عکاسان دفاع مقدس در اهواز تجلیل شدند - معاونت فرهنگی و اجتماعی
عکاسان دفاع مقدس در حاشیه نمایشگاه گروهی عکس دفاع مقدس معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز تجلیل شدند.
دبیر جشنواره فرهنگی و هنری دفاع مقدس معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه در این مراسم که شامگاه سهشنبه هشتم مهرماه در محل موزه هنرهای معاصر اهواز برگزار شد، اظهار داشت: هفت روز از برگزاری این جشنواره می گذرد و تاکنون چهار فیلم سینمایی و حدود 15 فیلم مستند و داستانی با حضور کارگردانان و عوامل سازنده فیلم در محل دانشگاه، نمایش داده شد.
دکتر منوچهر جوکار افزود: همچنین دو برنامه ادبی با عناوین شب زیتون و شب منور با موضوعات شعرخوانی و خاطره گویی برگزار شد.
وی با بیان اینکه این جشنواره تا 12 مهرماه در دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه دارد، گفت: دو نمایشگاه عکس دفاع مقدس نیز در نگارخانه معاونت فرهنگی دانشگاه و موزه هنرهای معاصر اهواز برپا است.
*عکسهای دفاع مقدس از بینظیرترین آثار تاریخ معاصر ایران است
محسن راستانی یکی از عکاسان دفاع مقدس در مراسم تجلیل از عکاسان دفاع مقدس اظهار داشت: اولین تجربههای من در عکاسی، همان چهره بچههای خرمشهر بود که بسیاری از آنها در روزهای دفاع ۴۵ روزه خرمشهر شهید شدند. آن روزها من هیچ تجربهای در عکاسی نداشتم، حتی هنوز بلد نبودم دوربین را به خوبی در دستهایم نگه دارم. صالح موسوی از بچههای شهر که خود یک قهرمان آر پی جی زن بود یک دوربین کوچک را به من سپرد و گفت محسن از چهره بچهها عکس تهیه کن چون این آخرین تصاویر از چهره آنها خواهد بود.
وی در ادامه خاطرات خود از دوران دفاع مقدس افزود: یک دوربین کوچک کامپکت به نام Canonet QL17 که تازه داشتم با طرز کار آن آشنا میشدم. باید اعتراف کنم عکس العمل خانوادهها و بازماندگان آنها بود که باعث شد به عکسهای گرفته شده حساس شوم و برای آنها اهمیت قائل شوم. چون آن عکسها آخرین تصاویر آنها در این دنیا بود که غرق بوسه میشدند و من متوجه شدم کار مهمی را انجام دادهام. در واقع عکاسی من به همین سادگی آغاز شد و تا به امروز ادامه دارد.
راستانی ادامه داد: من بعد از پایان جنگ تحمیلی، برای دو سال در درگیری های لبنان بین سال های ۱۹۸۷تا ۱۹۸۰ حضور داشتم و بعد از آن بین سال های ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶ در جنگ بوسنی عکاسی کردم و اکنون بعد از ۱۸ سال قرار است در ماه آینده کتاب بوسنی من به نام «زمان سخت» رونمایی شود.
این عکاس دفاع مقدس گفت: باید اذعان کنم یکی از بینظیرترین آثار و اسناد تصویری تاریخ معاصر ما همین عکس های دوران دفاع مقدس است که به نظر میرسد ارزشهای آن مغفول مانده و حتی تلاشی برای نجات این آثار از سوی مسئولان اتفاق نمیافتد و اگر تلاش چند جوان تحصیل کرده که خود در آن دوران، عکاسان دفاع مقدس بودند، نبود ما از دیدن این عکسها محروم میماندیم.
وی ادامه داد: عکاسی دوران دفاع مقدس ما به هیچ کجای دنیا شباهت ندارد. این پروژه خود به تنهایی منحصر به فرد است. هم آثار و هم وضعیت عکاسان آن دوره. در واقع عکاسی دفاع مقدس ما فارغ از استانداردهای عکاسی جنگ که در دنیا میشناختیم عمل کرده. این تلاشها قرار نبود با انگیزههای مالی که در دنیا برای انجام این گونه عکاسی پیش بینی شده است همراه باشد.
وی با اشاره به مشکلات فعلی عکاسان دفاع مقدس گفت: دغدغه اصلی که به نظرم بیشتر از هر مورد دیگری اهمیت دارد، نجات این گنجینه بزرگ است. منظورم نجات نگاتیوها از تخریب، انهدام و یا حتی مفقود شدن است. به نظر میرسد یک حمایت ویژه قبل از هر اقدامی باید متوجه نگاتیوهای دوران دفاع مقدس از تخریب باشد و بعد، جمع آوری، طبقه بندی و انتشار آنها. البته به همت انجمن عکاسان دفاع مقدس اقدامات بسیار تحسین برانگیزی طی این سالها انجام گرفته است.
راستانی ادامه داد: شاید تنها کسانی که توی این کشور به فکر این گنجینه باشند همین بچههای دلسوز این انجمن هستند. از طرفی مشکل اصلی محدود کردن ارزشهای دفاع مقدس در چارچوب ایام به خصوص مثل سالگردها و مناسبتهای تشریفاتی است که این ارزشها با این شیوههای تجلیل و تشریفات وابسته به آن، در حد رفع تکلیف برای مسئولان معنا میشود. نسل امروز ما هنوز در خصوص صحت و حقانیت این ارزشها توجیه نشده و باید بگویم متاسفانه این ارزشها نتوانسته در حوزههای علمی و فرهنگی ما جا بازکند. ما به یک مطالعه جامعهشناختی در حوزه آثار عکس دفاع مقدس از سوی نخبگان و دانشگاهیان نیازمندیم. شاید لازم باشد در وزارت علوم واحدی تحت همین عنوان در حوزه عکاسی جنگ و دستاوردهای آن برای نسل تحصیل کرده دانشگاهی واحد درسی قرار گیرد.
این عکاس دوران دفاع مقدس تصریح کرد: متاسفانه ارزشهای جنگ نتوانسته مخاطب امروز را جلب کند و یا لااقل پاسخ مناسبی برای ابهامات و سوالات آنها داشته باشد و تا موقعی که این ارزشها در چارچوب شعارها و تشریفات محدود باشد نمیتواند با نسل امروز رابطه برقرار کند.
در ادامه این مراسم از محسن راستانی، جاسم غضبان پور و مهرزاد ارشدی در بخش عکاسان پیشکسوت دفاع مقدس تجلیل شد. همچنین از امین نظری، سید مدیار شجاعی فر، علی هویسی، برنا قاسمی، امیر عبیداوی، نازلی عباسی، زینب روستایی، محمد محسنی، مصطفی غلامنژاد و میلاد اسماعیلی تجلیل شد.