08 04 2019 05:21
کد خبر : 1716825
تعداد بازدید : 628

حوزه کرخه هر هزار سال یک بار می تواند شاهد وقوع چنین سیلابی باشد

 

 

رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: به لحاظ هیدرولوژیکی چنین بارشی در حوضه رودخانه کرخه و آورد به این سد، هر هزارسال یک بار احتمال وقوع دارد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر مهدی قمشی در نشست شبکه ملی جامعه و دانشگاه که عصر روز گذشته یک شنبه 18 فروردین ماه در سالن حوزه ریاست دانشگاه برگزار شده، بیان کرد: خوزستان در 12 سال گذشته با مشکل خشک­سالی مواجه بوده و به همین دلیل بستر روخانه کشش چنین سیلی را ندارد.

وی افزود: اگر تا پیش از این، سیل با حجم شش هزار متر مکعب آب برای اهواز خطرآفرین بود امروز این میزان به چهار هزار متر مکعب رسیده است.

دبیر کارگروه آب، کشاورزی و محیط زیست شبکه ملی جامعه و دانشگاه استان خوزستان، با بیان اینکه محیط زیست ما با مشکلاتی مواجه است، عنوان کرد: 40درصد از جنگل­های بلوط زاگرس به دلیل خشکسالی و عدم بکارگیری روش های آبخیزداری و تجاوز به حریم مراتع و جنگل ها از بین رفته و مسایل و مشکلات زیست محیطی را ایجاد کرده است.

قمشی اضافه کرد: در صورتی که این جنگل ها هم از بین نمی رفت تنها ممکن بود حداکثر 10 درصد این میزان سیلاب را با نفوذ عمقی در خاک و نگهداری در پوشش گیاهی، از حرکت به سمت آبراهه باز داشته و روان آب را کاهش می داد.

وی با تاکید بر اینکه مهم ترین مساله در حوضه­ها فرسایش بسیار زیاد خاک است، عنوان کرد: عکس های ارسالی از منطقه پل دختر نشان دهنده وجود بیش از یک متر گل و لای در خانه های مردم است که این مساله فقط ناشی از تخریب در حوضه­های آبخیز است.

رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: خاک سرمایه ای ملی است، درحالی که در این واقعه مقدار بسیار زیادی از زمین های قابل کشت و مراتع را از بین برده ایم و وضعیت آبخیزها حالت طبیعی خود را از دست داده است. وقوع سیلاب ها در استان های مختلف نشان می دهد فرسایش خاکی بسیار زیادی داشته ایم.

قمشی با بیان اینکه آمار بارندگی  و روان آبی 70 ساله گذشته حوزه ها مختلف در کشور، وجود دارد، اظهار کرد:  در 70 سال گذشته و در حوزه رودخانه دز، دو تا سه بار این میزان آورد از حوضه عبور کرده است اما مشکل روخانه دز این است که آبراهه آن تنها یک سد دارد.

وی افزود: درشاخه دز نیاز به ساخت سد وجود دارد و طرح سد بختیاری نیز برای آن تدوین شده که چهارمیلیارد مترمکعب حجم برای آن پیش بینی شده است و شاخه بختیاری نیز 65 درصد آورد رودخانه دز را تامین می­کند.

دبیر کارگروه آب، کشاورزی و محیط زیست شبکه ملی جامعه و دانشگاه استان خوزستان، تصریح کرد: سد دز سدی است که ولتاژ برق کشور را تنظیم می­کند و لذا همیشه نیاز است که آب از آن عبور کند زیرا کم یا زیاد شدن ولتاژ برق کشور با این سد تنظیم می­شود به همین جهت در مدار بودن آن برای کشور از اهمیت بسیاری برخوردار است.

گفتنی است در پی طغیان رودخانه های کرخه و دز و افزایش خروجی از سدها، به ساکنان 182 روستا و 6 شهر استان اخطار داده شده که منازل خود را تخلیه کنند. به گفته رحمانی فضلی وزیر کشور 400 هزار نفر در خوزستان در معرض سیل هستند.

تا کنون تعدادی از روستاهای شوش، اهواز، شوشتر، کارون و حمیدیه به زیر آب رفته و شهرستان های دشت آزادگان، هویزه و باوی نیز در معرض سیلاب هستند.

 

 

درج شده توسط: مدیر سایت