آیین پایانی هفته پژوهش و فناوری استان برگزار شد - دانشگاه شهید چمران اهواز

آیین پایانی هفته پژوهش و فناوری استان خوزستان امروز چهارشنبه پنجم دیماه در سالن شهید رجایی استانداری خوزستان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر علی حقیقی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه در این آیین، گفت: هفته پژوهش بیش از دو دهه است که در کشور باانگیزه تجلیل از برگزیدگان و فراتر از آن ارج نهادن به جایگاه تفکر و تعقل برگزار میشود.
وی اظهار کرد: ترویج فرهنگ و ارتقاء پژوهش و فناوری در کشور، معرفی توانمندیهای پژوهش، فناوری و نوآوری، تشویق، تقویت و ایجاد انگیزه در اعضای هیئتعلمی و پژوهشگران و ارتقاء زمینه فعالیت میان صنعت و دانشگاه مهمترین اهداف برگزاری این هفته است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز، افزود: هفته پژوهش و فناوری امسال با شعار پژوهش هدفمند، فناوری ارزشآفرین در خدمت تولید ملی برگزار شد و این شعار تأکید دارد که توسعه کشور تنها در سایه پژوهشهای کاربردی و اقتصاد دانش بنیان محقق میشود.
حقیقی، ادامه داد: بر این اساس دانشگاههای مراکز علمی و تحقیقاتی از یکسو و دستگاههای حامی پژوهش از سوی دیگر لازم است بیش از پیش در راستای هم سو سازی و همافزایی ارتباط دانشگاه، صنعت و جامعه گام بردارند.
وی، تصریح کرد: همچنین لازم است دانشگاههای استان پژوهشهای خود را برنامهریزی و سیاستگذاری نماید و مقدمه آن نیز مأموریت گرایی و هدفمند سازی پژوهش و فناوری در دانشگاه بر اساس اصل مزیت نسبی و توجه به مسئولیت اجتماعی دانشگاهها و ارائه راهحلهای پایدار برای مشکلات استانی و ملی است.
دبیر کمیته علمی برگزاری هفته پژوهش و فناوری استان خوزستان در بخش دیگری از صحبتهای خود، بیان کرد: ستاد استانی هفته پژوهش و فناوری استان امسال نیز در سه دبیرخانه علمی، دبیرخانه نمایشگاه و فن بازار و دبیرخانه اجرایی شکل گرفت.
حقیقی، اضافه کرد: هفته پژوهش و فناوری از شنبه 24 آذرماه تا 28 آذرماه در سراسر کشور برگزار شد و امسال به دلیل تداخل برنامهها نمایشگاه هفته پژوهش و فن بازار از 10 تا 13 آذرماه برپا شد.
جلب افکار عمومی به مقوله پژوهش و فناوری
در این آیین همچنین سرپرست اداره کل برنامهریزی، نوسازی و تحول اداری استانداری خوزستان، اظهار کرد: امسال با همدلی و همافزایی بین مجموعه دانشگاهها و آموزش عالی، استانداری خوزستان و سازمان مدیریت و برنامهریزی شاهد برگزاری برنامههای متعددی با موضوع پژوهش و فناوری بودیم.
مهدی مکارمی، بیان کرد: این همراهی و همکاری در حوزه پژوهش نویدبخش آغاز حرکتی نو در ارتباط میان دانشگاه، صنعت و دولت است و تصور تحقق توسعه پایدار جز با پیوند میان دانشگاه و مجموعه اجرایی ممکن نیست.
وی، افزود: امیدواریم در این هفته افکار عمومی را به مقوله پژوهش و فناوری سوق داده باشیم و آیین تجلیل از پژوهشگران برتر را به خوبی برگزار کنیم.
سرپرست اداره کل برنامهریزی، نوسازی و تحول اداری استانداری خوزستان، ادامه داد: باید تلاش کرد پویایی، مهارتآموزی و کارآفرینی در کانون توجه دانشگاهها و مراکز آموزشی قرار گیرد و از این پس گزارشهای کمی و کیفی از اثربخش دانشگاهها و مراکز آموزشی در توسعه اقتصادی کشور ارائه دهیم.
پژوهش مبنای توسعه محسوب میشود
مدیر مرکز آموزش و پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان مدیریت و برنامهریزی استان خوزستان نیز، تصریح کرد: پژوهش مقولهای است که مبنای توسعه محسوب میشود و بدون شک هیچ کشوری بدون پژوهش نمیتواند به توسعه پایدار برسد.
دکتر قاسم صنگوری سواری، با ارائه گزارشی از وضعیت پژوهشی در دستگاههای اجرایی گفت: خوشبختانه با همکاری میان دانشگاه شهید چمران اهواز، استانداری خوزستان و همچنین سازمان مدیریت و برنامهریزی استان توانستیم در خوزستان یک درصد پژوهشی که در قانون برنامه ششم توسعه مصوب شده است مدیریت کنیم.
وی، افزود: تا پیش از امسال اعتباراتی که دستگاههای اجرایی برای پژوهش در نظر میگرفتند به صورتی بخشی هزینه میشد و استان نظارت و مدیریت اثربخشی در این حوزه نداشت اما امسال با پیگیریهای انجامشده اعتبارات یک درصد حداقل در دستگاههایی که بودجه استانی دارند به صورت متمرکز در خدمت استان و سازمان مدیریت و برنامهریزی قرار گرفت.
مدیر مرکز آموزش و پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان مدیریت و برنامهریزی استان خوزستان، ادامه داد: تا پیش از این پروژههای تحقیقاتی به صورت خرد در دستگاههای اجرایی انجام میشود و هیچگونه همبستگی اجرایی در راستای حل مشکلات و چالشهای استان نداشتیم اما با اعتبارات متمرکز در استان توانستیم پروژههای کلانی را با توجه به سیاستگذاریهای شورای عتف و برنامهریزیهایی که شورای سیاستگذاری استان اعلام کردند، تعریف کنیم.
سواری، تصریح کرد: امسال در 93 دستگاه اجرایی استان پروژههای پژوهشی مصوب شد که از این تعداد 13 دستگاه از بودجه استانی و 26 دستگاه دیگر نیز از بودجه ملی استفاده کردند؛ دستگاههای استانی تقریباً 79 پروژه پیشنهادی داشتند که 25 پروژه مصوب شد و دستگاههای ملی نیز 388 پروژه داشتند.
مدیر مرکز آموزش و پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان مدیریت و برنامهریزی استان خوزستان، گفت: برای دستگاههای استانی که 25 پروژه مصوب داشتند دو میلیارد تومان اعتبار و برای دستگاههای ملی نیز هشت میلیارد تومان از محل یک درصد اعتبارات که مدیریت آن در اختیار کارگروه استان میباشد، تخصیصیافته است.
وی، اظهار کرد: همچنین برای اثربخشی بیشتر دستگاههای اجرایی پیشنهادهایی را برای درج در بودجه 98 به سازمان برنامه و بودجه دادهایم که اگر این پیشنهادها در دستور کار قرار گیرد اثربخشی استانها افزایش مییابد.
سهم پژوهش و فناوری کشور از تولید ناخالص ملی تنها نیم درصد است
معاون پارک علم و فناوری استان خوزستان نیز بیان کرد: نمایشگاه پژوهش و فناوری و همچنین فن بازار امسال با حضور 21 سازمان شامل دانشگاهها و برخی دستگاههای اجرایی و صنایع برگزار شد؛ در بخش شرکتهای فن بازار و کسبوکارهای خانگی نیز 46 شرکت حضور داشتند.
دکتر افشانی، افزود: امسال سه غرفه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان، دانشگاه علمی و کاربردی استان و سازمان جهاد دانشگاهی به عنوان برترینها انتخاب شدند.
وی، تصریح کرد: در آینده باید رویکرد نمایشگاهها به سوی پروژههای تقاضا محوری باشد و صنایع و سازمانها تقاضاهای خود را به نمایشگاه بیاوردند تا دانشگاهها و مراکز آموزشی نیز بتوانند پژوهشها را جهتدهی کنند.
معاون پارک علم و فناوری استان خوزستان، اضافه کرد: در دو سال گذشته استان خوزستان از نظر فنآوری جزو استانهای شاخص بوده و سال 96 و 97 فنآور برتر کشور از خوزستان انتخاب شدند؛ سال 96 نیز دو طرح جزو طرحهای برتر جشنواره شتاب ملی شدند و در سال 97 طرحی که از جشنواره خشکسالی استان ارسال شد به عنوان 10 ایده جشنواره آب معاونت علمی ریاست جمهوری انتخاب شد.
افشانی، گفت: فناوری و پژوهش هزینهبر است و دانشگاه باید به راحتی پروژههایی را در اختیار اعضای هیئتعلمی قرار دهد؛ سهم پژوهش و فناوری کشور از تولید ناخالص ملی تنها نیم درصد است در صورتی که در ژاپن سه و چهاردهم درصد و کره جنوبی سه و ششدهم درصد است.
گفتنی است در پایان این آیین که با حضور دکتر غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان برگزار شد، از پژوهشگران و فناوران برتر استان در سال 97 تجلیل به عمل آمد.