوی دکتر غلامحسین خواجه رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، قرائت شد.