آنچه در کرسی آزاداندیشی «هویت ایرانی اسلامی و گفتمانهای محلی» بیان شد - دانشگاه شهید چمران اهواز
کرسی آزاداندیشی «هویت ایرانی اسلامی و گفتمانهای محلی» با حضور شماری از مسئولان استانی و دانشگاهی، در دانشگاه شهید چمران اهواز، برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر حبیبالله فضلاللهپور، سرپرست معاونت سیاسی اجتماعی استانداری خوزستان در این نشست، گفت: هویت ایرانی_اسلامی و هویتهای محلی در طول هم قرار دارند و هیچگونه تعارضی با یکدیگر ندارند. هویت ایرانی، اسلامی و محلی دستمایههایی برای تحقق رویکرد انسجام ملی هستند.
وی با اشاره به اینکه اقوام در خوزستان سالیان سال است که در کنار یکدیگر زیستی اجتماعی دارند و این زیست هیچگاه در مخاطره نبوده است، افزود: در حال حاضر برخی تهدیدها وجود دارد که ممکن است این انسجام را با مخاطره مواجه کند؛ ازاینرو، جامعۀ دانشگاهی باید به انسجام و وحدت میان اقوام کمک کند.
سرپرست معاونت سیاسی اجتماعی استانداری خوزستان، گفت: ایرانیان همواره به پیشینۀ فرهنگی خود افتخار کرده و اقوام و قومیتهای مختلف درجایجای کشور کمک کنند تا هرروز انسجام و همدلی در کشور، بیشتر شود.
*کرسیهای آزاداندیشی فرصتی برای بیان دیدگاهها
در این نشست، سرپرست معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به آغاز به کار دبیرخانۀ کرسیهای آزاداندیشی دانشگاه شهید چمران اهواز، جزئیات برگزاری کرسی آزاداندیشی با موضوع «هویت ایرانی اسلامی و گفتمانهای محلی» را شرح داد.
وی ، نقشآفرینی در عرصۀ نقد و بررسی دیدگاههای مختلف را از اهداف راهاندازی دبیرخانۀ کرسیهای آزاداندیشی برشمرد و گفت: برگزاری کرسیهای آزاداندیشی فرصتی است تا علاقهمندان بتوانند براساس آییننامههای تدوین شده در این حوزه، دیدگاههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خود را طرح کرده و راهکارهایی برای حل مشکلات و معضلات ارائه دهند.
*دانشگاهها و مراکز علمی، آغازگر مسیر حل مشکلات
همچنین دکتر محمدرضا علم، عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز با ابراز خشنودی از اینکه دانشگاهها آغازگر مسیر حل معضلات و مشکلات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و هویتی هستند به بیان نکاتی دربارۀ لزوم توجه به هویت و گفتمانهای محلی پرداخت.
وی افزود: هویت ملی احساس وفاداری به نمادهای مشترکی است که در طول تاریخ کشورمان و در مسیر تحولات شکل گرفته و امروزه آن را «میراث هویت» مینامیم.
*توجه قانون اساسی کشور به زبان فارسی
در ادامه دکتر شهرام جلیلیان، عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: بند پانزدهم قانون اساسی کشورمان به زبان فارسی اشاره دارد که از این زبان به عنوان زبان ملی و رسمی یاد میکند و دیگر زبانهای محلی در کنار زبان فارسی میتوانند مورد توجه قرار گیرند.
عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه چمران اهواز، ادامه داد: بزرگترین نظریهپردازانی که پدیدههای دولت- ملت را پدیدهای جدید از قرن هجدهم به این سوی میدانند معتقدند ایران یک امر استثنا است و در دورۀ باستان بر اساس متون و گزارشها و سنگنگارههایی که داریم مردمان ایران میدانستند که ایرانیاند و تفاوت خودشان را با کشورهای دیگر میدانستند و حداقل هشتصدسال با همسایهها جنگیدند تا مرزهای ایران مشخص شود.
*زبان فارسی، عاملی وحدتبخش در ایران
همچنین دکتر قدرت قاسمی، عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: برای اینکه مسئلۀ زبان فارسی و اهمیتش را بهعنوان عاملی وحدتبخش در ایران تحلیل کنیم، ناگزیر هستیم به تاریخ ادبیات فارسی رجوع کنیم.
وی به تاریخ ادبیات ایران و برخی شاعران که زبان مادری آنها متفاوت از زبان سرایش اشعارشان بوده است، اشاره کرد و گفت: شعرایی از جمله نیمایوشیج، اخوان ثالث و یا شهریار با زبانهای متفاوت از فارسی، به یاری این زبان آمده و اشعار خود را به فارسی سرودهاند.
*هویت ملی و ایران و نسبت آن با هویت قومی
در ادامه دکتر سجاد بهمنی، عضو هیئت علمی گروه جامعهشناسی دانشکدۀ اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه شهید چمران، اظهار کرد: آیا اساساً چیزی به عنوان هویت ملی و ایرانی وجود دارد؟ و اگر چنین چیزی وجود دارد، نسبتش با هویت قومی چیست؟
وی، تصریح کرد: بسیاری از استادان پیشکسوت کشورمان دربارۀ هویت ایرانی سخن گفتهاند؛ دکتر احمد اشرف، نویسنده و جامعهشناس ایرانی، دراین باره میگوید «چیزی به اسم هویت ایرانی در این اقلیم و سرزمین پیوسته وجود داشته است و مثالهایی از آرش کمانگیر و کیومرث و جمشید و کسان دیگر میآورد و میگوید ممکن است به جایی برسد که کسانی که در دفاع مقدس ایفای نقش کردهاند هم در این پیوستها قرار گیرند».
گفتنی است، این نشست با حضور شماری از دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه، برگزار شد.