خسارت سیل به 127 روستای استان در سیلهای اخیر - دانشگاه شهید چمران اهواز

رئیس مرکز مطالعات پدافند غیرعامل دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: 127 روستای خوزستان که در سیل اخیر بیش از 50 تا 60 درصد تخریبشدهاند، قرار است بازسازی و یا جا به جا شوند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر مصطفی محمدی ده چشمه در نشست این هفته کافه کتاب دانشگاه که دوشنبه 23 اردیبهشتماه در محل کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به دوره بلندمدت خشکسالی، توسعه فیزیکی روستاها در حریم و بستر رودخانهها اتفاق افتاده بود که این مسئله مهمترین علت تخریب این روستاها در سیل بوده است.
وی بیان کرد: مهمترین اقدام برای مناطق سیلزده ترمیم و یا بازسازی زیرساختهای تخریبشده در سیلابها است که نخستین گام آن برقراری راهها، آب، برق و گاز در روستا میباشد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به همگرایی مردم در سیل اخیر، افزود: تجربه نشان داده که مردم در مواجهه با بحرانها با شور و احساسات رفتار میکنند و به آسیب دیدگان بحران کمک میکنند اما بعد از فروکش کردن بحران، که مناطق آسیبدیده نیاز بیشتری به سرکشی دارند، این کمکها قطع میشود.
مدیر گروه جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز نیز بر توجه به نظر ذینفعان در بازسازی خرابیهای سیل، تأکید کرد.
دکتر محمدعلی فیروزی با اشاره به تجربه بازسازی بعد از جنگ افزود: بعد از جنگ بازسازی منازل دشت آزادگان با سنگ و آهن و آجر انجام شد اما مردم از خانهها استفاده نکردند و بعدها مشاهده کردیم که مصالح را به شیوه خود مورداستفاده قراردادند؛ امروزه ثابتشده که بدون موافقت ذینفعان هیچ اقدامی موفق نخواهد بود.
وی واژه بلایای طبیعی و حوادث غیرمترقبه را تلقی نادرستی از حوادثی همچون سیل و زلزله دانست و گفت: محیط ما یک سیستم زنده و قانونمند است، به همین دلیل اجازه دخل و تصرف بیرویه در آن را نداریم، این حوادث فرآیند پویایی زمینی است که روی آن زندگی میکنیم.
عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: درگذشته این مخاطرات مدیریتشده و انسان خردمند و اندیشمند مطابق با محیط پیرامونی زیستگاه خود را انتخاب میکرد، اما در سالهای اخیر با افزایش بیرویه جمعیت شهری و رشد تکنولوژی، این محیط طبیعی آسیبدیده است.
وی با اشاره به سه مرحله قبل، حین و بعد از مخاطره بیان کرد: قبل از مخاطره باید محیط و فرآیند رفتاری آن را بشناسیم، این در حالی است که قبل از سیل توجهی به رفتار طبیعی رودخانهها نشده و در سالهای خشکسالی در مسیلهای طبیعی سیلابها ساختوساز صورت گرفته بود.
فیروزی همچنین با اشاره به ویژگی خودپالایی در رودخانهها افزود: در صورت دستکاری در مسیر رودخانهها با سدسازی و یا ساختوساز، لایروبی را باید خودمان انجام دهیم، در غیر این صورت وضعیت رسوبگذاری تشدید میشود، نمونه آن پارک جزیره شادی است که درگذشته مساحت آن بسیار کوچک بوده است.
وی تأکید کرد: نمیگویم هیچ سازهای نباید در اطراف رودخانه باشد، اما باید حیات رودخانه حفظ شود تا بقیه خدمات را بتواند انجام دهد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه جندیشاپور اهواز نیز در این نشست با اشاره به تبدیل سیلاب به مانداب در روستاها گفت: نگرانی از تداوم این مانداب ها با توجه به ایجاد محلی برای تجمع پشههای بیماریزا وجود دارد.
دکتر غلامرضا گودرزی افزود: پشه خاکی و عامل بیماری سالک در خوزستان وجود دارد، که باید با آن مبارزه شود؛ با اقدامات بهداشتی و آهک پاشی، حشرات و بیماریها به حداقل رسیده است.
وی توزیع بطریهای آبمعدنی را نقطه قوت فعالیتهای امدادی در سیل اخیر دانست و افزود: با توجه به مشاهده اجساد حیوانات تلفشده در سیل، اگر آب آشامیدنی بطری توزیع نمیشد امکان شیوع برخی بیماریها وجود داشت.
گودرزی درباره بروز بیماری ناگ در میان سیلزدگان نیز گفت: ناگ نوعی بیماری رودهای است که پیک آن در خوزستان در فصول پائیز و بهار است که باسیل امسال مقارن شده و گزارشها از میزان آن تاکنون طبیعی بوده است.
گفتنی است این نشست با حضور اعضای هیئتعلمی دانشگاه، دانشجویان و کارکنان دانشگاه برگزار شد.