17 12 2022 04:26
کد خبر : 1584501
تعداد بازدید : 758

دسترسی به علوم و دانش کاربردی رکن اساسی پیشرفت و توسعه‌ی پایدار است

 

 

 

همان‌گونه که همه می‌دانیم مهم‌ترین رکن اساسی پیشرفت و توسعه‌ی پایدار در جهان معاصر دسترسی به علوم و دانش کاربردی است

جستجوگری و تحقیق فرصتی است که از طریق آن می‌توان ظرفیت‌های بالقوه را به فعلیت رساند و راه رسیدن به موفقیت و پیشرفت را از بستر آن ممکن و هموار ساخت.

همان‌گونه که همه می‌دانیم مهم‌ترین رکن اساسی پیشرفت و توسعه‌ی پایدار در جهان معاصر دسترسی به علوم و دانش کاربردی است و برتری و مرجعیت علمی هر کشوری با پشتوانه‌ی پژوهش کاربردی سنجیده و تعیین می‌شود.

در جهانی که بنیان‌های توسعه‌ی متوازن و پایدار جوامع آن به یمن توسعه‌ی فناوری شکل می‌گیرد و رقابت در عرصه‌های اقتصاد، اجتماع، فرهنگ، سیاست و... با این الگو سنجیده می‌شود دست یافتن به دانش و فناوری بسیار تعیین‌کننده و حیاتی است و این نیز محصول فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقاتی هدفمند و پایدار است.

از این‌رو اهمیت این مقوله‌ی مهم در برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌های کلان و استراتژیک کشورها برای رسیدن به برتری‌های اقتصادی، رفاه اجتماعی، امنیت، قدرت و... در درون جوامع محلی، خود امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است.

در چنین ساختارهایی دانشگاه‌ها و مراکز علمی و تحقیقاتی که مهم‌ترین کانون‌های آگاهی‌بخش و برترین عرصه‌ی علم، اندیشه و فکراند در فراسوی رسالت خود (علم و پژوهش محض) در مسیر مسئولیت‌های اجتماعی برای تحقق امر پیشرفت و توسعه‌ی همه‌جانبه‌ی جامعه‌ی خود باید بسیار کارساز ظاهر شوند.

بر این اساس اکنون در کشور ما دانشگاه‌ها به‌عنوان کانون‌های توسعه علوم و فنون، بیشتر از هرزمانی باید موردتوجه واقع شوند. حرکت دانشگاه‌ها به سمت دانشگاه‌های نسل سوم (کارآفرین) که در آن مقوله‌ی آموزش و پژوهش کاربرد محور امکان تحقق فناوری را آسان و ممکن می‌سازد راه دستیابی و دسترسی کشور را به توسعه‌ی متوازن و همه‌جانبه بیشتر هموار خواهد ساخت و این برای شرایط موجود کشور ما ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

بنابراین دانشگاه‌ها علاوه بر آموزش و پژوهش محوری بر اساس نقشه‌ی راه جامع علمی کشور و طرح آمایش آموزش عالی برای توسعه‌ی اقتصاد دانش‌بنیان علاوه بر پرورش نیروی انسانی متخصص و متعهد در مسیر تقویت و تنوع‌بخشی به شرکت‌های دانش‌بنیان، مراکز رشد واحدهای فناور و پارک‌های علم و فناوری گام برمی‌دارند.

ضروری است در این مسیر برنامه ریزان و سیاست‌گذاران امر توسعه و پیشرفت کشور با تزریق منابع مالی لازم و تجهیزات و امکانات موردنیاز، دانشگاه‌ها را حمایت کنند.

پرواضح است پیشگامان حوزه‌ی پژوهش و فناوری به‌رغم تحریم‌های بدخواهان پیشرفت ایران عزیز و تهدیدها و مشکلات و چالش‌های پیش رو تلاش‌های چشمگیری داشته‌اند که ازجمله آن می‌توان به پیشرفت عرصه‌های پزشکی مانند جراحی‌های پیشرفته مبتنی بر فناوری، ژن‌درمانی، بیوتکنولوژی، نانو فناوری، مهندسی نوین، هوافضا، تولیدات و اختراعات گسترده صنعتی و... اشاره کرد.

آنچه مسلم است در چند دهه اخیر در کشور ما اهمیت نقش و جایگاه پژوهش و تحقیق در فرایند تولید علوم کاربردی و فناوری است که باید این مهم به یک فرهنگ و باور برای تحقق هرچه بیشتر پیشرفت، خودکفایی و بالندگی کشور در عرصه‌های گوناگون بدل شود.

هفته پژوهش و فناوری که هم فرصتی مغتنم برای تجلیل ا ز پیشگامان و سخت‌کوشان این حوزه وهم بستری مناسب برای بررسی برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌های پیش روی این عرصه و محملی برای نقد و واکاوی چالش‌ها و راهکارهای این میدان مهم است به همه پژوهشگران محترم و همه همکاران گرامی تبریک و شادباش عرض می‌کنم.

 

درج شده توسط: مدیر سایت