برگزاری نخستین روز از بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران به میزبانی دانشگاه شهید چمران اهواز - دانشگاه شهید چمران اهواز

نخستین روز از بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران به میزیانی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر آخوندعلی رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز نیز در پیامی صوتی به آیین افتتاحیهی این کنفرانس که صبح امروز سهشنبه 18 بهمنماه در مجتمع بوستان اهواز برگزار شد، گفت: علم هیدرولیک به قوانین حاکم بر سیالات در حال جریان و سکون به خصوص به مباحث مربوط به آب میپردازند. در کنار آن، علم هیدرولوژی به مباحث و قوانین حاکم بر گردش و جریان آب به شکلهای مختلف در طبیعت اعم از ایجاد ابرها، ریزشهای جوی، جریانهای سطحی، نفوذ و جریانهای زیر زمینی و آبهای زیرزمینی و... میپردازد.
دکتر علیمحمد آخوندعلی، بیان کرد: در دهههای اخیر در کل دنیا و در کشورمان کارهای وسیعی در زمینهی بهرهبرداری از منابع آب صورت گرفته است؛ موضوع مصداقی استفاده از علم هیدرولیک، محاسبات فشار، تحت تاثیر ارتقاع آب پشت سدها است که تاثیر لایههای فشاری بر پایدرای یک سد مولود مطالعهی این علم است؛ همچنین محاسبهی انرژی ناشی از دبی عبوری از نیروگاهها که تحتتاثیر فشار آب پشت سدها میباشد.
وی، ادامه داد: مصداق تاثیر علم هیدرولوژی به عنوان یک خواهر خوانده از علم هیدرولیک محاسبهی روان آبها و حجم جریان، ناشی از طوفان در رودخانه و پشت همین سدی است که این مثال و مصداق را دربارهی آن بیان کردیم. فرمان هر دو علم هیدرولوژی و هیدرولیک در دست متخصصان این رشتههای علمی است.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، افزود: در دهههای اخیر در کشور ما با پیشرانی این موتورهای متحرکه نتایج وسیعی در استفاده از منابع آب با استفاده از این دو علم و علمهای همجوار را داشتهایم؛ اما آثاری از استفاده از این علوم که به صورت صامت توسط متخصصان برنامهریزی شده است. به طور قطع سیاستمداران، نمایندگان مجلس، فرمانداران و استانداران و همهی افراد تاثیرگذار بر مسایل اجتماعی تحتتاثیر نیازها و جلوگیری از بحرانهای امنیتی و اجتماعی با استفاده از متخصصان در تصمیمگیری و سهمبندی منابع آب و بهرهبرداری از آنها نقش ویژه و کلیدی داشتهاند.
آخوندعلی، گفت: موضوع استفاده از منابع آب، کنترل سیلابهای سنگین مانند سیل سال 1398 در استان خوزستان با احداث سدهای بزرگی و کنترل بیش از 20 میلیارد متر مکعب آب و ذخیرهی آن در مخازن و رهاسازی کنترل شدهی آن و تنظیم جریان در حدود هزار متر مکعب بر ثانیه به طوری که با ترکیب آن با خروجی سد دز جریانی در حدود سه هزار متر معکب بر ثانیه را در اهواز تنظیم نموده است، نقشی ویژه و کلیدی است که اگر این سد و سدهای زنجیری ما قبل آن نبود قطعا اهواز در آن سال به زیر آب فرو میرفت.
وی اظهار کرد: اهمیت کنترل سد از یک سو و تنظیم جریان برای سالهای خشکسالی و تنظیم جریان برای فصول خشک و تابستان برای بهرهبرداری در امر کشاورزی یک ضرورت و نیاز است و بسیار اهمیت دارد؛ اما این موضوع نباید ما را از آثار زیست محیطی در ورای آن غافل کند.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، عنوان کرد: متخصصان و سیاستمداران بهرهبردار از منابع آب در تضاد میان امنیت اجتماعی، امنیت غذایی و جلوگیری از بحرانهای ناشی از هر دوی این دو مسئله از یک سو و بهرهبرداری مثبت از منابع آب از سوی دیگر هستیم. رودخانهی کرخه با عبور از چند استان در سالهای اخیر به دلیل احداث دهها بند و سد کوچک و بزرگ جریان خود را به نصف تقلیل داده است بهطوری که آثار زیست محیطی حتی بر آب آشامیدنی مردمی که در مناطق کرخه سفلی زندگی میکنند، تاثیر گذاشته و محیط زیست تالابهای پایین دست آن را به صورت پرواضحی نشان داده است.
آخوندعلی، بیان کرد: جریان کرخه در سالهای اخیر به نصف تقلیل یافته است و علت آن نیازهای بالادستی، مسائل اجتماعی، تامین غذا برای جمعیت کثیری در بالادست و باعث تضاد در میان توسعه در بالادست و بحران در پایین دست ما را گرفتار کرده است.
وی، تاکید کرد: توسعهی کشاورزی با استفاده از منابع آب در حوزهی دریاچهی ارومیه به صورت پرواضحی بیماری دریاچهی ارومیه را موجب شده است که درد این بیماری توسعهی کشاورزی در مناطق بالادست این دریاچه است که با فلسفهی امنیت و تامین غذا و مسایلی از این دست باعث آن گردیده است.
دکتر حمیدرضا غفوری دبیر بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران با بیان اینکه رشد شگفتانگیر صنعت آب در سالهای پس از انقلاب اسلامی ایران بر کسی پوشیده نیست، گفت: بسیاری از پروژههای عظیم که تا پیش از انقلاب در دست شرکتهای خارجی بود پس از آن به دست توانای فرزندان و متخصصان این سرزمین به مرحلهی اجرا درآمده و بخشهای بزرگی از نیازهای آبی کشور در حوزههای مختلف شهری، صنعتی و کشاورزی تامین شد.
وی بیان کرد: اگرچه نمیتوان برخی از کاستیها و نارساییها در این حوزه را نادیده گرفت اما نمیتوان چشم را برهمهی توفیقات بسته و تنها از کاستیها که لازمهی هر تجربهی جدیدی است صحبت کرد. بسیاری از مشکلات که تعداد آنها اندک هم نیست، ناشی از عدم مدیریت جامع و همسونگر به مقولههای مرتبط با این موضوع است اما نباید از نقش عوامل تشدید کنندهی نیز غافل بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: کشور ما که در شرایط نرمال بارش، حدود یک سوم میانگین جهانی را به خود اختصاص میدهد به دلیل مشکلات ناشی از تغییر اقلیم جهانی در شرایط دشوارتر و پیچیدهتری نسبت به گذشته قرار گرفته است و کار در این عرصه را بر همهی دستاندرکاران بیش از پیش دشوار کرده است.
غفوری، افزود: کشور ایران در منطقه ای از جهان واقع شده است که بیشترین تاثیران منفی را از تغییرات اقلیمی تجربه کرده است؛ رخداد سیلاب ویرانگر و خشکالی در سالهای متوالی نمونههایی است که در سالهای نه چندان دور کمتر شاهد آن بودهایم.
وی ادامه داد: منابع آبی کشور نیز متاثر از همین عامل در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلاتی است که تا پیش از این کمتر شناخته شده بودند. این عامل در کنار سایر مشکلات ناشی از مدیریت نامناسبت منابع آبی کشور دست به دست هم دادهاند و کشورمان را با چالشهای جدی مواجه کردهاند.
دبیر بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران، عنوان کرد: اگرچه این چالشهای نوپدید موجبات نگرانی همهی دلسوزان و اندیشمندان کشور را فراهم ساخته است اما اطمینان دارم که با تکیه بر دانش و توان بالای دانشمندان و متخصصان این عرصه میتوان به مقابلهی موثر با این چالشها پرداخت و برای آنها راهحلهای عالمانه ارائه کرد.
غفوری در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: در این راستا بانیان و برگزار کنندگان بیست و یکمین کنفرانس هیدرولیک ایران موضوع این کنفرانس را «تغیرات اقلیمی و تاثیر آن بر هیدرولیک آبراههها و تالابها» با توجه ویژه به استان خوزستان قرار دادهاند.
وی، بیان کرد: موضوعات این کنفرانس در 13 محور تدوین شده است که در طول کنفرانس در قالب شش سخنرانی کلیدی، پنج نشست علمی و 9 کارگاه آموزشی برگزاری میشود. همچنین بیش از 200 مقاله به دبیرخانهی کنفرانس ارسال شده است که از این تعداد با نظر داوران 140 مقاله برای ارایهی شفاهی پذیرفته شده است.
دبیر بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدرولیک ایران اظهار کرد: در کنفرانس امسال برای اولینبار بخش سخنرانیهای بینالملل نیز در نظر گرفته شده که در آن سخنرانهایی از کشورهای ژاپن، هلند، هند، مالزی و ... به بیان مطالب خود میپردازند.
عباس صدریانفر مدیرعامل سازمان آب و برق استان خوزستان نیز در این کنفرانس بیان کرد: استان خوزستان از جمله استانهایی است که در حوزههای مختلف آب و برق نقش مهمی در کشور دارد.
وی افزود: در حوزهی منابع آبی بزرگترین سدهای مخزنی، انحرافی و تنظیمی، بزرگترین نیروگاههای برق آبی کشور با تولید 85 درصد انرژی برق آبی و بیش از 12 درصد برق کشور در استان خوزستان وجود دارد.
مدیرعامل سازمان آب و برق استان خوزستان، افزود: همچنین ظرفیت سدهای استان خوزستان بیش از 21 میلیارد متر مکعب، شبکههای روخانهی اصلی استان نزدیک به چهار هزار و 900 کلیومتر، و رودخانههای فرعی نیز 11 هزار کیلومتر است و وجود پنج تالاب مهم هورالعظیم، شادگان، میانگران، بامدژ و شیمبار از اهمیت این استان را دوچندان کرده است.
صدریانفر، عنوان کرد: در سالهای گذشته تغیرات و نوسانات اقلیمی در استان خوزستان بسیار چشمگیر بوده است؛ در سالهای آبی 97-98 استان خوزستان دچار سیلاب بزرگی شد که تمام کشور را تحت تاثیر قرار داد و اثرات آن تا سالها خودنمایی می کند؛ پس از این سیلاب شاهد خشکسالیهای پیاپی بودهایم که امری طبیعی است و نشان میدهد که باید خود را برای مدیریت چنین رخدادهایی آماده کنیم.
وی در پایان تاکید کرد: برگزاری این کنفرانس میتواند به اعتلای علوم مربوط به حوزهی منابع آبی کمک کند.
گفتنی است بیست و یکمین کنفرانس ملی هیدولیک ایران 18 و 19 بهمنماه امسال به میزبانی دانشگاه شهید چمران اهواز و با همکاری انجمن هیدولیک ایران و سازمان آب و برق خوزستان برگزار میشود که برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی برگزاری نشستهای تخصصی این رویداد میتوانید اینجا کلیک نمایید.