02 11 2013 00:00
کد خبر : 2024377
تعداد بازدید : 12

همایش «همسران سعادتمند» در دانشگاه شهید چمران


به مناسبت روز خانواده همایشی با عنوان «همسران سعادتمند» با هدف آگاهی بخشی به دانشجویان جهت همسرگزینی درست و عاقلانه، هشتم آبان ماه در آمفی تئاتر دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، در این همایش که به همت کانون عفاف و حجاب معاونت فرهنگی دانشگاه و با حضور جمعی از دانشجویان برگزار شد، دکتر سید علی مرعشی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز و روانشناس، در سخنانی با بیان اهمیت کانون خانواده اظهار داشت: انسان های از کودکی تا بلوغ برای داشتن شخصیتی متعادل نیاز به دو نوع محبت دارند؛ محبت مادرانه (نامشروط) و محبت پدرانه (مشروط)، که ازهم پاشیدگی و گسستگی کانون خانواده ها موجب از دست دادن یکی از این کانون های محبت می شود.

عضو هیات علمی گروه روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه افزود: در نتیجه ی برخوردار نبودن انسان از هر دو نوع محبت، انواع بزهکاری ها، کج رفتاری ها و ناامنی ها در جامعه بروز و ظهور می یابد؛ چراکه در جامعه ای که فرزندان آن دوست داشتن را نیاموخته اند قطعا نخواهند توانست درک مهربانانه و صحیحی از همنوعان خود و کل بشریت داشته باشند.

دکتر مرعشی تصریح کرد: گاهی پوسته ی یک خانواده وجود دارد اما کارکرد خانواده وجود ندارد و متاسفانه گاهی حتی همان قالب خانواده نیز وجود ندارد که در نتیجه ممکن است فرزندان اینگونه خانواده ها افرادی متمایل به بی رحمی پرورش یابند بنابراین حفظ کانون خانواده یک موضوع امنیتی تلقی می شود. همچنان که مشاهده شده در جوامعی که نهاد خانواده از بین رفته، عدم امنیت اجتماعی در آن جامعه موج می زند؛ زیرا رحم و شفقت و نوعدوستی را در کودکی دریافت نکرده اند و فرزندان از یکی از دو منبع محبت محروم مانده اند.

عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: برای استحکام بنای خانواده باید ابتدا به نحوه تشکیل آن پرداخته شود.

وی با اشاره به شیوه همسرگزینی مدرن در دنیای کنونی و مضرات آن در مقایسه با همسرگزینی سنتی، تاکید کرد: همسرگزینی مدرن بنیاد خانواده ها را سست کرده است؛ مشاهده زندگی نسل های گذشته که با روش سنتی همسریابی می کردند عملا نمایانگر این حقیقت است که شیوه های سنتی که با دخالت خانواده ها صورت می گرفت از دوام و ثبات بالاتری برخوردار است.

عضو هیات علمی دانشکده روانشناسی علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران شیوه نادرست همسرگزینی را یکی از مهمترین عوامل طلاق دانست و گفت: از دلایل کمتر بودن آمار طلاق در گذشته نقش آفرینی موثر خانواده و بزرگان در امر ازدواج جوانان بود و بدین ترتیب پیش از ایجاد دلبستگی و وابستگی عاطفی زوجین، شناخت منطقی و عاقلانه حاصل می شد.

او افزود: یکی از عوامل کنار گذاشتن شکل همسرگزینی سنتی و گرایش به همسرگزینی مدرن، نمایش دادن و پررنگ جلوه دادن جاذبه های ظاهری است. به این معنی که جلوه گری و نمایش جاذبه های تحریک آمیز، شیوه همسرگزینی را به سمت «اثر هاله ای» برده و متاسفانه به طور خودکار آمار ازدواج را کاهش داده است.

مرعشی در ادامه به تعریف «اثر هاله ای» در علم روانشناسی پرداخت و گفت: اثر هاله ای عبارت است از اینکه فرد، طرف مقابل خود را با تمام ویژگی های مثبت و منفی اش زیبا و بی عیب می پندارد که متاسفانه پس از چند ماه یا چند سال که آتش عشق کورکورانه ی روزهای نخستین فروکش کرد، معایب همسرش برای او آزاردهنده، غیرقابل تحمل و منجر به نفرت و بعضا جدایی می گردد.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران، مسئولیت خطرپذیری ارتباط دختر و پسر را بر عهده ی پدر خانواده دانست و تصریح کرد: در اینگونه موارد متاسفانه فرزندان یا خانواده را در جریان ارتباط خود با جنس مخالف قرار نمی دهند و یا معمولا به مادر خانواده منتقل می کنند، درحالیکه با توجه به اینکه پدر محبت مشروط بر فرزند دارد، مسئولیت این آگاه سازی بر عهده پدران است.

سید علی مرعشی ضمن توصیه جوانان به ازدواج عاقلانه، گفت: زندگی عاشقانه در متن ازدواج عاقلانه رخ می دهد اما خلاف آن عملی نیست. در حال حاضر بسیاری از زوجین دچار طلاق عاطفی شده اند این در حالیست که روزهای نخستین آشنایی ادعای عشق یکدیگر را داشته اند.

وی با بیان اینکه شعار تساوی حقوق زن و مرد به هیچ عنوان عادلانه نیست، اظهار داشت: در دین مبین اسلام و قانون، وظایف متفاوتی بر عهده زن و مرد نهاده شده است و دلیل این عدم تساوی وظایف، تفاوت های طبیعی در ساختار جسمانی زن و مرد است. از طرفی اگر زن و مرد وظایف مشابهی را به عهده بگیرند دیگر هیچ یک به دیگر نیازی نخواهد داشت و عملا پس از مدتی و با ایجاد کوچکترین کدورتی به این نتیجه خواهند رسید که چون هیچگونه نیاز و وابستگی به یکدیگر ندارند پس می توانند جدا شوند.

عضو هیات علمی گروه روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه گفت: عدالت به این معناست که هر یک از زوجین در قالب توان و قابلیت ها و اختیارات خود وظایفی را به انجام رساند و در مقابل نیز حقوق مربوط به خود را دریافت کند نه اینکه تمام وظایف بدون در نظر گرفتن توانایی های زن و مرد به مساوات بین آن دو تقسیم شود.

دکتر سید علی مرعشی در پایان به شاخصه های یک زندگی موفق و سعادتمند اشاره کرد و گفت: در یک زندگی موفق تفاوت ها به رسمیت شناخته می شود، نقش هر یک بر مبنای این تفاوت ها شکل می گیرد و زن و شوهر به حقوق یکدیگر احترام می گذارند. همچنین زندگی بر اساس اتحاد و مسئولیت پذیری از مشخصه های اصلی یک زندگی سعادتمندانه است.

درج شده توسط: مدیر سایت