شب زیتون در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد - معاونت فرهنگی و اجتماعی
به مناسبت هفته دفاع مقدس و در جشنواره فرهنگی هنری نکوداشت این هفته، شب شعر با عنوان «شب زیتون» پنجم مهرماه در آمفی تئاتر دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
دکتر منوچهر جوکار، دبیر جشنواره فرهنگی-هنری هفته دفاع مقدس و مدیر امور فرهنگی دانشگاه در این محفل اظهار داشت: آنچه که ما از آن به شعر پایداری یاد میکنیم، اعتراضات، دفاعیات، نگرانیها و روشنگریهایی است که شاعر متعهد به انسان و جامعه در برابر ستمها و زیادهخواهیهای استعمار و استبداد بیان میکند.
وی افزود: از این منظر مثلا در ادبیات فارسی باید ریشههای حقیقی شعری را در آثاری چون شاهنامهی فردوسی جستجو کرد؛ آنگاه که در برابر بیگانه به دفاع از هویت، ملیت، زبان، دین و فرهنگ خویش برمی خیزد، چرا که اصل در نگاه چنین شعری، پاسداشت ارزشهای انسانی و الهی است که در قالب عناصری چون سرزمین و دین و زبان و فرهنگ نمود مییابد و هرگاه که یکی از این عناصر مورد تهدید قرار گیرد، شاعر وادار به واکنش میشود.
دکتر جوکار با اشاره به نحوه ورود شاعران به عرصه شعر مقاومت فلسطین، ادامه داد: وقتی که در سال ۱۹۴۸ دولت غاصب یهود با کمک مستقیم استعمار و با استفاده از غفلت و خیانت برخی حاکمان منطقه به تاسیس حکومتی نژادپرست اقدام کرد، نسلی از شاعران فلسطینی و غیرفلسطینی قد علم کردند و شعر سرودند. شعر این نسل عموما لحنی رمانتیک و اندوهبار با مضامینی مأیوسانه دارد که در اشعار شاعرانی همچون «فدوی طوقان»، «یوسف الخطیب» و «ابوسلمی» کاملا نمود دارد.
وی افزود: در این سالها نسلی جوان و پرشور پا به میدان شعر گذاشتند که با نسل پیش از خود تفاوت آشکار داشتند. صدای اعتراض این گروه بلندتر از آهنگ اندوه و یأس بود و «محمود درویش» (۱۹۴۱ – ۲۰۰۸ میلادی)، شاعر فلسطینی از این نسل بود.
مدیر امور فرهنگی دانشگاه شهید چمران اهواز تصریح کرد: در ایران از اواخر دهه ۳۰ و به ویژه در دهه ۴۰، مسأله فلسطین یکی از موضوعات رایج شعر شاعران متعهد بوده است. متعهد به معنای عام آن، اعم از مذهبی و غیر مذهبی. روشنفکران و شاعران مذهبی چون دکتر شریعتی و دکتر صفارزاده و موسی گرمارودی از یک سو و شاعران انقلابی چپ گرا از سوی دیگر به مسأله فلسطین توجه بسیار نشان دادهاند و آن را در آثار خویش وارد کردهاند. پس از انقلاب اسلامی و به ویژه با وقوع جنگ تحمیلی، فلسطین و درد و رنجهای آن، پیوندی ناگسستنی با عناصر ایرانی و دینی در شعر فارسی یافت تا آنجا که کمتر شاعری از نسل انقلاب و حتی شاعران انقلابی نسل پیشین میتوان یافت که شعری برای فلسطین نگفته باشد یا به این مسأله توجه نکرده باشد. نمونهاش شاعران حاضر در جلسه شب زیتون است.
در ادامه، تعدادی از شاعران خوزستان اشعار خود را با موضوع مقاومت فلسطین و غزه قرائت کردند.