کارگاه «امنیت اجتماعی و اقتصادی در فضای مجازی» ویژه کارکنان دانشگاه برگزار شد - معاونت فرهنگی و اجتماعی
از سوی دفتر مرکزی کانون های اجتماعی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران، کارگاه آموزشی «امنیت اجتماعی و اقتصادی در فضای مجازی» ظهر امروز یازدهم خردادماه در تالار شهید شهریاری معاونت فرهنگی دانشگاه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار معاونت فرهنگی دانشگاه، در این کارگاه که ویژه کارکنان برگزار گردید، سرگرد حجت ا... بهمنی رییس اداره فنی دیجیتال پلیس فتای استان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم انتظامی و نیز ستوان پیام یوسف وند کارشناس پیشگیری و مبارزه با جرایم سایبری پلیس فتای خوزستان به بیان فواید و مخاطرات استفاده از شبکه های اجتماعی در فضای سایبری شدند.
بنا به این گزارش، در ابتدای این مراسم دکتر یدا... زرگر مدیر امور اجتماعی دانشگاه شهید چمران با بیان اینکه تکنولوژی های جدید برای تسریع در ارتباطات و امور روزانه راه اندازی شده اند، اظهار داشت: به همان اندازه که ابزارهای تکنولوژی و اینترنت برای سهولت کارها به یاری انسان آمده، اما چنانچه شناخت کافی از مشکلات احتمالی این تکنولوژی ها نداشته باشیم، آسیب های متعدد و بعضاً جبرانناپذیری را باید متحمل شویم.
وی افزود: یکی از مهمترین و پربسامدترین این آسیب ها در بحث اخلاقی و اقتصادی است که بنا به ضرورت آن، این کارگاه ترتیب داده شده است.
در ادامه سرگرد حجت ا... بهمنی رییس اداره فنی و ادلّه دیجیتال پلیس فتای خوزستان با بیان این مقدمه که هر گوشی هوشمندی که در دست ما قرار دارد یک رایانه هوشمند تلقی می شود، اظهار کرد: هرگونه آسیب و خطری که ممکن است تبلت و رایانه ها را تهدید کند، در مورد اسمارت فون ها یا همان گوشی های هوشمند تلفن همراه نیز صدق می کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم انتظامی استان خوزستان، اطلاق عنوان "فضای مجازی" را به دنیای سایبری نادرست دانست و گفت: محیطی که در آن نقل و انتقالات مالی، خرید و فروش، ثبت نام، ازدواج و انواع فعل و انفعالات روزمره صورت می گیرد، نمی تواند دنیایی مجازی باشد بلکه گاهی عینی تر و واقعی تر از دنیایی است که در آن زندگی می کنیم.
سرگرد بهمنی خاطرنشان کرد: اگر مدیریتی در استفاده از این فضا نداشته باشیم و مخاطرات آن شناسانده نشود، همان قدر که می تواند موجب سهولت در کارها شود در مقابل نیز می تواند سرمنشأ بسیاری از آسیب های اجتماعی از جمله فروپاشی نظام خانواده و طلاق، افت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان و... شود.
وی در ادامه به بیان مهم ترین جرایم اجتماعی صورت گرفته در فضای سایبری پرداخت و گفت: سرقت اطلاعات شخصی، مهم ترین آسیب اجتماعی در استفاده نادرست و ناآگاهانه از شبکه های اجتماعی اینترنتی است.
کارشناس ارشد معماری سیستم های کامپیوتر افزود: تعریف اطلاعات شخصی برای هر فردی متفاوت از دیگری است، اما به طور عام مقصود از اطلاعات شخصی، آن دسته از اطلاعاتی است که فرد مایل به مطلع شدن همگان از آن نیست، از جمله شماره کارت های بانکی، عکس های شخصی، شماره تلفن ها، اطلاعات شناسنامه ای و... .
حجت ا... بهمنی تاکید کرد: کاربران شبکه های اجتماعی و اینترنت باید آگاه باشند که هیچ گونه اطلاعاتی اعم از فایل متنی، صوتی، عکس، فیلم و مانند آن، پس از وارد شدن به فضای سایبری به هیچ عنوان قابل حذف کردن دائمی نیست و همیشه امکان بازیابی و سوءاستفاده از آنها توسط هکرها وجود دارد؛ بنابراین باید در وارد کردن نوع اطلاعات در اینترنت دقت لازم را به کار برد.
وی در ادامه به ارائه راهکارهایی برای امنیت کاربران اینترنتی پرداخت و اظهار کرد: نصب نرم افزارهای ضد سرقت بر روی کامپیوترهای شخصی، ایجاد تنظیمات امنیتی نرم افزارهای شبکه های اجتماعی مجازی مانند تلگرام و لاین و واتس آپ و غیره، نصب برنامه see cleaner جهت پاک کردن فایل های شخصی از روی گوشی های تلفن همراه و کول دیسک ها به جای حذف صرفاً با کلید delete و نیز همراه نداشتن گوشی های تلفنی که حاوی اطلاعات و تصاویر شخصی و خانوادگی ماست، از جمله راه های ایمنی اجتماعی در برابر فضای سایبر است.
رییس اداره فنی و ادلّه دیجیتال پلیس فتای خوزستان با هشدار نسبت به قرار ندادن تصاویر شخصی خود به عنوان پروفایل شبکه های اجتماعی، تاکید کرد: باید آگاه بود که هرگونه عکس و اطلاعاتی که در فضای مجازی انتشار بیاید برای کلیه کاربران شبکه های مجازی سراسر جهان قابل رؤیت و سوء استفاده احتمالی است.
در ادامه کارگاه آموزشی «امنیت اجتماعی و اقتصادی در فضای مجازی» ستوان پیام یوسفوند کارشناس پیشگیری و مبارزه با جرایم سایبری پلیس فتای خوزستان و کارشناس بررسی شبکه و سیستم های دیجیتال در خصوص جرایم اقتصادی در فضای سایبری سخن گفت.
وی با بیان فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه اهمیت فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی است، اظهار کرد: این فرموده رهبری بیانگر اهمیت پرداختن و رسیدگی به ابعاد مختلف کارکردهای این فضاست.
ستوان یوسفوند به مهم ترین جرایم اقتصادی صورت گرفته در فضای مجازی اشاره کرد و گفت: سرقت کارت های عابربانک، نفوذ به سیستم بانکی، ارسال پیامک، فیشینگ، سوء استفاده از اعتماد شاکی، فریب افراد مسنّ در پای عابربانک ها و اخذ شماره کارت آنها، اسکیمر و کی لاگر از مهم ترین جرایمی هستند که در حال حاضر در فضای سایبری رخ می دهند.
کارشناس پیشگیری و مبارزه با جرایم سایبری پلیس فتای خوزستان در ادامه به توضیح در خصوص هر یک از این جرایم پرداخت و گفت: مقصود از فیشینگ، آدرسی است که در اینترنت برای ورود به صفحه پرداخت بانکی وارد می کنیم و یا لینک هایی که توسط برخی سایت ها برای خرید اینترنتی داده می شود و ما را به صفحه پرداخت یک بانک وصل می کند. در این موارد باید به آدرس دقیق و معتبر هر بانک توجه داشت و دیگر اینکه هر سایت معتبر بانکی در اینترنت دارای یک صفحه کلید مجازی است که هکرها و مجرمان اقتصادی اینترنتی قادر به گنجاندن این صفحه کلید مجازی در سایت های خود نیستند.
وی همچنین در توضیح دستگاه اسکیمر گفت: این دستگاه به نوعی از کارت عابربانک افراد، کپی تهیه می کند و تمام اطلاعات و رمزهای آن را در خود ذخیره می کند.
ستوان یوسفوند با تاکید بر اینکه هنگام خرید از فروشگاه ها به هیچ عنوان رمز کارت خود را نباید در اختیار فروشندگان قرار داد، خاطر نشان کرد: در خریدها و عملیات بانکی اینترنتی نیز مطمئن ترین راه، استفاده از صفحه کلید ترکیبی (هم کیبورد و هم صفحه کلید مجازی نرم افزار بانک) است.
در پایان این کارگاه، کارکنان دانشگاه به طرح پرسش ها و ابهامات خود از سخنرانان مراسم پرداختند و راهکارها و پاسخ های لازم به ایشان ارائه شد.