سمینار «آسیب های شغلی و اعتیاد» در دانشگاه شهید چمران اهواز - معاونت فرهنگی و اجتماعی
به مناسبت گرامیداشت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر (پنجم تیرماه)، سمیناری با عنوان «آسیب های شغلی و اعتیاد» به همت واحد پیشگیری از اعتیاد معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه امروز با حضور جمعی از کارکنان در آمفی تئاتر شهید شهریاری این معاونت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار معاونت فرهنگی، سخنران این مراسم دکتر ساسان باوی، روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در ابتدای این سمینار با اظهار خرسندی از اینکه دانشگاه شهید چمران از پیشگامان همیشگی بحث پیشگیری از اعتیاد هم برای پرسنل و هم برای دانشجویان بوده، اظهار داشت: همه ساله در سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر نهادها و ارگان های بسیاری در قالب همایش، سمینار، سخنرانی و... به این موضوع می پردازند که مجموعه های فرهنگی به طور خاص و ویژه تر وارد این مقوله شده اند.
وی در تعریف محیط شغلی گفت: محیطی که یک فرد مجموعاً ساعت های کاری و عاطفی را با دیگر همکاران می گذراند به طور کلی به محیط شغلی تعبیر می شود که این محیط می تواند آسیب هایی از جمله اعتیاد را برای فرد در پی داشته باشد که متاسفانه در ادارات و محیط های کاری ما چندان به این مسئله پرداخته نمی شود.
دکتر باوی افزود: همه ما معتقدیم که کانون خانواده، مهم ترین و اصلی ترین نهاد در زندگی است اما در کنار آن نباید از نقش و تاثیر محیط شغلی افراد نیز غافل شد. گاهی خانواده و محیط کار به جای اینکه کارکرد مثبت داشته باشند، به دلیل اینکه به نوع نیازهای مردم در زمینه های عاطفی، روحی روانی و شغلی به خوبی پرداخته نمی شود این دو نهاد باعث آسیب رسانی به فرد می شوند.
وی با تاکید بر لزوم تغییر در نظام اداری کشور تصریح کرد: نظام اداری کنونی متعلق به زمان های گذشته است که غالب کارکنان را مردان تشکیل می دادند اما طبق آمار اکنون 65 درصد شاغلین جامعه را زنان شامل می شوند که همین زنان نقش مهمتری یعنی همسرداری و فرزندپروری را نیز به عهده دارند؛ لذا ضروریست که برای کاهش ساعت کاری زنان و پرداختن آنان به نهاد خانواده تدابیری اندیشیده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اهواز خاطرنشان کرد: در حال حاضر متاسفانه عمده مراجعات به مراکز مشاوره بحث خیانت و مشکلات عاطفی است که نشان دهنده آسیب پذیری زنان در اجتماع و تاثیر مستقیم و سوء آن بر کانون خانواده است.
باوی با اشاره به ارتباط محیط شغلی و معضل اعتیاد اظهار داشت: اصلی ترین مسئله ای که در حال حاضر در سازمان بهداشت جهانی مطرح می شود بحث اعتیاد است که خود مؤید فراگیر شدن جهانی این معضل است و از آنجا که طبق آمار 70 درصد مصرف کنندگان مواد مخدر از قشر شاغلین هستند، می بایست سیاست ها و آموزش های پیشگیری از مصرف مواد را به سمت محیط های شغلی بکشانیم؛ چراکه هم با حجم بیشتری از جمعیت مواجه هستیم و هم دسترسی ما به آنان و آموزش دهی آسان تر است.
وی به بیان پیامدهای منفی مصرف مواد مخدر در بین کارکنان پرداخت و گفت: غیبت کاری به میزان دو تا سه برابر بیش از سایر پرسنل، افزایش حوادث کاری 30 درصدی در بین کارکنان معتاد و افزایش 12 درصدی حوادث خارج از محیط کار برای شاغلین معتاد به عنوان برخی از عواقب سوء مصرف مواد محسوب می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اهواز و روانشناس در ادامه سطح بالای استرس، گسترش ایدز در محیط های شغلی، اختلالات در حوزه بهداشت روان، خشونت و تهاجم در محیط کار و غیبت های مکرر از محل کار را از جمله مشکلات شغلی یک فرد معتاد برشمرد و افزود: از نشانههای وجود مشکل اعتیاد در یک شاغل معتاد فراموش کردن زمان های مهم کاری، کندی فعالیت کاری، بیش کاری و کمبود هیجان و بی تفاوتی در فرد است.
ساسان باوی در ادامه سخنانش به دستاوردهای یک محیط شغلی عاری از اعتیاد اشاره کرد و گفت: در یک محیط کاری بدون اعتیاد، کارکنان سالم تر، شادتر و ایمنتر هستند؛ سود بیشتری عاید سازمان میشود؛ جابجایی کارکنان کمتر دیده می شود؛ فرسودگی شغلی و سوانح کاهش می یابد و در نتیجه هزینه های بیمه، درمان، غرامت و ازکارافتادگی کمتر می شود.
وی گفت: عوامل زیادی در سوق یافتن افراد شاغل به سمت اعتیاد موثرند که از جمله سنگینی کار، استرس، سرعت در کار، مشاغل اقماری، یکنواختی، عدم ارتقای شغلی و شیفت شغلی نامناسب مخصوصاً شبکاری، از مهمترین این دلایل هستند.
دکتر باوی در بخش دیگری از سخنانش با بیان تعریف انسان کامل گفت: یک انسان کامل کسی است که علاوه بر حفظ ویژگی های مثبت جنس خود، ویژگی های مثبت جنس مخالف را هم جذب کند؛ برای مثال مردان برقراری پیوندهای مستحکم عاطفی و فن گفتگو را باید از زنان بیاموزند و بدین ترتیب خود را تخلیه عاطفی کنند و زنان نیز شجاعت و غرور را از مردان کسب نمایند تا بتوانند هویت واقعی خود را در جامعه اثبات کنند.
در پایان این سمینار، حاضرین پرسش های خود را در زمینه مسائل شغلی و آسیب های آن بیان کردند و دکتر باوی به سوالات ایشان پاسخ گفت.