ایجاد محدودیتهای معقول برای کودکان در رشد روانشناختی آنها مؤثر است - دانشگاه شهید چمران اهواز

عضو هیئتعلمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، با اشاره به اینکه ایجاد محدودیتهای معقول برای کودکان در رشد روانشناختی آنها مؤثر است،گفت: کودک در ضمن پذیرش توسط والدین باید محدودیتهایی را در فرایند تربیت وزندگی تجربه کرده تا فرایند خود کنترلی او رشد کند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر عباس امان الهی در کارگاه آموزشی "محبت به فرزند، چقدر، چگونه؟" که در آمفیتئاتر دانشکده کشاورزی برگزار شد،گفت: عدم ایجاد محدودیتهای معقول برای کودکان نبود حدومرزهای درونی بیمسئولیتی در قبال دیگران و یا فقدان هدف گزینی را در آینده به همراه خواهد داشت این مشکلات منجر به عدم رعایت حقوق دیگران، عدم همکاری با دیگران، احترام به کارهای غیرقانونی و عدم برنامهریزی شخصی واقعگرایانه میشود.
وی، اظهار کرد: پدر و مادر بودن تکلیف بسیار سنگینی است؛ میتوان والد بودن را سختترین کار دنیا دانست که پدر و مادر قبل از تولد کودک تا زمان مرگ دغدغه آن رادارند.
وی بیان کرد: پدر و مادر وقتی تصمیم به بچهدار شدن میگیرند اجازه میدهند که قلبشان بیرون از بدنشان حرکت کند و با توجه به مخاطرات دنیای امروزی تربیت مهمترین عامل محافظ کودکان است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، افزود: متأسفانه اکثر ما هیچگونه آموزشی برای انجام مهمترین کار دنیا نمیبینیم و بر اساس تجربههای فردی و کوشش و خطا با مسائل تربیتی کودکانمان برخورد میکنیم.
امان الهی، ادامه داد: باید در تربیت کودک مهمترین نیازهای روانشناختی کودکان را در نظر بگیریم؛ متأسفانه والدین اطلاعات خوبی درباره نیازهای جسمانی کودکان دارند اما درباره نیازهای روانی آنها اطلاعات کافی ندارند، این در حالی است که کودکان در هر سنی نیازهای روانشناختی مشخصی دارند.
وی، تصریح کرد: یک والد خوب باید توانایی شناخت این نیازها و سپس پاسخگویی به آنها را داشته باشد. امروزه ما شاهد والدینی هستیم که تلاش میکنند والد خوبی باشند ولی در عمل به بیراهه میروند.
عضو هیئتعلمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، اضافه کرد: کمترین نیازهای دوران کودکی دلبستگی ایمن است که بر اساس تعامل والد و فرزند به وجود میآید که تعیینکننده بسیاری از رفتارهای کودک در زندگی آینده است. کودک نیاز دارد در محیطی امن رشد کند، محیط او دارای ثبات باشد و موردپذیرش والدین قرار گیرد اما ارتباط غلط، تنبه کودک، محبت نکردن به کودک، محیط ناامن خانواده، جدالهای والدین و ... مانع شکلگیری دلبستگی امن در کودکان میشود.
امان الهی، افزود: این کودک در زندگی آینده و در روابط عاطفی خود احساس امنیت نمیکند و همیشه ترس از دست دادن روابط را دارد.
وی، گفت: کمک به رشد استقلال و خود کارآمدی کودکان از نیازهای مهم دیگری است که باید به آنها پرداخته شود. همچنین نیاز کودک به تفریح و بازی از نیازهای مهم دیگر کودک است که متأسفانه امروزه عروسکها و اسباببازیهای گرانقیمت جایگزین بازی و لذت کودکان شده است.
گفتنی است در پایان این کارگاه آموزشی دکتر امان الهی به سوالات حاضران پاسخ داد.