معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم با ایجاد پردیس علم و فناوری در این دانشگاه موافقت کرد - دانشگاه شهید چمران اهواز

رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موافقت خود را با ایجاد پردیس علم و فناوری این دانشگاه اعلام کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر علیمحمد آخوندعلی در آیین تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاه که پیش از ظهر امروز دوشنبه 28 آذرماه در تالار اجتماعات شهید مطهری دانشکدهی علوم برگزار شد، بیان کرد: چند روز قبل در نشستی با حضور سفیر کشور ارمنستان نکاتی را بیان کردم که در چارچوب سیاستهای دیپلماسی علمی کشور قرار داشت.
وی افزود: استان خوزستان را به سفیر کشور ارمنستان معرفی کردم و او در غیاب و حضور من در چند نوبت اشاره کردند به اهمیت این موضوع که طرح کردیم و آنچه در استان خوزستان بهخصوص ظرفیتها و پتانسیلهایی که در دانشگاه وجود دارد.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: در این نشست توضیح دادم که اقلیم خوزستان به دو بخش تبدیل میشود و بر اساس اقلیمشناسی دومارتن جزو اقلیم گرم و خشک محسوب میشود اما شما الآن در منطقهای هستید که آب و هوایی مدیترانهای دارد و من نظریهی دومارتن را فسخ کردهام در قالب کار تحقیقاتی. وقتی سال را به دو بخش تر و خشک تبدیل میکنیم بخشی از آن میشود مدیترانهای و نه گرم است و نه خشک؛ در سفر به شهرستان شوشتر به آنها اعلام کردیم که بارندگی در پیش داریم و این مسئله نیز رخ داد.
آخوندعلی تصریح کرد: بخش دوم اقلیم استان خوزستان بخش خیلی گرم و خیلی خشک است ولی باوجود رودخانههایی که منشأ آنها مناطق بلند و زاگرس است در منطقهی اولی که معرفی کردم گفتم رودخانههای بزرگ کشور را در این منطقه ایجاد میکند. چون مناطق بلند مانند زاگرس مناطق تولید منابع آب هستند.
وی، گفت: کسانی که در بخش کشاورزی و آب نظر دارند توجه بیشتری کنند؛ تحول در این منطقه پایهاش این است؛ نفت و گاز، صنعت و پتروشمی و... جای خود دارد؛ ازنظر اقلیمی کوهی داریم مشرف به استان خوزستان به نام «کینو» که به زبان بختیاری و محلی به معنای کهنه نو است یعنی زمانی که هنوز برف کهنه بر روی آن آب نشده است برف جدید در روی کوهها مینشیند. یعنی دما صفر و زیر صفر است. در حالی که در دامنهها و جلگه این آب و هوای مدیترانهای و خشک را در دو فصل تجربه میکنیم.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: اقلیم سوم مرتبط با خلیج فارس، دریای عمان، اقیانوس آرام و اقیانوس هند و آبهای آزاد دنیا است که خداوند یکی از بهترین زیباترین معجزاتش را در منطقه خلق کرده است؛ گفتم سه رودخانهی بزرگ کشور در جلگهی خوزستان جاری است. منتهیالیه کرخه هورالعظیم با 500 هزار هکتار میان ایران و عراق است؛ هور شادگان با دهها هزار هکتار انواع آبزیان و پرندگان را در خود جایداده است که بهترین مناطق ازنظر زیستی است و میتواند منشأ گردشگری باشد. بنابراین امکان تردد میان ملتها از همین مسیر مهیا است، از بعد گردشگری ولی ما هنوز استعدادهای منطقه را به خوبی نشناختهایم.
آخوندعلی، تصریح کرد: دمای 50 درجه در خوزستان منشأ انرژیهای نو است؛ برای تولید انرژی خورشیدی بهتر از این ممکن نیست که شش یا هفت ماه در سال خورشید داشته باشید. اینکه باعث میشود سه متر در سال تبخیر در منطقه داشته باشیم در فیلتریشن آب و گردش آب هستی در بزرگترین کارخانهی تولید آب مقطر که خداوند ایجاد کرده است در کرهی زمین با استفاده از تبخیر سه متری صورت میگیرد که ریزشهای جوی را در خود منطقه و جاهای دیگر ایجاد میکند و اینیک پتانسیل است.
وی، عنوان کرد: تمام آبهایی را که آلوده کردهایم و آلوده میشود را میتوانیم با استفاده از انرژی به آب مقطر بازگردانیم ولی در حال واردکردن آب فاضلاب به رودخانهها هستیم و بعضاً از همین هم استفاده میکنیم.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: در کشاورزی علیرغم اینکه منابع آب زیادی داریم، اما آن تمام شد؛ حتی علوفهی دام را هم میتوانید با استفاده از سیستم مدرن بهجای هکتارها یونجه در گلخانههای کوچک نه به این شکل که میلیاردها تومان برای آن هزینه میشود صرف کنیم و باید بومیسازی شود.
آخوندعلی، بیان کرد: گلخانهها را به این شکل که کمر کشاورز را خرد میکند؛ اصلش درست است پایهاش درست است اما به این شکل که هزینههای زیادی را تحمیل میکند قبول نداریم؛ هزاران ایده در استان خوزستان قابل طرح و بررسی است توسط شما؛ دانشگاه شهید چمران اهواز در حال حاضر 600 عضو هیئتعلمی دارد که همگی متخصص هستند و هرکدام از شماها میتوانید چند ایده جدید داشته باشید؛ ایدههایی که میتواند منشأ کارآفرینی و فناوری و تحول باشد؛ پس مشکل کجاست؟ دنیا و کشورمان به این منطقهی خوزستان غبطه میخورد؛ گاهی وقتها در دوران جنگ میگفتیم ایکاش نفت نداشتیم زیرا جنگ، جنگ نفت بود و یکی از مسائل این است.
وی، ادامه داد: همهی این پتانسیلها هستند و شما نیز بهعنوان منابع انسانی هستید؛ در استان خوزستان حدود 5 میلیون نفر منابع انسانی وجود دارد و تعداد زیادی فارغالتحصیل داریم که از بیکار زجر میکشند. این امکانات هم هست.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: 80 تا 90 هزار دانشجوی در حال تحصیلداریم و 16 هزار دانشجو در دانشگاه شهید چمران اهواز تحصیل میکنند که 40 درصد در مقطع تحصیلات تکمیلی در حال تحصیل هستند؛ بهجرات میتوان گفت از پیش از انقلاب اسلامی ایران محققان در این دانشگاه فعالیتهای علمی داشتند که متأسفانه هنوز آثار علمی آن دارد خاک میخورد و عملیاتی نشده است.
آخوندعلی اظهار کرد: سیاستهایی که الآن در دانشگاه قرار است طرح شود را نمیتوانم بیان کنم زیرا معتقدم کاری که تا نیمه انجامنشده است را نباید بیان کرد. بیش از 9 ماه است که در دانشگاه شهید چمران اهواز حضور دارم و برنامههایی را در قالب 100 محور به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ارائه دادهایم. مسئلهی پژوهش و فناوری با استفاده از این پتانسیلها جزو برنامههای اصلی است که اعضای هیئتعلمی به لحاظ منابع انسانی بخشی از این پتانسیل هستند.
وی، عنوان کرد: جایی با مشکل مواجه بودیم و میان آموزش و پژوهش و جامعه خلأ داشتیم؛ در پارک علم و فناوری فعالیتهایی انجامشده است اما در دانشگاه هنوز این خلأ راداریم و اگر بخواهیم کاری انجام دهیم که اساسی باشد جاهای زیادی مشکل خواهیم داشت.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز ،افزود: فضای مناسب وجود دارد، مصوبهی مناسب نداریم و هر جا دست بزنیم دچار تخلف میشویم؛ نه اینکه تخلفی بکنیم و جرمی داشته باشیم بلکه از دستورالعملی که تدوینشده است کار بیشتری انجام دهیم نامههایی میرسد که این کار خلاف قانون و آییننامه است.
آخوندعلی ادامه داد: زمینی داریم در میدان دانشگاه که حدود پنج هکتار آن در اختیار شرکت پخش و پالایش است که سالها است کسی به این زمین اهمیتی نداده است؛ پنج هکتار دیگر در اختیار دانشگاه قرار دارد که در آن مرکز خلاقیت و نوآوری را ساختهایم و پتانسیل خوبی است. نتوانستهایم برای دانشگاه زمینهای فراهم آوریم که این قیدوبندها را دور کرده و قانونمند کنیم و به لطف الهی و همت تعدادی از همکاران از روز نخست مشکل این زمین پیگیری شد. این زمین در حال حاضر در اختیار مسکن و شهرسازی است و از استاندار خوزستان خواستیم که در این زمینه نامهنگاریهای لازم را انجام دهند و توافق شد که به استناد این 10 هکتار که پردیس علم و فناوری که خلأ میان دانشگاه و جامعه و کارهای کاربردی و فناورانه است، ساخته شود.
وی اضافه کرد: به استناد این زمین دکتر خیرالدین معاونت فناوری وزارت عتف شرط کردند در صورت اینکه این زمین به دانشگاه داده شود با ایجاد پردیس علم و فناوری موافقت میکنند؛ شیرینترین خبری که میتوانم به شما بدهم این است که پردیس علم و فناوری که در هیئتامنای دانشگاه مصوب شده بود، با پیگیری وزیر علوم و معاون فناوری وزارت عتف بهعنوان منحصرترین پردیس علم و فناوری مستقل دانشگاه که به هیچ جایی وابسته نیست مصوبه آن ارسالشده است و تائید کردند؛ موافقتنامهی اصولی ایجاد این پردیس ششماهه است و شرط کردهاند که مستندات این زمین به وزارت ارسال شود تا شش ماه بعد تمدید شود و این بستر تبدیل پردیس علم و فناوری دانشگاه به پارک علم و فناوری است. اگر یک سال فعالیتها انجام شود و مجوزها داده شود به پارک علم و فناوری دانشگاه تبدیل میشود و استان خوزستان دو پارک علم و فناوری خواهد داشت.
حجتالاسلاموالمسلمین آیت عادلی نژاد مسئول دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه شهید چمران اهواز نیز گفت: درگذشته امر پژوهش در جامعه تزئینی بود اما اکنون همهی مسئولان و جامعه بهضرورت این مسئله اذعان دارند.
وی، افزود: آنچه امروز باید به آن توجه کنیم این است که هر طرحی پیوست پژوهشی داشته باشد؛ تفکر پژوهش محور نیاز امروز کشور است و لازم است در تصمیمات این مسئله موردتوجه قرار گیرد.
مسئول دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه شهید چمران اهواز بر این نکته تأکید کرد که باوجود همهی مسائل مرتبط با حوزهی پژوهش حل مشکلات پیش روی پژوهشگران در اولویت کار مسئولان قرار گیرد.
دکتر علیرضا کیاست معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران نیز بیان کرد: هفتهی پژوهش و فناوری استان خوزستان 26 آذرماه تا اول دیماه امسال با شعار «پژوهش و فناوری؛ پیشران تولید دانشبنیان و اشتغال آفرین» برگزار میشود.
وی گفت: اولین روز از هفتهی پژوهش و فناوری در دانشگاه شهید چمران اهواز با برگزاری برنامهی دانشگاه با درهای باز همراه بود که در این روز دانشگاه میزبان بیش از سه هزار نفر از دانش آموزان استان و 11 مدرسه از مناطق کمتر برخوردار اهواز بود.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز همچنین از برگزاری بیش از 200 نشست و سمینار نیازسنجی و نیازشناسی در این دانشگاه در هفتهی پژوهش و فناوری خبر داد.
کیاست خاطرنشان کرد: برگزاری نشستهایی با حضور مدیران و کارشناسان صنایع استان از دیگر برنامههای دانشگاه شهید چمران اهواز در این هفته است.
وی در ادامه به ارائهی توضیحاتی دربارهی آخرین وضعیت پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز پرداخت.
دکتر سیدمحمد اشرفی مدیر امور پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز نیز در این آیین گفت: شیوهنامهها و شاخصهای انتخاب پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاه از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ابلاغ میشود و هرساله بنا بر مناسبتها و نیازهای دانشگاه این شاخصها تغییراتی دارند.
وی، افزود: امسال پژوهشگران برتر دانشگاه در شش محور معرفی میشوند و فعالیت اعضای هیئتعلمی دانشگاه بر اساس بازهی زمانی پنجساله بررسیشده است.
گفتنی است در پایان این آیین از پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1401 و در محورهای علوم پایه، علوم انسانی، کشاورزی، فنی و مهندسی، پژوهشهای کاربردی و فناوران، پژوهشگر بازنشسته، پژوهشگر برگزیده در پر استنادترین مقاله، پژوهشگر برگزیدهی بسیجی، شرکت فناور برتر مرکز رشد دانشگاه، دانشجوی پژوهشگر برگزیدهی دورهی دکتری و کارشناسی ارشد، تجلیل شد.