12 12 2021 22:49
کد خبر : 1670985
تعداد بازدید : 606

کاهش بیش از 70 درصدی مصرف آب با روش‌های آبیاری نوین

 

 

 

عضو هیئت‌علمی دانشکده‌ی مهندسی آب و محیط‌زیست دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: بر اساس پژوهش‌های انجام‌شده مصرف آب در آبیاری گیاهان (درختان غیرمثمر) با روش‌های آبیاری نوین واترباکس و کوزه‌ای بیش از 70 درصد کاهش خواهد داشت.

دکتر محمد الباجی با حضور در مزرعه‌ی تحقیقاتی دانشکده‌ی مهندسی آب و محیط‌زیست دانشگاه شهید چمران اهواز هم‌زمان با هفته‌ی پژوهش و فناوری در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی، بیان کرد: در سال‌های گذشته تحقیقات موفقی در مزارع تحقیقاتی دانشکده‌ی مهندسی آب و محیط‌زیست در زمینه‌ی شناسایی گیاهان و نوع آبیاری آن‌ها در شرایط بحرانی و تنش آبی انجام ‌شده است که از جمله این پژوهش‌ها می‌توان به آبیاری به‌ روش‌های کوزه‌ای و واترباکس و آبیاری فتیله‌ای با کمترین هزینه و حداقل مصرف آب اشاره کرد. 

عضو هیئت‌علمی دانشکده‌ی مهندسی آب و محیط‌زیست دانشگاه شهید چمران اهواز در این خصوص گفت: مزرعه‌ی تحقیقاتی دانشکده مهندسی آب و محیط‌زیست بیش از ۲۵ سال سابقه فعالیت دارد و در آن از روش‌های مختلف آبیاری مانند «سیستم‌های آبیاری تحت‌فشار»، «کوزه‌ای و واترباکس»، «فتیله‌ای» و...استفاده می‌شود.

الباجی از گیاه کهور ایرانی به‌عنوان گیاهی مؤثر در تثبیت کانون‌های ریزگرد نام برد و افزود: در مزرعه‌ی دانشکده از سه سال گذشته تاکنون تحقیقاتی بر روی دو شیوه‌ی آبیاری واترباکس و کوزه‌ای برای گیاه کنار، کهور و برهان انجام‌ شده است.

وی با تأکید بر اینکه آبیاری واترباکس یکی از روش‌های مؤثر در زمینه‌ی آبیاری و همچنین صرفه‌جویی منابع آبی به شمار می‌رود، خاطرنشان کرد: در روش واترباکس ۱۵ لیتر آب در مخازن ذخیره و در طول سال در زمستان یک مرحله و در تابستان تا سه مرحله از طریق سیستم آبیاری خودکار (بدون نیاز به نیروی کارگر) آبگیری می‌شوند.

عضو هیئت‌علمی گروه آبیاری و زه‌کشی دانشکده‌ی مهندسی آب و محیط‌زیست تصریح کرد: با استفاده از سیستم واترباکس در فصل زمستان ۱۵ لیتر و در فصل تابستان ۴۵ لیتر آب در ماه مصرف می‌شود؛ با توجه به تشدید خشک‌سالی در ماه‌های گرم سال سیستم واترباکس هر 10 روز یک‌بار آبگیری می‌شود و درمجموع ۴۵ لیتر آب مصرف می‌کند. از سال 1397 از این سامانه‌ی آبیاری در مزارع تحقیقاتی دانشگاه استفاده ‌شده است و شاهد نتایج مثبت آن در رشد گیاهان، صرفه‌جویی در مصرف آب و افزایش شاخص‌های بهره‌وری آب بوده‌ایم.

الباجی از گیاه کهور به‌عنوان یکی از بهترین گیاهان برای استفاده در کانون‌های ریزگرد، تثبیت شن‌های روان و کاشت در جنگل‌های مناطق خشک و نیمه‌خشک مانند استان خوزستان نام برد و افزود: در دو سال گذشته تحقیقات انجام ‌شده بر روی آبیاری این گیاه با استفاده از سیستم واترباکس نشان داده که این روش تأثیر بیشتر بر روی رشد گیاه نسبت به استفاده از روش آبیاری سطحی و قطره‌ای دارد.

وی درباره‌ی استفاده از روش آبیاری کوزه‌ای در مزرعه‌ی تحقیقاتی دانشکده‌ی مهندسی آب و محیط‌زیست، عنوان کرد: در این روش نیز علاوه بر کاهش 70 درصدی مصرف آب برای آبیاری گیاهان کنوکارپوس، کهور، برهان و کنار با استفاده از کوزه‌های ۷ لیتری شاهد رشد چشمگیر این گیاهان بوده‌ایم.

همچنین دکترهوشمند دیگر عضو هیئت‌علمی دانشکده‌ی مهندسی آب و محیط‌زیست دانشگاه شهید چمران اهواز درباره‌ی فعالیت‌های این مزرعه، گفت: این مزرعه مرکزی برای انجام پروژه‌های پژوهشی دانشجویان دکتری است. در حال حاضریکی از دانشجویان مقطع دکتری به‌منظور پژوهش‌ درباره‌ی آبیاری گوجه‌فرنگی در زمان تنش آبی، فصل دوم کشت این گیاه را در دست اجرا دارد که امیدواریم با ارائه‌ی نتایج این پژوهش بتوانیم سرعت عمل در تعیین زمان آبیاری گیاه گوجه‌فرنگی را به دست آوریم.

همچنین آناهیتا هادی قنوات دانشجوی مقطع دکتری رشته‌ی گیاه‌شناسی در خصوص تحقیقات خود در گلخانه‌ی دانشکده علوم آب و محیط‌زیست گفت: بررسی تنش آبی گیاه گوجه‌فرنگی موضوع پژوهشی است که در این گلخانه با استفاده از سیستم سنجش از راه دور زمینی شامل دوربین حرارتی مادون‌قرمز و سیستم طیف‌سنجی انجام می‌شود.

 
 

وی افزود: در این طرح با استفاده از دوربین حرارتی مادون‌قرمز دمای برگ تعیین و با استفاده از سیستم

 طیف‌بندی، طیف برگ مشخص و به محتوای برگ گیاه تعمیم داده می‌شود.

این دانشجوی مقطع دکتری تصریح کرد: در حال حاضر در این تحقیق ۱۲۰ گلدان تهیه ‌شده و دو تیمار کم‌آبیاری و نانوذره نیز در این محل نصب ‌شده است. 

 

 

درج شده توسط: مدیر سایت