آیین بزرگداشت روز حافظ در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد - معاونت فرهنگی و اجتماعی

به مناسبت بزرگداشت روز حافظ، مراسمی با عنوان «در آستان جانان» با سخنرانی دکتر مهدی محبتی پژوهشگر و استاد برجسته دانشگاه زنجان، صبح امروز 22 مهرماه در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی دانشگاه شهید چمران اهواز، در این محفل ادبی که با استقبال اعضای هیات علمی دانشکده ادبیات این دانشگاه و دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی همراه بود، دکتر محبتی به سخنرانی با موضوع «شعر حافظ؛ تلاقیگاه فرهنگ ایران و اسلام» پرداخت.
وی در ابتدا با تاکید بر اینکه نگاه ما به ادبیات باید از تفخیم و بزرگنمایی صِرف، به نگاهی کارکردگرا تغییر یابد، اظهار کرد: نگاه سنتی به ادبیات فارسی و مباهات صِرف به شاعران بزرگ این سرزمین، برای جامعه امروز گرهگشا و کارگر نخواهد بود.
استاد مهدی محبتی با اشاره به چگونگی ورود تمدن اسلام به ایران و برخورد ایرانیان با این آیین، تصریح کرد: در خصوص نحوه پذیرش اسلام از سوی ایرانیان، اقوال مختلفی وجود دارد که برخی نظریات حاکی از پذیرش سریع دین اسلام از سوی مردمان این سرزمین است؛ برخی دیگر نیز به گذشت زمانی بیش از دو قرن برای ورود فرهنگ و تمدن اسلامی در بین ایرانیان دلالت دارد. برخی نیز ارتباط دو تمدن ایرانی و اسلامی را در قالب تعامل و تبادل دوسویه تعریف کردهاند؛ بدین معنا که هر یک از این دو تمدن، برای دیگری دستاوردها و خدمات متقابل داشته است.
وی افزود: در میان اقوال و نظریات مختلف، آنچه مسلم است این است که «عدالت» و «توحید» دو دستاورد اصلی اسلام برای ایرانیان باستان بود؛ همان حلقه مفقودهای که در دوران ساسانیان بهشدت در ایران آسیب دیده بود.
این پژوهشگر و مؤلف حوزه ادبیات فارسی، با طرح این پرسش که آیا تاریخ مصرف اشعار حافظ، مولانا، سعدی، فردوسی و مانند آنها به پایان رسیده یا در روزگار امروز نیز کاربرد دارند، اظهار داشت: شعر شاعران بزرگ ایران و خاصه حافظ، همچنان در جامعه امروز ایران کاربرد و مصداق دارد؛ چراکه حافظ در زمان خود، دردهایی را در دیوان اشعارش به نظم کشیده که غالب آنها درد امروز جامعه ما نیز هستند.
مهدی محبتی ادامه داد: حافظ، عصاره فرهنگ معنویت ایرانی را گرفته و با نگاه تلفیقی خود عجین کرده که حاصل آن حدود 500 غزل و چند مثنوی و قصیده است که با ورود به عمق معنای آنها درمییابیم دوای دردهای زمانه خودش و شاید جامعه امروز ماست.
وی با تاکید بر اینکه شعرای ایران ثروت ملی به شمار می روند، به دوستداران شعر و ادبیات فارسی توصیه کرد حافظ را فقط متفکر تاریخ و فرهنگ دیروز ندانند، بلکه به شخصیت و شعر او به عنوان متفکر عصر امروز هم بنگرند؛ چراکه اگر حافظ درست دیده شود شاید کارگشاترین شاعر برای جهان امروز باشد.
شایان ذکر است، مهدی محبتی دارای تألیفات فراوانی در حوزه ادبیات فارسی در قالب کتاب، مقاله و ترجمه است. فعالیتهای پژوهشی این استاد برجسته، عمدتاً در دو حوزه عرفانپژوهی و نقد و نظریههای ادبی و بلاغت صورت گرفته است. از مهم ترین آثار دکتر محبتی میتوان به زلف عالمآرا، بهار در بهار، سیمرغ در جستجوی قاف، از معنا تا صورت، قصه و قصهگویی در اسلام، کارنامه مولویپژوهان، پهلوان در بنبست، دانش و دانشمند در ادبیات فارسی، در جدال با خویشتن، پوشش و حجاب زن در ادبیات فارسی، رمان آینههای خندان و ترجمه رسال قشیریه اشاره کرد.
گفتنی است، آیین بزرگداشت روز حافظ از سوی انجمن علمی دانشجویی رشته زبان و ادبیات فارسی مدیریت فرهنگی دانشگاه شهید چمران اهواز و با همکاری انجمن ترویج زبان و ادب فارسی – شعبه خوزستان برگزار شد.