ضرورت بومیسازی فناوری انرژیهای تجدیدپذیر تا حذف مدیریت دولتی - دانشگاه شهید چمران اهواز

در دومین کنفرانس «پژوهشهای کاربردی در مهندسی برق» که 10 و 11 آذرماه امسال به میزبانی دانشگاه شهید چمران اهواز و با همکاری انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران- شاخه خوزستان بهصورت مجازی برگزار شد، جمعی از استادان و صاحبنظران این حوزه به بیان دیدگاههای خود دربارهی ضرورت بومیسازی فناوری انرژیهای تجدیدپذیر، حذف مدیریت دولتی از این بخش، فناوری ارتباطات بیسیم G6 و... پرداختند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر محمود جورابیان عضو هیئتعلمی دانشکدهی مهندسی این دانشگاه در آیین افتتاحیهی این کنفرانس با اشاره به انتشار مجلهی «پژوهشهای کاربردی در مهندسی برق» به نشانی jaree.scu.ac.ir در این دانشگاه با همکاری انجمن مهندسین برق و الکترونیک ایران و به زبان انگلیسی، گفت: کنفرانس دوروزهی پژوهشهای کاربردی در مهندسی برق از سال 1399 باهدف تقویت این مجله برگزارشده است.
*امنیت در سیستمهای سایبر-فیزیکی: دیدگاه تئوری کنترل
دکتر حیدرعلی طالبی عضو هیئتعلمی دانشکدهی برق دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در نخستین روز از این کنفرانس بهعنوان سخنران کلیدی به ارائهی سخنان خود در حوزهی «امنیت در سیستمهای سایبر-فیزیکی: دیدگاه تئوری کنترل» پرداخت و گفت: پیشرفتهای اخیر فناوری موجب شده سیستمها و فرآیندهای متفاوت، با بهرهگیری از پیوندهای ارتباطی بیسیم به یکدیگر متصل شده و سیستمهای سایبر- فیزیکی را ایجاد کنند.
وی با اشاره به اینکه این سیستمها در حوزههای مختلف صنعتی مانند «حملونقل هوشمند»، «سلامت»، «خانههای هوشمند»، «شبکههای هوشمند توزیع برق» و ... کاربرد دارند، بیان کرد: متأسفانه سیستمهای سایبر-فیزیکی به سبب استفاده از لایههای سایبری برای تبادل اطلاعات، در معرض حملات سایبری قرار دارند.
عضو هیئت عملی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، افزود: ازجمله این حملات میتوان به حمله «استاکس-نت» به تجهیزات هستهای ایران در سالهای اخیر اشاره کرد که بهعنوان یک نقطه جهش برای مطالعات در حوزهی امنیت سایبری در سیستمهای سایبر-فیزیکی در بسیاری از مقالات به شمار میآید.
طالبی در ادامه با ارائهی تعریفی از سیستمهای سایبر-فیزیکی و لزوم پیشبینی امنیت سایبری در آنها، به معرفی انواع حملات موجود در تحقیقات این حوزه پرداخت و برای هر یک از حملات، به چند نمونه از الگوریتمهای تشخیص حملات اشاره کرد.
وی در پایان صحبتهای خود به معرفی الگوریتمهای معروف «کنترل تابآور مبتنی بر گراف و هوش مصنوعی» پرداخت.
*فناوری ارتباطات بیسیم G6
پروفسور ذبیح قاسملوی استاد دانشگاه نورثمبریای انگلیس دومین سخنران کلیدی نخستین روز از برگزاری این کنفرانس بود که نظرات و یافتههای خود دربارهی «فناوری ارتباطات بیسیم G6» را ارائه کرد.
وی در این سخنرانی به بیان نمایی کلی از فناوری 6G در مقایسه با 5G با تمرکز بر برنامهها، فناوریها و چالشها و همچنین نقشهای احتمالی ارتباطات بیسیم نوری که از باندهای مرئی و مادونقرمز استفاده میکند، پرداخت.
*گسترش وسایل نقلیه الکتریکی در شهرهای هوشمند
در ادامه پروفسور محمد شاهیدهپور، شخصیت برجسته و بینالمللی در موسسه IEEE و استاد دانشگاه ایلینویز کشور امریکا به سخنرانی در حوزهی «گسترش وسایل نقلیه الکتریکی در شهرهای هوشمند و برنامهریزی هماهنگ حملونقل و شبکههای برق» پرداخت و گفت: وسایل نقلیه الکتریکی (EVs) بهعنوان جایگزینی سازگار با محیطزیست و صرفهجویی که در انرژی و صنعت حملونقل (با پیشرفتهای مداوم در فناوری باتری) دارند، توجه بسیاری را به خود جلب کردهاند.
وی، بیان کرد: گسترش وسایل نقلیه الکتریکی، همزمان بانفوذ انرژیهای تجدیدپذیر، میتواند تأثیر مهمی بر اوج بار سیستم قدرت، تنظیم فرکانس، کیفیت ولتاژ و تراکم توان الکتریکی داشته باشد؛ و ضروری است که هماهنگی شبکهی هوشمند برق و شبکههای حملونقل موردتوجه قرار گیرد.
شاهیدهپور، استاد دانشگاه ایلینویز کشور امریکا در ادامهی این سخنرانی علمی، به تشریح روشهای علمی در این حوزه پرداختند.
*برنامههای دومین روز از کنفرانس «پژوهشهای کاربردی در مهندسی برق»
این کنفرانس در دومین روز با برگزاری پنج کارگاه همزمان درزمینهی «طراحی و ساخت دوچرخهی ورزشی هوشمند برای توانبخشی به بیماران پارکینسون»، «جایگاه کلیدی فناوریهای برق و کامپیوتر در توسعهی هواگردهای مدرن»، «کسبوکارهای نوین- زیرساختها و چالشها»، «بهکارگیری قابلیتهای دولت الکترونیک برای توانمندسازی صنعت انتقال برق» و «فناوری ساخت سلول خورشیدی فیلم نازک بر پایهی سیلیکن آمورف» همراه بود.
برگزاری میزگرد «آیندهی انرژی با نگاه به فناوری انرژیهای تجدیدپذیر» با همکاری انجمن فناوری انرژیهای تجدیدپذیر ایران و با حضور دکتر مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت مدیریت برق ایران، دکتر حبیبالله اعلمی مشاور پژوهشکده مطالعات فناوری و عضو آزمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر دانشگاه شهید بهشتی، دکتر سید فرید قادری و دکتر ایرانمنش رئیس و معاون موسسهی پژوهش در مدیریت و برنامهریزی انرژی دانشگاه تهران و دکتر محسن صنیعی دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز از دیگر برنامههای این کنفرانس بود.
* ضرورت بومیسازی فناوری انرژیهای تجدیدپذیر
در ابتدای این میزگرد دکتر مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت مدیریت برق ایران، به سیاستها، برنامهها و محدودیتهای وزارت نیرو در زمینهی توسعهی انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: با وجود تدوین برنامهی گسترش انرژیهای تجدیدپذیر به دلیل محدودیت منابع مالی، این برنامهی مهم گسترش پیدا نکرده است.
وی در ادامه بر ضرورت تنوع سبد منابع انرژی اولیه برای تولید برق بر ضرورت بومیسازی فناوری انرژیهای تجدیدپذیر با توجه به فعالیت چندین کارخانه تولید توربینهای بادی و نیز ساخت سلولهای خورشیدی تأکید کرد.
*توجه جامعهی جهانی به صنعت انرژی
دکتر حبیبالله اعلمی، مشاور پژوهشکدهی مطالعات فناوری و عضو آزمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر دانشگاه شهید بهشتی نیز به توجه جهانیان به کربنزدایی، دیجیتالیشدن و نیز مردمیشدن صنعت انرژی اشاره کرد و گفت: روند تولید و مصرف انرژی در جهان نشاندهندهی گسترش سریع انرژیهای تجدیدپذیر خصوصاً انرژی خورشیدی و بادی است و این مهم مورد توجه کشورهای همسایه قرار دارد.
وی تأکید کرد: ساخت نیروگاه مبتنی بر سوختهای فسیلی مشکلی را حل نخواهد کرد، زیرا کماکان زمستانها با کمبود گاز و سوخت مواجه هستیم؛ بنابراین تنها راهکار ساخت نیروگاههای خورشیدی است.
*عدم شفافیت قوانین از دلایل گسترشنیافتن انرژیهای تجدیدپذیر
دکتر سید حسین ایرانمنش، عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران و موسسه پژوهش در مدیریت و برنامهریزی انرژی این دانشگاه، یکی از دلایل گسترش نیافتن انرژیهای تجدیدپذیر را شفافنبودن قوانین و نبود آییننامههای اجرایی در زمینهی قراردادهای دوجانبه، خرید تضمینی، صادرات و نیز تحویل سوخت صرفهجویی شده دانست و از آن بهعنوان مانعی برای سرمایهگذاری در این حوزه نام برد.
*حذف مدیریت دولتی از انرژیهای تجدیدپذیر
دکتر سید فرید قادری استاد دانشگاه تهران و رئیس موسسهی پژوهش در مدیریت و برنامهریزی انرژی این دانشگاه نیز بیان کرد: اقتصاد آزاد در همهی صنایع موجب افزایش بهرهوری و ایجاد انگیزه برای بخش خصوصی است؛ بنابراین مدیریت دولتی باید در حوزهی انرژیهای تجدیدپذیر حذف و عرضهی انرژیهای نو به دست مردم (بخش خصوصی) سپرده شود. به این ترتیب بستر لازم برای جذب سرمایه و سرمایهگذاریهای کلان که نیاز توسعهی این صنعت در مدتزمان کمتری است، فراهم میشود.
* تحقق تعهد تأمین 10 هزار مگاوات انرژیهای تجدیدپذیر وزیر نیرو با ورود سرمایهگذاران
در این میزگرد دکتر محسن صنیعی دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز و دبیر انجمن فناوریهای انرژیهای تجدیدپذیر بر ضرورت ارتباط تنگاتنگ آب، انرژی و محیطزیست تأکید کرد.
وی با اشاره به گسترش انرژیهای تجدیدپذیر در جهان و کاهش انرژی مبتنی بر سوختهای فسیلی، گفت: در دهههای آینده، نفت اهمیت خود را در اقتصاد از دست خواهد داد و باید اقتصاد و سیاست را از نفت جدا تفکیک کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود، یادآور شد: لازمهی تحقق برنامهی تولید 10 هزار مگاواتی انرژیهای تجدیدپذیر وزیر نیرو در جریان رأی اعتماد تشویق سرمایهگذاران به فعالیت در حوزهی انرژیهای تجدیدپذیر است.
همزمان با برگزاری این میزگرد، محصولات فناورانه ارسال شده به مسابقهی فناوری کنفرانس در چهار سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری و شرکتهای فناور، ارائه شد.
گفتنی است در آیین پایانی این کنفرانس، پیام دکتر ابراهیم حاجی دولو رئیس دانشکدهی مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز که در آن بر ضرورت توجه به پژوهشهای کاربردی تأکید شده بود، قرائت شد.
همچنین دکتر یوسف صیفی کاویان دبیر کمیتهی علمی کنفرانس، گزارشی از روند داوری و پذیرش مقالات و نیز مسابقهی محصولات فناورانه ارائه کرد و گفت: درمجموع ۸۸ مقاله به این کنفرانس، ارسال شده است که پس از داوری، ۴۸ مقاله پذیرفته شد.