رشد چشگیر پژوهشهای کاربردی دانشگاه در حوزههای علوم انسانی و اجتماعی - دانشگاه شهید چمران اهواز

مدیر گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز از رشد قابلتوجه انجام پژوهشهای کاربردی در حوزهی علوم انسانی و اجتماعی در این دانشگاه خبر داد.
دکتر افشین قنبرزاده در این باره در گفتوگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه فعالیتهای این دفتر الزاماً مرتبط به حوزهی صنعت نیست و موضوعات مرتبط بهتمامی مسائل جامعه را شامل میشود، گفت: از این رو به دلیل آنکه دانشگاه شهید چمران اهواز جزو دانشگاههای جامع کشور است، مسائل، مشکلات و چالشهای تمامی اقشار و سازمانهای خارج از محدوده دانشگاه در حیطه وظایف این دفتر قرار میگیرد.
وی بیان کرد: در سالهای گذشته علاوه بر مفهوم رایج ارتباط با صنعت که همان عقد قرارداد و تفاهمنامه با سازمانها و دستگاههای اجرایی است، مسئله ارتباط با جامعه و بررسی مسائل اجتماعی نیز جزو اولویتهای کاری این دفتر قرار گرفته است.
مدیر گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز با تأکید بر اینکه موضوع تأثیرگذاری بر جامعه و فرهنگ، موضوعی فراگیر است، اظهار کرد: خوشبختانه برخی اعضای هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز فعالیتهای گستردهای در حوزهی مسائل و معضلات اجتماعی داشته و در راستای عمل به وظایف دانشگاه در قبال جامعه گام برداشتهاند.
قنبرزاده، افزود: هدف اصلی دانشگاه برای ورود به مسائل اجتماعی، ارائهی راهکارهای علمی برای حل مشکلات است زیر در این دانشگاه معتقدیم ارزش انجام اینگونه فعالیتهای علمی برای جامعه بسیار بیشتر از عقد قراردادهای چندین میلیاردی تومانی است.
وی با اشاره به برخی از فعالیتهای دانشگاه در حوزه عمل به مسئولیتهای اجتماعی، ادامه داد: در حال حاضر کمبود آب در حوضهی آبریز رودخانهی کرخه به یکی از مسائل مهم و چالشبرانگیز در کشور و استان خوزستان تبدیل شده است؛ از این رو شماری از اعضای هیئت علمی این دانشگاه با تشکیل گروههای پژوهشی در حال بررسی این موضوع و ارائه راهکار برای برونرفت از این مشکل هستند. همچنین بررسی این مسئله در برخی از شرکتهای مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه نیز در دست پیگیری است.
*دانشگاه در مسیر همکاری با صنعت
مدیر گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: در سالهای قبل اعضای هیئت علمی این دانشگاه بر اساس فراخوانهای اعلام شده از سوی سازمانها و نهادها و یا ارتباطات شخصی که داشتند معضلات شناسایی شده پس از تهیهی پیشنهاده و تائید در سازمانها، تفاهمنامههایی را منعقد میکردند و به بررسی موضوع میپرداختند.
قنبرزاده، افزود: در سه سال گذشته با تدوین برنامههایی برای تغییر در روند و نوع ارتباط با صنعت در این دفتر دنبال شد و با تهیهی کتابچههایی از ظرفیتهای آموزشی، علمی، پژوهشی، کارگاهی و آزمایشگاهی دانشکدهها و معرفی به سازمانها توانستیم پروژههایی را از سازمانها و دستگاهها دریافت کنیم.
مدیر گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: این هدفگذاری موجب انعقاد تفاهمنامههای مهمی با دستگاههای اجرایی شد که از جمله آن میتوان به تفاهمنامه «تائید مطالعات دفع آبهای سطحی شهرهای استان خوزستان» با استانداری خوزستان اشاره کرد که در قالب آن دانشگاه موظف شد اجرای کلیهی مراحل ارجاع کار، بررسی مطالعات، انجام مکاتبات اداری لازم و برگزاری جلسات کارشناسی و بررسی طرحهای مطالعاتی ارجاع شده از سوی شهرداریهای استان و همچنین تأمین نیروی انسانی متخصص برای بررسی و تائید طرحهای مطالعاتی موردنظر این طرح را انجام دهد.
قنبرزاده، اضافه کرد: همچنین به دلیل افزایش فعالیتهای دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه پژوهشکدههای این دانشگاه نیز فعالتر شدهاند و هر پژوهشکده با توجه به زمینهی تخصصی خود پروژههایی در ارتباط با صنعت و جامعه را دنبال میکنند.
وی، با اشاره به درآمدزایی دانشگاه در حوزهی ارتباط با صنعت، خاطرنشان کرد: در حوزه توانستهایم درآمد دو میلیارد تومانی دانشگاه در سال 1395 را به بیش از 100 میلیارد تومان در سال 1399 افزایش دهیم که موفقیت بسیار مهمی در این حوزه است؛ لازم به توضیح است که عمدهی این اعتبارات صرف اجرای پروژه، دستمزد پژوهشگران و ابزار و تجهیزات مصرفی میشود. در حال حاضر دانشگاه شهید چمران اهواز به دلیل اجرای موفق پروژههای صنعتی به یکی از گزینههای اصلی همکاری با وزارت نفت و سایر صنایع کلان تبدیل شده است و امسال نیز تلاش خواهیم کرد بر اساس برنامهریزی و هدفگذاریهای انجام شده از پیش حرکت کنیم.
مدیر گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز از همکاری با شرکت فولاد خوزستان برای افزایش تولید این شرکت خبر داد و بیان کرد: این پروژه با حضور گروهی 20 نفر از اعضای هیئت علمی این در حال انجام است.
قنبرزاده، اظهار کرد: یکی دیگر از طرحهای در دست انجام این دانشگاه طرح جابجایی شرکت کربنبلاک اهواز است که در گذشته خارج از محدودهی شهری قرار داشت و اکنون به دلیل توسعهی شهری در یکی از مناطق اصلی این شهر قرار گرفته است؛ جابجایی هر کارخانه کاری بسیار حساس و پرهزینه است، بنابراین با کمک دانشگاه شهید چمران اهواز طرح جانمایی و جابجایی این کارخانه در دست پیگیری است.
*توجه به حوزه علوم انسانی و اجتماعی در ارتباط با جامعه
وی با ابراز خرسندی از انجام پژوهشهای حوزهی علوم انسانی در این دانشگاه، بیان کرد: علوم انسانی یکی از گروههای مهم آموزشی در دانشگاه شهید چمران اهواز است که با توجه به ظرفیتهای علمی اعضای هیئت علمی میتواند با انجام پژوهشهای کاربردی بیش از پیش در ارتباط با جامعه مؤثر باشد.
مدیر گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه عملکرد دانشگاه از سال گذشته تاکنون در زمینهی ارتباط با جامعه بسیار موفق بوده، گفت: تلاش خواهیم با فعال کردن پژوهشکدههای حوزهی علوم انسانی در دانشگاه به وظایف خود در قبال جامعه عمل کنیم.
*توانمندسازی دانشجویان، مهارتآموزی و کارآفرینی
قنبرزاده، بیان کرد: این دیدگاه وجود دارد که دانشگاه مسئول ایجاد شغل برای دانشجویان و دانشآموختگان نیست و دانشگاه تنها مسئول آموزش و تربیت نیروی انسانی است. دیدگاه دیگری هم وجود دارد که بر اهمیت کارآفرینی و ایجاد اشتغال در دانشگاهها تأکید میکند.
وی، اضافه کرد: در دانشگاه شهید چمران اهواز تلاش کردهایم با اجرای طرح توانمندسازی دانشجویان بتوانیم به آنها برای ورود به بازار کار کمک کنیم؛ در دستگاههای اجرایی کارمندان و کارشناسان خوبی را تربیت کردهایم؛ اما در حوزه تربیت کارآفرین عملکرد موفقی نداشتهایم.
مدیر گروه کارآفرینی و ارتباط با صنعت دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: از این رو معاونت آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه با همکاری این دفتر دورههایی را برای حرفهآموزی دانشجویان با مشارکت اداره کل فنی و حرفهای استان تدارک دیده است که میتواند در آینده شغلی دانشجویان و دانشآموختگان مؤثر باشد.
قنبرزاده، اظهار کرد: در حوزهی کارآفرینی نیز با افزایش همکاریهای این دانشگاه با حوزهی صنعت بالأخص صنعت نفت زمینه اشتغال حداقل 50 نفر از دانشآموختگان این دانشگاه در پروژههای میادین نفتی مشغول به کار شدهاند و برای بیش از 180 نفر نیز بهصورت غیرمستقیم تولید اشتغال شده است.
وی در پایان تأکید کرد: در سال 1400 تلاش خواهیم کرد در عمل به مسئولیتهای اجتماعی نقش پررنگتری را داشته باشیم.