سمینار «بهزیستی روانشناختی و معنای زندگی» در دانشگاه شهید چمران اهواز - معاونت فرهنگی و اجتماعی
به مناسبت هفته مانور پیشگیری از اعتیاد، سمینار ملی «بهزیستی روانشناختی و معنای زندگی» ویژه اساتید و کارکنان دانشگاه های شهید چمران و علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و با حضور فرماندار اهواز، اعضای شورای هماهنگی پیشگیری از مواد مخدر، فرمانده نیروی انتظامی استان، مدیرکل بهزیستی و مدیرکل آموزش و پرورش استان صبح روز هفتم بهمن ماه در آمفی تئاتر دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
به گزارش خبرنگار معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، در ابتدای این مراسم دکتر حسن مروتی رییس دانشگاه شهید چمران ضمن خوشامدگویی به کلیه مدعوین و با اشاره به قرار داشتن در آستانه ایام ا... دهه فجر در سخنانی اظهار داشت: امیدواریم نظام مقدس جمهوری اسلامی سال های سال در کشور ما بدرخشد و به سایر کشورهایی که آرزوی چنین نظامی را دارند سرایت کند.
وی در خصوص هفته مانور پیشگیری از اعتیاد گفت: افتتاحیه این هفته که به ابتکار استانداری شکل گرفته، با تجمع بزرگ مردمی در روز پنجم بهمن ماه انجام شد و خوشبختانه استقبال خوبی از جانب اقشار مختلف مردم صورت گرفت.
رییس دانشگاه شهید چمران اهواز از معضل اعتیاد با عنوان بلای خانمانسوز یاد کرد و گفت: طبق آمار حدود 220 میلیون نفر معتاد در سراسر جهان وجود دارد که کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ چراکه ایران در مسیر ترانزیت مواد مخدر قرار گرفته و متاسفانه این معضل هزینه های بسیاری را به کشورمان تحمیل می کند.
دکتر مروتی ادامه داد: اعتیاد یک معضل شدید اجتماعی است که از بسیاری بیماری های واگیردار نیز خطرناک تر است؛ زیرا تمام آحاد جامعه را اعم از خود فرد، خانواده، نزدیکان، کشور و حتی جهان را تحت تاثیر قرار می دهد و آثار سوء اجتماعی فراوانی به همراه دارد.
وی آموزه های مذهبی را یکی از مهمترین راهکارهای رهایی از این مشکل برشمرد و اظهار کرد: کسی که دین باور باشد قطعا نخواهد پذیرفت که به جسم و روح خود و سایرین لطمه وارد کند و این عین آموزه ها و دستورات دینی ماست که در آن تاکید شده انسان حق آسیب وارد کردن به بدن خود یا دیگران را ندارد.
مروتی خاطرنشان کرد: در گردونه حل معضل اعتیاد، می بایست موتور گرداننده برخی کشورها از کار بیفتد؛ چراکه هجمه های ضد فرهنگی کشورهای غربی نقش پررنگی در گسترش آلودگی جوانان ما به مواد مخدر دارد.
وی در پایان سخنانش از افراد فرهیخته و دانشمند جامعه و از جمله دانشگاهیان خواست تا در زمینه آگاهی بخشی در خصوص مضرات مواد مخدر و تبعات آن به جوانان و خانواده ها وارد عمل شوند.
در ادامه این سمینار مهندس فدعمی فرماندار اهواز در خصوص اهداف مانور پیشگیری از اعتیاد گفت: امروزه مواد مخدر کیان خانواده ها را تهدید می کند و تبعات متعدد اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی و... به همراه دارد.
وی گفت: طبق آمار، اکثر جرائمی که رخ می دهد ریشه در مواد مخدر دارد؛ به طوری که در سرکشی به زندان و گفتگو با چندین زندانی متوجه شدیم که همه آنان به دلیل اعتیاد به یکی از ماده های مخدر دست به جرائم دیگری همچون سرقت، قتل و... زده اند.
مهندس فدعمی با بیان اینکه متاسفانه سن اعتیاد کاهش یافته است اظهار کرد: یکی از اصلی ترین گام ها در راستای پیشگیری نسل جوان جامعه از ماده مخدر، آگاهی بخشی به خانواده ها به جای سرپوش گذاشتن روی اعتیاد جوانان آنهاست.
وی گفت: در هفته مانور پیشگیری از اعتیاد ما با همه ظرفیت های خود وارد عمل شده ایم، اما از مردم هم انتظار می رود همکاری کنند زیرا معتقدیم معضل اعتیاد جز با کمک آحاد مردم قابل حل نیست؛ همچنان که پیش از این تجربه حضور مردم در صحنه و موفقیت هایی از جمله پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را داشته ایم.
در این سمینار دکتر سید علی مرعشی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه و عضو هیات دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران به سخنرانی با موضوع «بهزیستی روانشناختی و معنای زندگی» پرداخت و در بیان تعریف یک فرد سالم گفت: عنوان فرد سالم به کسی اطلاق می شود که در چهار بعد جسمی، روحی، اجتماعی و معنوی در سلامت کامل باشد.
وی افزود: با مطالعه تحقیقات صورت گرفته می توان گفت که یکی از عمده ترین دلایل ارتکاب جرم توسط نوجوانان و جوانان، داشتن احساس پوچی و بی هدفی در زندگی است و به عبارت دیگر، از علل گرایش آنان به لذت های زودگذری مثل ماده مخدر، همین احساس پوچی در زندگی است؛ زیرا برای گذران زندگی بی هدف خود به لذت های مخرّبی روی می آورند تا گذر زمان را کمتر حس کنند.
دکتر مرعشی تصریح کرد: اصطلاح «بهزیستی روانشناختی» زمانی برای یک فرد حاصل می شود که زندگی او معنادار شود و تمام عملکردهای خود را در راستای یک هدف غایی و متعالی مانند سعادت اخروی بداند.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه افزود: در بررسی تمام افراد معتاد متوجه شدیم که هریک از آنان به نوعی از خدا دور شده اند و جالب این که در حال حاضر بهترین روش درمانی معتادین هم درمان های معنوی شناخته شده است.
سید علی مرعشی شش مشخصه بهزیستی روانشناختی را شامل خودپذیری، تعهد به رشد شخصی، تسلط بر محیط، استقلال، روابط مثبت با دیگران و هدفمندی زندگی دانست و خاطرنشان کرد: وقتی کسی مجموعه این شاخص ها را داشته باشد به این معناست که از بهزیستی روانشناختی برخوردار است که در نتیجه ریسک ابتلای او به اعتیاد نیز کاهش می یابد.
وی در پایان تاکید کرد: در درمان اعتیاد نباید صرفاً به جنبه ترک جسمانی پرداخته شود، بلکه باید جنبه های روانشناختی و فیزیکی توأمان مدنظر قرار گیرد.
در بخش دیگری از این سمینار خانم دکتر نجمه حمید عضو هیأت علمی دانشکده روانشناسی دانشگاه شهید چمران و درمانگر اعتیاد در سخنرانی خود با عنوان «ویژگی های افراد تاب آور» عنوان کرد: در جامعه امروزی در شرایطی زندگی می کنیم که استرس های مختلف ما را تهدید می کندو این استرس، وجود خارجی ندارد بلکه به ذهن ما برمی گردد به این معنا که یک مسئله که برای شخصی استرس زاست ممکن است برای دیگری ایجاد اضطراب نکند.
وی تصریح کرد: «تاب آوری» یکی از موارد مورد بحث در روانشناسی مثبت نگر است. این ویژگی به فرد کمک می کند تا در شرایط دشوار تاب بیاورد و دوباره به شرایط عادی برگردد.
دکتر حمید در بیان ویژگی های یک فرد تاب آور گفت:: چنین فردی باورهای مثبت دارد، به آینده خوشبین است و روابط بین فردی موفقی دارد.
وی با بیان اینکه تاب آوری هم به طور ذاتی در افراد وجود دارد و هم قابل تقویت و ارتقاست، افزود: ورزش، تغذیه مناسب و عوامل دیگری در تقویت تاب آوری موثرند اما بیش از همه تقویت اعتقادات مذهبی در این مقوله نقش دارد.
این درمانگر اعتیاد خاطرنشان کرد: بطن آیات قرآن کریم، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه مملو از عباراتی است که انسان را به خودآگاهی می رساند و موجب تقویت اراده می شود و این همان چیزی است که در پکیج غربی ها برای درمان اعتیاد به تمام جهان و از جمله کشور ما صادر می شود؛ در حالیکه با تعمق و تحقیق بیشتر در نصّ قرآن و کتب دینی خودمان، می توانیم به درمان اعتیاد با روش های معنوی بپردازیم.
وی در پایان سخنانش پیشگیری را مهمتر از درمان دانست و گفت: در بحث درمان اعتیاد سم زدایی، روان درمانی، خانواده درمانی و تقویت اعتقادات دینی فرد مبتلا باید به طور همسو انجام گیرد تا نتیجه دائمی داشته باشد.
در پایان این مراسم با اهدای لوح به نخبگان دانشگاهی و فعالان عرصه پیشگیری از مواد مخدر از آنان تقدیر به عمل آمد.
گفتنی است هفته مانور پیشگیری از اعتیاد به ابتکار استانداری خوزستان از پنجم بهمن ماه آغاز به کار کرده و افتتاحیه آن با حضور اقشار مختلف مردم روز شنبه 5 بهمن در پارک ساحلی کیانپارس جنب کتابخانه مرکزی برگزار شد.