دکتر خواجه: عرصه وقف در جامعه امروزی تمام نیازهای شهروندان را در برگرفته است - دانشگاه شهید چمران اهواز

رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه عرصه وقف در جامعه امروزی، تمام جنبههای نیاز شهروندان را در برگرفته است، گفت: از مراکز درمانی و بهداشتی تا مراکز ورزشی و تربیتی و مراکز علمی و آموزشی، امروز از سنت حسنه وقف بهرهمند میشوند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز دکتر خواجه در همایشهای ملی «وقف و توسعه اجتماعی با تأکید بر قرآن و روایات» و « چالشها و راهکارهای توسعه بقاع متبرکه به قطب فرهنگی» که صبح امروز پنجشنبه 14 اسفندماه بهصورت مجازی برگزار شد، بیان کرد: در حالی که واژهی «مشارکت» در نگاه برخی، یک واژه نو و جدید در عرصهی فعالیت اجتماعی است ولی اصل وقف، به عنوان یک نوع از مشارکت مالی، از گذشتههای دور در فقه اسلامی و نوع ادارهی مساجد و مدارس در نظام تعلیم و تربیت اسلامی در کشورهای اسلامی رواج داشته است.
خواجه، بیان کرد: از نخستین مساجد و مدارسی که پس از اسلام و بهویژه در سدهی دوم هجری به بعد در سرزمینهای اسلامی، تأسیس شد تاکنون، همیاری مالی و کمک دائمی و مستمر به این مراکز، در قالب وقف یک امر عادی بوده است.
وی افزود: وقف، بر پایهی مشارکت کاملاً مردمی و با رضایت و خیرخواهی و علاقهمندی به امور دینی و کمک همنوعان انجام میشده است و از این رو، همواره کمتر در معرض آسیبهای مالی بوده است. البته، رشد و توسعه فرهنگی و انسانی در بعد فردی و اجتماعی، پیشنیاز تندادن رضایتمندانه به وقف و در اختیار گذاشتن بخشی از ثروت خویش برای استفادهی عمومی است؛ به این معنا که انسان و جامعهی رشد نایافته، اقدام به وقف نمیکند.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان کرد: سنت وقف، اگر چه در گذشتههای دور و دوران ابتدایی تأسیس شهرها، بیشتر در قالب ساخت مساجد و تکایا و مدارس دینی رواج و منحصر بوده است؛ ولی عرصه وقف در جامعه امروزی، تمام جنبههای نیاز شهروندان را در برگرفته است. از مراکز درمانی و بهداشتی تا مراکز ورزشی و تربیتی تا مراکز علمی و آموزشی، امروز از سنت حسنه وقف بهرهمند میشوند.
خواجه، تأکید کرد: نقش آحاد مردم و گروههای دارای سرمایه با پشتوانه فرهنگی و دینی و ایمانی، ارزش مالی و گردش اقتصادی موقوفات را همچنان فعال و پرقدرت نگه داشته است. بی گمان ادارهی علمی و کارشناسانهی موقوفات و بهرهجویی از تحولات فقهی و نگرههای علمی و اصلاحی، میتواند نقش اقتصادی موقوفات را در عصر حاضر، برجستهتر نماید.
وی با تقدیر از تلاشهای ستاد برپایی مشترک این همایش و دانشگاه شهید چمران اهواز و ادارهی کل اوقاف و امور خیریهی خوزستان تقدیر کرد و افزود: امیدوارم نتایج سخنرانیها و بررسیهای علمی پژوهشگران گرامی در این رویدادها به ساماندهی علمی به امور وقف و گسترش مشارکت کارساز عموم مردم در این سنت حسنهی الهی بینجامد.
حجتالاسلاموالمسلمین خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور نیز با اشاره به تاریخچه وقف گفت: وقف در اسلام یک نهاد حقوقی است که توان مدیریت جامعه برای کاهش فاصله طبقاتی را افزایش میدهد.
وی افزود: شخص واقف این کار را انجام میدهد که به تعالی برسد و از این کار او دیگران نیز استفاده میکنند.امیدواریم بتوانیم فرهنگ وقف را هرچه بیشتر تقویت کنیم.
حجتالاسلاموالمسلمین خاکباز مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان خوزستان نیز گفت: در این همایش به دنبال توسعه اجتماعی و علمی و مساعدتهای اجتماعی موضوع وقف هستیم تا به جامعه کمک کنیم.
وی افزود: در تمامی ادیان الهی وقف به شکلهای مختلف فراگیر است و عاملی برای مبارزه با فقیر محسوب میشود؛ وقف یک نهاد ممتاز دینی و همهجانبه است که میتواند به جامعه کمک کند.
دکتر محمود آبدانان مهدیزاده، رئیس دانشکدهی الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز بیان کرد: در روند فرخنده وقف اموال بیآنکه از آنها کاسته شود، بهره رسانده و فزونی یافتهاند و بدون اینکه کرامت نیازمندان را خدشه دارد کنند عزت بخشیدهاند.
وی افزود: وقف نقش بسزایی در توسعه جوامع ایفا کرده است و در کنار بسیاری از موقوفات که در شمار میراث فرهنگی هستند، فرهنگ وقف هم میتواند به عنوان گونهای از میراث فرهنگی ناملموس ثبت شود.
آبدانان مهدیزاده ادامه داد: دانشگاه شهید چمران اهواز در کنار اداره اوقاف و امور خیریه استان خوزستان این دو همایش ملی را تدارک دیده است تا ضمن تأکید مجدد بر اهمیت دینی و اجتماعی سنت حسنه وقف و بقاع متبرکه مجالی برای هماندیشی نخبگان دانشگاهی و حوزوی را فراهم کند.
رئیس دانشکدهی الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان کرد: زمینهسازی برای همافزایی میان اندیشمندان این عرصهها راه را برای آیندهای روشنتر هموار خواهد ساخت.
دکتر شمخی معاون پژوهش و فناوری دانشکدهی الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شهید چمران اهواز و دبیر علمی همایش نیز بیان کرد: همایش ملی «وقف و توسعه اجتماعی با تأکید بر قرآن و روایات» و «همایش ملی چالشها و راهکارهای توسعه بقاع متبرکه به قطب فرهنگی» با هدف رسیدن به نقطه مطلوب در فرمایش مقام معظم رهبری درباره تبدیل کردن این اماکن متبرکه به اماکنی فرهنگی برگزار میشود.
وی افزود: از مجموع مقالات ارسال شده برای این دو همایش 30 مقاله مورد تائید قرا گرفت که هشت مقاله به صورت سخنرانی ارائه میشود و دیگر مقالات نیز به صورت پوستر پذیرفتهشده است.
گفتنی است دکتر مطوری عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز سخنرانی کلیدی این دو همایش را ایراد کردند.
همچنین «حکم و آثار تلف و اتلاف اموال موقوفه از منظر فقه امامیه»، «بررسی فقهی معاطات در وقف از دیدگاههای فقهای معاصر»، «کارکرد نهاد وقف در اسلام و تجربه موقوفات در ایران» و «راهبردهای توسعه بقاع متبرکه و تبدیل آنها به قطبهای فرهنگی» از دیگر موضوعات سخنرانیهای این دو همایش است.
برای حضور در همایش ملی «وقف و توسعه اجتماعی با تأکید بر قران و روایات» و «همایش ملی چالشها و راهکارهای توسعه بقاع متبرکه به قطب فرهنگی» میتوانید به نشانی https://www.skyroom.online/ch/1arcs/okhconf مراجعه نمایید.