اسماعیل خالقی

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1404/02/18

اسماعیل خالقی

دانشکده کشاورزی / گروه علوم باغبانی

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. اثر کائولین بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نهال لیمو ترش تحت تنش خشکی
    فرشته خرم ابادی 782
  2. پاسخ دانهال های جوان لیموترش (Citrus aurantifolia) به محلولپاشی برگی پوترسین تحت سطوح مختلف آبیاری
    معصومه زمانی دهبردی 779
  3. مطالعه برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه و روغن ژنوتیپ ‘T2’ و دو رقم زیتون’ابوسطل‘ و ’دزفولی‘ تحت شرایط آب و هوایی اهواز
    یوسف لطفی 775
  4. بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های مختلف زیتون در برخی از شهرستانهای استان خوزستان با استفاده از خصوصیات مرفولوژیکی
    سیروس صفی پور 774

     شناخت و ارزیابی تنوع در کلکسیون¬های ژرم پلاسم¬های گیاهی می¬تواند گامی مهم در برنامه¬های اصلاحی و همچنین مدیریت و نگه¬داری ژرم¬پلاسم به حساب آید. زیتون با نام علمی Olea europaea L از خانواده Oleaceae به عنوان یکی از گونه¬های مهم از نظر تولید روغن می¬باشد. هدف از بررسی حاضر ارزیابی تنوع ژنتیک 50 ژنوتیپ مختلف زیتون با استفاده از داده¬های مورفولوژیکی بود. بدین منظور چهار ژنوتیپ از منطقه قلعه تل 1، چهار ژنوتیپ از منطقه قلعه تل 2 و چهار ژنوتیپ از منطقه قلعه تل 3 شهرستان باغملک، شش ژنوتیپ از منطقه قلعه خواجه، پنج ژنوتیپ از منطقه قلعه لوت و پنج ژنوتیپ از منطقه کوشک شهرستان اندیکا، سه ژنوتیپ از منطقه مال سیدی، چهار ژنوتیپ از منطقه نوترکی و شش ژنوتیپ از منطقه موسوی شهرستان ایذه و یک ژنوتیپ از منطقه تراز و هشت ژنوتیپ از منطقه میان رودان شهرستان لالی مطابق دستورالعمل IOC مورد مطالعه قرار گرفته و سپس آنالیز واریانس داده¬ها براساس آزمایش لانه آشیانه¬ای و مقایسه میانگین به روش دانکن انجام شدند. تجزیه صفات کمی و کیفی میوه، هسته و برگ 50 ژنوتیپ زیتون مورد بررسی حاکی از اختلاف معنی¬دار آماری اثر ژنوتیپ در منطقه در شهرستان در سطح بود (01/0>P). نتایج صفات توصیفی نیز حاکی از تنوع بسیار زیاد هر یک از صفات مورد بررسی بود. جهت تعیین گروه¬های ژنوتیپی با بیشترین همبستگی داخلی، تجزیه به عامل براساس تجزیه به مولفه¬های اصلی و چرخش وریماکس انجام گرفت که با توجه به نتایج آنالیز به طور کلی، 13 مولفه به عنوان مولفه¬های اصلی توانستند 74% از تنوع میان ژنوتیپ¬ها را توجیه کنند. همچنین، نتایج حاصل از تجزیه خوشه¬ای براساس صفات مورفولوژیکی، ژنوتیپ¬های مختلف مورد بررسی را در 6 گروه اصلی تقسیم نمود. به طور کلی نتایج بدست آمده از این پژوهش وجود تنوع مورفولوژیکی بین ژنوتیپ¬های مختلف مناطق در چهار شهرستان مورد بررسی را نشان داد.


  5. پاسخ درختان جوان زیتون رقم کنسروالیا به اسید سالسیلیک و تنش کم آبی
    نرگس شفیعی 774

     با توجه به این¬که کشور ایران در مناطق خشک و نیمه¬خشک دنیا واقع شده است، مصرف بهینه و صرفه¬جویی در مصرف آب باید هر چه بیشتر مدنظر قرار گیرد. یکی از راه¬های جلوگیری از مصرف نامناسب آب در کشاورزی کاشت گیاهان مقاوم به کمبود آب و استفاده از مواد تعدیل¬کننده تنش خشکی بر گیاهان از قبیل اسید¬سالیسیلیک، کائولین، پتاسیم و غیره در مناطق خشک و نیمه¬خشک می¬باشد. بنابراین پژوهشی به منظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری (100، 66 و 33 % تبخیر و تعرق) و اسید¬سالیسیلیک (0، 5/0 ، 1 و 2 میلی¬مولار) برخصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی درختان جوان زیتون رقم کنسروالیا به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک¬های کامل تصادفی در شرایط گلخانه در دانشگاه شهید چمران اجرا شد. نتایج نشان داد که گیاهان اسپری شده با غلظت 2 میلی¬مولار اسید سالیسیلیک از وضعیت بهتر و مناسب¬تری از نظر طول ریشه، تعداد برگ، ارتفاع گیاه، سطح برگ، تعداد شاخه، قطر ساقه، وزن تر وخشک ریشه، ساقه و برگ در مقایسه با گیاهان اسپری نشده تحت شرایط تنش کمبود آب برخوردار بودند. اثر برهمکنش آبیاری و اسید سالیسیلیک بر وزن خشک برگ نشان داد که با کاهش مقدار آب از 100 به 66 و 33 % تبخیر و تعرق گیاه در نهال¬های اسپری نشده با اسید سالیسیلیک وزن خشک برگ کاهش یافت. بطوری که در گیاهان اسپری نشده با اسید-سالیسیلیک و آبیاری شده با 100%، 66% و 33% پتانسیل تبخیر و تعرق گیاه، وزن خشک برگ به ترتیب 51/7، 30/4 و 50/3 گرم بود. غلظت¬های 5/0 و 2 میلی¬مولار اسید سالیسیلیک، سبب افزایش محتوای نسبی آب برگ و پتانسیل آب ساقه در گیاهان تحت تنش کم¬آبی شد. مقاومت روزنه¬ای نیز در گیاهان اسپری شده با اسید سالیسیلیک کمترین مقدار بود. همچنین تنش کم¬آبی سبب کاهش کلروفیلa، b و کل گردید ولی بیشترین مقدار کلروفیلa در گیاهان اسپری شده با 5/0 میلی¬مولار اسید سالیسیلیک بود و در مورد کلروفیلb نیز تفاوتی بین سه غلظت 5/0، 1 و 2 میلی¬مولار اسید سالیسیلیک مشاهده نشد. بیشترین مقدار کربوهیدرات محلول کل، مربوط به گیاهان اسپری نشده با اسید سالیسیلیک و آبیاری شده با 33% تبخیر و تعرق بود، در واقع اسپری اسید سالیسیلیک با غلظت ¬2 میلی¬مولار سبب کاهش میزان کربوهیدرات محلول کل در نهال¬های آبیاری شده با سطوح آبیاری 66 و 33 % تبخیر و تعرق گیاه شد. در مورد شاخص پرولین نیز اسپری اسید سالیسیلیک در هر سه غلظت آن منجر به کاهش پرولین در شرایط تنش کم¬آبی شد. بنابراین یافته¬های این پژوهش نشان داد که محلول¬پاشی درختان جوان زیتون رقم کنسروالیا با غلظت 5/0 و 2 میلی¬مولار اسید سالیسیلیک در شرایط تنش کم¬آبی در گلخانه (66 و 33 % تبخیر و تعرق گیاه) سبب بهبود شاخص‎های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی در مقایسه با گیاهان فاقد محلول¬پاشی شد.