کاملترین دانشنامهی بالپولکداران ایران منتشر شد - دانشگاه شهید چمران اهواز

دانشنامه مفصل بالپولکداران (پروانههای) ایران با مشارکت ۷۳ پژوهشگر از سراسر جهان از سوی موزهی تاریخ طبیعی اشتوتگارت کشور آلمان و در هفت فصل منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر مهدی اسفندیاری دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز و از نویسندگان این دانشنامه در این باره بیان کرد: «منابع علمی، گزارشها و نیز نمونههای مرتبط با بالپولکداران ایران بسیار قدیمیاند و دسترسی محققان ساکن ایران به بسیاری از این منابع دشوار است و این موضوع، مطالعات علمی را با چالش مواجه کرده است.
وی افزود: این دانشنامه جامع، مشکلات پژوهشگران داخلی را مرتفع میکند و سرعت و دقت انتشار مطالب علمی را در این زمینه بالا میبرد. همچنین جمعبندی دقیق اطلاعات پراکنده موجود در خصوص بالپولکداران ایران، دورنمای روشنی از مسیر تحقیقات در این زمینه به دست میدهد.
گفتنی است مدیریت این پروژه که تکمیل آن بیش از ۱۳ سال طول کشیده است برعهدهی پژوهشگر ایرانی، دکتر «حسین رجائی» از موزه تاریخ طبیعی اشتوتگارت آلمان و «اُوله کارشولت»، پژوهشگر از موزه تاریخ طبیعی دانشگاه کپنهاگ دانمارک است. در این پروژه که در قالب کتابی با هفت فصل و حدود ۵۰۰ صفحه منتشر شده و نسخهی برخط آن به رایگان در دسترس علاقمندان قرار گرفته، در مجموع ۷۳ متخصص از سراسر جهان بهعنوان پژوهشگر و نویسنده و بیش از ۲۰ پژوهشگر دیگر بهعنوان بازبین و داور همکاری داشتهاند.
این مجموعه علاوه بر ارائهی تاریخچهای از دانش شناخت بالپولکداران در ایران، تصویری جالب توجه از تنوع گونهای بالپولکداران ایران به دست داده و حفرههای شناختی دانش در این حوزه علمی را نمایان کرده است. همچنین این پژوهش، با تخمین تعداد گونههای ناشناختهی بالپولکدار کشور، تلاش کرده تا راه مطالعات بعدی در کشور را روشن کند.
فصل هفتم کتاب، کاتالوگی چندوجهیست که اطلاعات مربوط به تاکسونومی، رده بندی، پراکنش، اندمیسیم و... را برای بیش از ۴۸۰۰ بالپولکدار شناخته ایران بهصورت فشره در بردارد. در این مجموعه، سه خانواده و ۱۸۲ گونه برای نخستینبار برای فون ایران گزارش شدهاند و تغییرات تاکسونومیک متعددی پیشنهاد شده است.
نسخهی برخط این کتاب از نشانی زیر قابل دریافت است: