آیین رونمایی از کتاب «نام خلیجفارس در تفاسیر قرآن» در دانشگاه شهید چمران اهواز - دانشگاه شهید چمران اهواز
در نشستی با حضور حجتالاسلاموالمسلمین آیت عادلینژاد، رئیس نهادنمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان و دکتر نادری، سرپرست معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز از کتاب «نام خلیج فارس در تفاسیر قرآن»، نوشتۀ دکتر شهرام جلیلان، رونمایی شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، سرپرست معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه در این نشست، افزود: تا امروز که تلاش دکتر جلیلیان برای تألیف این کتاب به ثمر نشسته است، همواره شاهد تلاش وی برای تدوین این کتاب بودهام.
در ادامه، حجتالاسلاموالمسلمین آیت عادلینژاد، رئیس نهادنمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان، با اشاره به پیچیدگیهای دنیای امروز، تأکید کرد: قدرتهای جهانی از ابزارهای خود برای تغییر حقایق تاریخی استفاده میکنند و نمونهای از این روند را در تغییر نامهای جغرافیایی و جعل تاریخ میبینیم.
وی با اشاره به موضوع اشغال فلسطین، این مسئله را یکی از مهمترین چالشهای سیاسی عصر حاضر دانست و بر ضرورت آگاهیبخشی نسبت به تحولات بینالمللی تأکید کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین عادلینژاد همچنین به خبرهای منتشر شده دربارۀ احتمال تغییرنام خلیجفارس از سوی رئیسجمهور آمریکا اشاره کرد و این اقدام را بخشی از سیاستهای تحریف تاریخی قدرتهای جهانی دانست.
رئیس نهادنمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان با تأکید بر اهمیت این پژوهش، پیشنهاد کرد: مباحث طرحشده در این کتاب به بستری برای گفتوگوهای گستردهتر در میان اقشار مختلف جامعه تبدیل شود تا از این راه به ایفای نقش مؤثر همۀ افراد در حفظ و تقویت ارزشهای ملی و تاریخی ایران، بهویژه خلیجفارس بپردازیم.
در پایان، دکتر شهرام جلیلیان، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، به بررسی اهمیت نام خلیجفارس در منابع تاریخی و دینی پرداخت و با قدردانی از برگزارکنندگان این نشست، تأکید کرد: پژوهشهای انجامشده در این زمینه میتوانند نقشی اساسی در حفظ هویت ملی و تاریخی ایران داشته باشند.
وی در ادامه به بررسی سابقۀ نامگذاری خلیج فارس در تفاسیر قرآن پرداخت و گفت: نام «بحر فارس» یا «الخلیج فارس» در طول قرون متمادی در تفاسیر اسلامی ذکر شده و هیچ جایگزینی برای آن در متون معتبر دیده نشده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با ارائۀ نمونههایی از تفاسیر مختلف قرآن از قرن سوم هجری تا عصر حاضر، اذعان کرد: این نام در روایات اسلامی و تاریخی کاملاً تثبیت شده و تلاش برای تغییر آن، در واقع تحریف واقعیتهای تاریخی و هویتی محسوب میشود.
جلیلیان افزود: نامگذاری دقیق این منطقه، نهتنها از دیدگاه تاریخی، بلکه از منظر مذهبی نیز اهمیت دارد و باید در برابر هرگونه تحریف نام خلیج فارس ایستادگی کرد.
وی همچنین به ابعاد سیاسی تغییر نام خلیجفارس اشاره کرد و افزود: این تلاشها، که عمدتاً از سوی قدرتهای جهانی و برخی کشورهای منطقه دنبال میشود، بیشازآنکه ریشۀ علمی داشته باشد، اقدامی سیاسی و هدفمند است که با هدف تغییر هویت تاریخی و فرهنگی منطقه صورت میگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به گزارشهای منتشرشده در فضای رسانهای جهانی، بیان کرد: برخی سیاستمداران، بهویژه در سطح بینالمللی، در تلاشاند تا نام خلیجفارس را تغییر داده وآن را به گونهای دیگر معرفی کنند؛ از این رو چنین اقداماتی نباید بدون واکنش علمی و دیپلماتیک باقی بماند و لازم است که دانشگاهیان، پژوهشگران و نهادهای فرهنگی نقش پررنگتری در آگاهیبخشی و دفاع از نام و هویت خلیج فارس ایفا کنند.