آشنایی با گزینش
معرفی گزینش
یکی از دغدغههای اساسی مدیران حوزه منابع انسانی، بحث استخدام کارکنان سازمان میباشد. عدم انتخاب درست در گزینش افراد، صدمات زیادی را به بار خواهد آورد ؛ این صدمات تنها متوجه یک مجموعه به لحاظ هزینههای مالی و آموزشی نبوده، بلکه یکی از جنبههای صدمهی آن، به داوطلب استخدام و سازمان باز میگردد، زیرا یک فرد در نتیجه عدم انتخاب درست در یک سازمان زمانی را از دست میدهد که بازگشت آن برای خودش و سازمان غیرممکن میباشد.
یک برنامه جذب و استخدامی خوب، کمک میکند تا افرادی واجد شرایط و متناسب با شغل، با صداقت، درستکار و شایسته، جذب سازمان شوند و از این طریق به افزایش بهره وری و سلامت اداری سازمان کمک بسیاری خواهد نمود.
پس از انقلاب اسلامی در ایران، یکی از نهادهایی که بخشی از فرآیند جذب نیروهای متعهد و متخصص در وزارتخانهها و سازمانهای دولتی را برعهده گرفته است، گزینش میباشد. همانطور که ارزیابیهایی بر اساس توانمندیهای علمی تخصصی و عمومی و همچنین سلامت جسمانی و روان شناختی افراد صورت میگیرد، باید ارزیابیهایی نیز بر مبنای معیارهای ارزشی و فرهنگی نیز صورت بگیرد.
طبیعی است هر حکومت و نظامی در پذیرش کارکنان بر مبنای فرهنگ، ساختار اقتصادی، معیارهای ارزشی و نیاز خود، به تدوین اصول و ملاکهایی اقدام میکنند تا با جذب شایستهترین افراد در دستیابی به اهداف خود، مؤثر و کاراتر باشند، لذا ملاکها و معیارهای گزینش نیروی انسانی نیز باید براساس اهداف، فرهنگ و ارزشهای آن جامعه تعیین شود. یکی از مهمترین معیارهایی که در گزینش نیروی انسانی در هر جامعه و سازمانی اهمیت بسیار دارد، پایبندی افراد به اصول و آرمانهای آن کشور و سازمان مربوط میباشد. لذا در کشور ما نیز پایبندی به قوانین و نظام جمهوری اسلامی، و همچنین پایبندی به ارزشهای معنوی و اسلامی و ارزشهای اخلاقی جامعه در گزینش افراد مؤثر میباشد. همچنین در کنار این ملاکها، جامعه نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به علاوه بررسی پیشینه و عملکرد افراد و همچنین سوابق کیفری آنها برای واگذاری مسئولیت در هر زمینهای یک عمل عقلانی و ضروری به نظر میرسد.