اجرای سیستم «نظارت بر کیفیت هوا و آتشسوزی جنگلهای دور از دسترس کوهستان زاگرس» - دانشگاه شهید چمران اهواز

به همت گروه پژوهشی برنامههای کاربردی هوشمند مبتنی بر شبکههای بیسیم (winiapp) دانشگاه شهید چمران اهواز، سیستم «نظارت بر کیفیت هوا و آتشسوزی جنگلهای دور از دسترس کوهستان زاگرس»، پیادهسازی شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر مهدی نادری سورکی، مدیر این گروه پژوهشی، با اشاره به همکاری دانشجویان دانشکدۀ مهندسی در اجرای این سیستم، بیان کرد: در این طرح، برای رفع نیاز محیطبانان و جنگلداران،«سیستم نظارت بر کیفیت هوا و آتشسوزی جنگلهای دور از دسترس کوهستان مبتنی بر اینترنت اشیا» با موفقیت و قابلیت اطمینان بالا، پیادهسازی کرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه، جنگلها یکی از مهمترین منابع طبیعی هستند که به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر زندگی ما اثر دارند، افزود: سالیان درازی است که وقوع آتشسوزی در جنگلها، بهخصوص جنگلهای دور از دسترس زاگرس، موجب از بین رفتن درختان بلوطی شده است که چندین سال عمر دارند.
نادری، ادامه داد: تشخیص به موقع زمان و همچنین مکان آتشسوزی در مناطق جنگلی دور از دسترس، به جنگلبانان این امکان را میدهد که با صرف هزینۀ کمتر و سریعتر از گسترش آتش جلوگیری کنند؛ از این رو، گروه پژوهشی برنامههای کاربردی هوشمند مبتنی بر شبکههای بیسیم دانشگاه شهید چمران اهواز تلاش کرد که راهکاری برای رفع این مشکل ارائه دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، راهکار پیشنهادی این گروه پژوهشی را شامل شبکههای بیسیم کممصرف و برد بلند، پلتفرمهای اینترنت اشیا و اپلیکیشنهای موبایل دانست و افزود: در این پروژه، دستگاههای بیسیم میانی با نام «دروازه مجهز به باتری» و همچنین «شارژر خورشیدی» بر دیوارههای کوههای صخرهای در ارتفاع بالا نصب شد تا دادهها، از دستگاههای انتهایی نزدیک به درختان دریافت و این اطلاعات در چندین گام به شبکۀ دسترسی موبایل انتقال یابد. این دستگاهها دادههای جمعآوری شده را از طریق اینترنت سیمکارت به شبکۀ موبایل و سپس به پلتفرم اینترنت اشیا در سرور مرکزی ارسال میکند.
وی تصریح کرد: پلتفرم اینترنت اشیا، دادههای جمعآوری شده را با استفاده از نمودارهای مختلف به جنگلبانان نشان میدهد. این نمایش دادهها را میتوان با استفاده از برنامههای کاربردی تلفن همراه با اتصال به اینترنت نیز مشاهده کرد. بنابراین، جنگلبانان میتوانند از راه دور پارامترهای مهم جنگلهای کوهستانی در مناطق دور از دسترس را نظارت کنند. علاوه بر رطوبت و کیفیت هوای جنگلها در مناطق کوهستانی، در صورت وقوع آتشسازی زمان و محدوده مکانی آتش به جنگلبانان به صورت آنلاین و بلادرنگ اطلاعرسانی خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ طرحهای تحقیقاتی این گروه پژوهشی، به نشانی www.winiapp.com مراجعه نمایید.