نشست هماندیشی دانشگاهیان در خصوص مدیریت سیل و مسئولیت اجتماعی دانشگاه برگزار شد - دانشگاه شهید چمران اهواز

نشست هماندیشی دانشگاهیان در خصوص مدیریت سیل و مسئولیت اجتماعی دانشگاه با حضور دکتر برومند معاون پژوهشی و فناوری و دکتر نظر پور معاون اداری و مالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امروز یکشنبه 25 فروردینماه در سالن جلسات حوزه ریاست دانشگاه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در ابتدای این نشست دکتر غلامحسین خواجه رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز هدف از این جلسه را همفکری دانشگاهیان برای کاستن از مشکلات در شرایط فعلی استان اعلام کرد.
*دانشگاهیان از ابتدا در کنار سیلزدگان بودهاند
در ادامه دکتر حقیقی معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: در حال حاضر استان خوزستان با شرایط سختی روبرو است و دانشگاهیان نیز تلاش کردهاند در کنار مردم مناطق سیلزده باشند.
وی با ارائه گزارشی از فعالیتهای انجامشده، بیان کرد: همکاری با سازمانهای آب و برق و هلالاحمر، تشکیل ستاد بحران دانشگاه، تشکیل دبیرخانه اخذ نظرات و پیشنهادها اعضای هیئتعلمی، تشکیل ستاد کمکرسانی و جذب کمکهای دانشگاهیان، تشکیل کمیته رسانه، حضور گروههای روانشناختی در کمپهای استقرار سیلزدگان، همکاری دانشجویان با هلالاحمر و... بخشی از اقدامات انجامشده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز، افزود: همچنین یک دستگاه آبشیرینکن با ظرفیت 50 هزار لیتر برای سیلزدگان در اختیار دستگاههای متولی قرار خواهیم داد. تهیه بروشور برای کشاورزان نیز از دیگر اقدامات انجامشده است.
*تدوین برنامههای دانشگاه برای کمک به سیلزدگان
دکتر قنبر زاده مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز نیز از تدوین برنامههای این دانشگاه برای مقابله با بحرانهای ناشی از سیلهای اخیر در سه بخش کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت خبر داد و گفت: در قالب این برنامهها تلاش خواهیم کرد بتوانیم با ارائه راهکارهای علمی در بخش مدیریتی نیز به مسئولان استان کمک کنیم.
وی اظهار کرد: همچنین پس از فروکش کردن مشکلات نیز به برنامهریزیهای لازم به کاهش آسیبهای بر زندگی مردم کمک خواهیم کرد.
مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز، تصریح کرد: در قالب برنامههای بلندمدت نیز برگزاری کنفرانسهای علمی درزمینهٔ سیل و پیامدهای آن در دستور کار دانشگاه است.
*خسارات بخش کشاورزی در سیلهای اخیر نگرانکننده است
دکتر نبی پور عضو هیئتعلمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز، بیان کرد: متأسفانه در حال حاضر کارها بهصورت واکنش انجام میشود؛ یعنی هر زمان مشکلی رخ میدهد و کنشی صورت گیرد، واکنشی انجام میشود و این شکل مدیریت علمی ندارد. باید بر اساس برنامهریزی پیش برویم.
وی اذعان کرد: آمارهای ارائهشده از سوی جهاد کشاورزی نشان میدهد 145 هزار هکتار از مزارع زیرآب رفته که 125 هزار هکتار گندم، کلزا و چغندر است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان کرد: در پی وقوع سیلهای اخیر حدود 600 هزار تن کاهش عملکرد گندم، 15 هزار تن کاهش عملکرد جو و 7 هزار تن کاهش عملکرد کلزا داریم؛ همچنین 65 هزار قطعه ماهی، حدود 10 هزار قطعه طیور و دو هزار و 500 دام سبک از بین رفته است .
نبی پور، گفت: نباید بمانیم و منتظر وقوع بلایا باشیم و بعد چارهاندیشی کنیم، باید برنامهریزیهای لازم را برای وقوع مشکلات داشته باشم.
وی، تأکید کرد: دانشگاه خوشبختانه این ظرفیت را دارد که بتواند در کنار مسئولان باشد؛ دانشگاه در ابتدا باید بتواند راهنمای کمکرسانی در وقوع بحرانها را تهیه کند و هر نهادی نیز به وظایف خود عمل نماید.
*رژیم بارشها در ایران در حال تغییر است
دیگر عضو هیئتعلمی دانشکده مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز، اظهار کرد: تعطیلی دانشگاه همزمان وقوع سیلها اقدام خوبی از سوی مسئولان دانشگاه بود زیرا بسیاری از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز از شهرهای سوسنگرد، حمیدیه، شعیبیه و ... دچار مشکل بودند و این فرجه باعث شد بتوانند به خانوادههای خود رسیدگی کنند.
دکتر اسکندری، با اشاره به اینکه رژیم بارشها در ایران در حال تغییر است، گفت: نیاز است در این حوزه مطالعات دقیقی صورت گیرد و بحثهای انجامشده درگذشته بر اساس خشکسالیهای مکرر در سالهای قبل است.
وی در خصوص وضعیت حوزههای آبریز استان نیز، گفت: در حال حاضر در حوزه کرخه با مشکلات بیشتری نسبت به حوزه دز مواجه هستیم؛ حوزه کرخه حالت کاسهای دارد و آب در آن باقی میماند و میتوان با مطالعات در این حوزه راهکارهایی برای آن اندیشید.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: نقش دانشگاه در حوزه مدیریت بحران کافی نیست و باید اعضای هیئتعلمی در تصمیمگیریهای این حوزه نقش بیشتری داشته باشد.
*همکاری دانشکده علوم زمین با دستگاههای متولی خدماترسانی به مناطق سیلزده
دکتر علی زاده عضو هیئتعلمی دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید چمران اهواز نیز گفت: رخداد سیل در برخی استان کشور هم میتواند جنبه مثبت و هم جنبه منفی داشته باشد؛ حضور خودجوش نیروهای مردمی برای کمک به مناطق سیلزده نکته مثبتی است که بهنوعی تمرین پدافند غیرعامل نیز محسوب میشود.
وی افزود: دانشکده علوم زمین از ابتدا وقوع سیلها با قرارگاه حضرت ابوالفضل(ع) همکاریهای خوبی داشته و در تهیه نقشهها همفکریهای لازم انجامشده است.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز در بخش دیگری از صحبتهای خود بر لزوم اطلاعرسانی صحیح به مردم تأکید کرد و ادامه داد: اگر اطلاعرسانی خصوصاً به سیلزدگان بهموقع و بهخوبی انجام نشود، بدون شک این مسئله مورد سوءاستفاده دشمنان قرار خواهد گرفت.
*ایجاد کلینیک گیاهپزشکی در دانشگاه شهید چمران اهواز
دکتر لندی رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز، گفت: استان خوزستان عموماً با نفت شناخته میشود درحالیکه این استان سالانه 16 میلیون تن تولید محصولات کشاورزی دارد که 20درصد نیاز کل کشور را شامل میشود.
وی، افزود: بنابراین علاوه بر صنعت، کشاورزی نیز در خوزستان بسیار مهم است؛ رسوباتی که پس از سیل باقی میماند میتواند هم اثرات سوء و هم اثرات مفید داشته باشد نیاز است واکاویهای لازم صورت گرفته و در بخشهای مختلف موردبررسی قرار گیرد.
رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: طغیان آفات، بیماریهای احتمالی برای محصولات کشاورزی و ...میتواند در آینده مشکلآفرین باشد که در این زمینه در حال تدارک کلینیک گیاهپزشکی هستیم و گروههای کارشناسی میزان و نوع رسوبات را ارزیابی کنند که آیا آلایندههایی وارد استان خوزستان شده است یا خیر.
لندی، اضافه کرد: دانشکده در این زمینه طرحهایی را دارد که به حمایت نیاز دارد و در جلسهای با حضور قرارگاه خاتمالانبیاء پیشنهاد تعویض تیغههای برش نی نیشکر بر روی قایقهای تندرو با 200 اسب بخار دادند برای برش مسیر نهر بحره که آب را به هور شادگان منتقل میکرد که مورد استقبال قرار گرفت.
*جمعآوری اطلاعات سیلهای اخیر
رئیس دانشکده مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز گفت: در گروه مهندسی داشتن اطلاعات واقعی و میدانی از اهمیت بسیاری برخوردار است و در سیلهای اخیر فرصتی فراهمشده که اطلاعات میدانی مفیدی برای استفاده در آینده و پیشگیری از وقایع دیگر جمعآوری شود.
دکتر حیدری شیرازی، اظهار کرد: از وزارت علوم انتظار داریم که درزمینهٔ جمعآوری این اطلاعات همکاریهای لازم را داشته باشد زیرا میتواند بانک اطلاعاتی مفیدی برای کشور باشد.
*خسارت سیلهای اخیر به زیرساختهای کشاورزی و راههای استان
دکتر احدیان عضو هیئتعلمی دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز نیز بیان کرد: در حوزه کرخه سیلابهای شدید داشتهایم؛ حوزه کارون و دز نیز بهشدت تحت تأثیر بارندگی بوده و خسارات زیادی به زیرساختهای کشاورزی و راههای استان وارد کرده است.
وی افزود: در حوزه کارون به دلیل وجود چندین سد سیلابها بهصورت متوالی قابلکنترل است؛ در حوزه دز تنها یک سد وجود دارد و پیشبینیها حاکی از این است که حدود هشت میلیارد مترمکعب در حوزه این سد آب واردشده است درحالیکه ظرفیت سد، دو و چهاردهم میلیارد ظرفیت نگهداری دارد اما با کنترلها در حوزه کارون وضعیت کنترل شد.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: مشکل اساسی در حوزه کرخه است؛ سدهای ما در حوزه پایداری مشکلی ندارند اما مبحث اساسی تخلیه سیلاب است. سدی که با دبی 16 هزار مترمکعب در ثانیه در شرایط حداکثر سیلاب محتمل ساخته میشود باید فکری جامع برای تخلیه پاییندست داشته باشد.
احدیان، اضافه کرد: در سال 72 زمانی که سد کرخه طراحی و ساخته شد کانال سیلاب بر اضطراری به بالای مخزن شماره یک طراحی شد اما به دلیل مشکلات مالی اجرا نشد.
وی، تصریح کرد: کرخه بزرگترین سد خاکی کشور شش میلیارد مترمکعب ظرفیت جمعآوری آب را دارد اما در سیل آبهای اخیر این سد پر شد و ازنظر مدیریت، سیلاب با این حجم کار مشکلی بود که انجام شد.
عضو هیئتعلمی دانشکده مهندسی علوم، بیان کرد: در حوزه کرخه اگر تخلیه بیش از دو هزار مترمکعب صورت گیرد در پاییندست سد انحرافی در حمیدیه مشکلات بسیاری ایجاد میشود.
*خدماترسانی دانشکده دامپزشکی به سیلزدگان
رئیس دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز در این نشست از خدماترسانی این دانشکده به سیلزدگان خبر داد و گفت: از ابتدای این رخداد تصمیم گرفته شد که ویزیت دامهای سیلزدگان بهصورت رایگان انجام شود که این مسئله مورد استقبال مردم نیز قرار گرفت و هرروزه تعداد بسیاری دام به بیمارستان دامپزشکی آورده میشود.
دکتر حمیدی نجات، بیان کرد: خوشبختانه اعضای هیئتعلمی و دانشجویان این دانشگاه بااحساس مسئولیتی که داشتند در مناطق سیلزده نیز حضور یافته و به خدماترسانی مشغول هستند.
وی، اظهار کرد: با توجه به اینکه در آینده شرایط تغییر خواهد کرد و ممکن است مسائلی ازجمله بروز بیماریهای مشترک بین دام و انسان و ... افزایش یابد، دستورالعملهایی در این دانشکده تهیهشده که بهصورت کتابچه تدوین میشود.
*مشارکت دانشجویان در امر خدماترسانی به سیلزدگان
در ادامه این نشست دکتر یاری مدیر امور فرهنگی دانشگاه شهید چمران اهواز، اذعان کرد: با همکاری انجمنهای دانشجویی سامانهای برای اعزام دانشجویان برای کمک به سیلزدگان طراحیشده است و تاکنون بیش از 500 نفر در این سامانه ثبتنام کردهاند.
وی، افزود: همچنین دو دوره آموزشی مداخله روانشناختی بحران نیز در معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار گردیده است.
*فعالیت شبکه ملی جامعه و دانشگاه
دبیر شبکه ملی جامعه و دانشگاه نیز بیان کرد: این شبکه در تمامی دانشگاههای مادر کشور برقرار است و با شروع رخداد سیل در استان خوزستان نیز کارگروههای آب و محیطزیست، توسعه و اقتصاد و فرهنگی و اجتماعی شبکه در حال فعالیت میباشند.
دکتر صفایی مقدم، گفت: برخی از مسائل در حوزه سیلهای اخیر بهتدریج و در درازمدت خود را نشان میدهد؛ متأسفانه دامنه سیل وسیع است و آثاری که برجای میگذارد بسیار زیاد خواهد بود.
وی در ادامه به گزارشی درباره وضعیت کشتهای نیشکر در استان پرداخت و گفت: پس از فروکش کردن مسائل مرتبط باسیل در استان برای حل مشکلات باقیمانده نیاز به برنامهریزیهای اصولی داریم که در این میان دانشگاهیان میتوانند تأثیرگذار باشند.
*عوارض انسانی از ابعاد مهم سیل است
دکتر امیدیان عضو هیئتعلمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز، بیان کرد: یک از ابعاد سیلهای اخیر عوارض انسانی است که برای کاهش این عوارض از ابتدا در قالب ستاد بحران دانشگاه گروههای روانشناختی برای اعزام به اردوگاههای استقرار سیلزدگان تشکیل شد.
وی افزود: در حوزه علوم انسانی آنچه تجربه میشود نیاز به تحلیل دارد و تحلیل محتوا در این حوزه از اهمیت بسیاری برخوردار است.
*تشکیل ستاد بحران دانشگاه
معاون امور مالی واداری دانشگاه شهید چمران اهواز نیز اظهار کرد: از هفته نخست رخداد سیل در استان ستاد مدیریت بحران دانشگاه تشکیل شد و 9 کارگروه برای این ستاد تعریف شد.
دکتر نقره آبادی افزود: یکی از زیرمجموعههای این ستاد، کارگروه حقوقی است که مقرر شد پس از فروکش کردن مشکلات سیلهای اخیر این کارگروه بتواند مشاورههای لازم را به مردم در حوزههای کشاورزی، خسارات و ... ارائه دهد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود، گفت: اعتمادسازی در جامعه از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ از خلأ اطلاعات بهراحتی سوءاستفاده میشود و نیاز است رسانهها بهموقع مسائل را به اطلاع عموم مردم برسانند.
*ورود وزارت علوم به مسئله سیلهای اخیر
دکتر مهرعلی زاده عضو هیئتعلمی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز، خاطرنشان کرد: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری میتواند در راستای تحلیل به مسائل مرتبط باسیلهای اخیر ورود کند.
وی، اظهار کرد: خسارات بسیاری به کشاورزان استان خوزستان واردشده است که برآوردهای اولیه نشان دهند حجم بالای ضرر و زیان است.
در این نشست دکتر حسین زاده معاون سیاسی و اجتماعی استانداری خوزستان، دکتر نیسی مدیرکل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم، معاونین و جمعی از مسئولان، روسای دانشکده و اعضای هیئتعلمی دانشگاه حضور داشتند.