دکتر زارعی: آورد رودخانه کرخه در سال آبی جاری به 11 میلیارد مترمکعب رسید - دانشگاه شهید چمران اهواز

عضو هیئتعلمی دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: آورد رودخانه کرخه در سال آبی جاری به 11 میلیارد مترمکعب رسید که 4.7 میلیارد مترمکعب آن در فروردینماه امسال بوده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر حیدر زارعی در چهل و نهمین نشست کافه کتاب این هفته دانشگاه که ظهر روز گذشته 15 اردیبهشتماه با موضوع "مدیریت بحران سیل" در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه برگزار شد، با اشاره به ویژگیهای سیلاب اخیر، اظهار کرد: در سیل اخیر برای نخستین بار شاهد این بودیم که رودخانه کارون اهواز را تهدید نکرد، بلکه سیلاب رودخانههای کرخه و دز بود که شهر را در معرض تهدید قرار داد، هرچند اگر سد کرخه وجود نداشت بزرگی سیلاب بسیار بیشتر میشد.
وی افزود: همچنین سیلاب رودخانههای دز و کرخه در پل بروایه با یکدیگر تلاقی کرد و با دبی بیش از 70 مترمکعب در ثانیه ورودی اهواز را تحت تأثیر قرارداد که همین سیلاب محله عین دو در اهواز را دچار آبگرفتگی کرد.
زارعی سیلاب کرخه را ازنظر بزرگی و حجم آن قابلتوجه دانست و گفت: بارش در برخی روزهای فروردینماه نیز کمسابقه بوده، بهطوریکه میزان بارش در ایستگاه تله زنگ در 10 روز نخست فروردینماه به 255 میلیمتر رسیده است.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان کرد: از سوی دیگر به دلیل کاهش پوشش گیاهی بسیاری از این بارشها به رواناب تبدیل و به خوزستان سرازیر شد.
زارعی، اضافه کرد: در 10 ساله گذشته بروز پیدرپی خشکسالیها موجب شد بخش قابلتوجهی از پوشش گیاهی استان از بین برود و انجام نشدن طرحهای آبخیزی داری در سطح حوزهها نیز حجم قابلتوجهی از بارانها را به روان آب تبدیل کرد.
وی در خصوص تخلیه مخازن سدها، بیان کرد: متأسفانه در حوزه پیشبینیها، نوع بارشها، مقدار بارش، گستردگی و ... عدم قطعیت بسیار زیاد است و نیازهای آبی که باید تا پایان سال آبی لحاظ شود منجر شد که نتوان تصمیمات قطعی در خصوص تخلیه سدها اتخاذ کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز به نقل از تارنمای وزارت نیرو،سدهای استان خوزستان در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد بهطوریکه ورودی به سدهای این استان از ابتدای سال آبی (اول مهر) تاکنون به حدود 37.5 میلیارد مترمکعب رسیده است. این رقم در مدت مشابه سال آبی گذشته، هفت میلیارد مترمکعب بود.
ورودی آب به سدهای کشور از ابتدای مهر پارسال تاکنون به 64.08 میلیارد مترمکعب رسیده که این رقم نسبت به ورودی 16.15 میلیارد مترمکعب در مدت مشابه سال آبی گذشته 297 درصد افزایشیافته است. همچنین میزان بارندگیهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون به 319.3 میلیمتر رسیده است.
روند افزایشی بارندگیها موجب شده است کشور ما پربارترین سال آبی نیمقرن اخیر خود را تجربه کند و حجم بارندگی همه استانهای کشور از مدت میانگین 50 سال اخیر کشور فراتر برود.
میزان ذخیره آب سدهای کشور با رشد 60 درصدی نسبت به پارسال به 74.39 میلیارد مترمکعب رسیده و 79 درصد از ظرفیت مخزن سدهای کشور نیز پرشده است.
میزان خروجی سدها نیز با افزایش 202 درصدی به 44.31 میلیارد مترمکعب رسیده است که همین امر نوید سال زراعی بسیار مناسبی را میدهد.
بارشهای مناسب سال آبی جاری باعث شده از میان 178 سد مهم کشور حدود 83 سد بزرگ که 59 درصد از ظرفیت کل مخازن سدهای کشور را دربرمی گیرد، 90 تا 100 درصد پر شود.
اکنون 92 درصد مخازن سدهای حوضه آبریز خلیجفارس، 78 درصد مخازن سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه، 70 درصد مخازن سدهای حوضه آبریز هامون، 61 درصد مخازن سدهای حوضههای آبریز دریای خزر و مرکزی و 56 درصد مخازن سدهای حوضه آبریز سرخس پر است.
کرخه، دز، کارون 3، گتوند علیا، شهید عباسپور و مسجدسلیمان از سدهای مهم خوزستان هستند که نقش مهمی در تولید برق کشور و نیز تأمین آب شرب و کشاورزی دارند.