تجهیزات چاپخانه، پاسخگوی نیازهای فعلی دانشگاه نیست - معاونت فرهنگی و اجتماعی
رییس اداره چاپ و انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز با مدیر امور فرهنگی دانشگاه، مسئول واحد نشریات دانشگاهی معاونت فرهنگی و اجتماعی و تعدادی از مدیران مسئول نشریات دانشجویی دیدار و گفتگو کرد.
به گزارش خبرنگار معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، در این نشست که ظهر روز گذشته –شانزدهم مهرماه 96- در معاونت فرهنگی و اجتماعی برگزار شد، مدیران مسئول نشریات به طرح مشکلات خود در حوزه چاپ نشریات پرداختند.
بنا به این گزارش، در این جلسه مهمترین مشکلات مطرح شده از سوی دانشجویان حول محور مسایل کیفی چاپ بود که در قالب "تغییر در کیفیت رنگ از مرحله طراحی تا چاپ، اشکال در برش، تاخیر در زمان چاپ برخی بروشورها، بولتن ها و نشریات با توجه به محتوا و ارزش زمانی برای توزیع و نیز وجود ایرادات در صحافی نشریات" مطرح شد.
در ادامه، مدیرمسئول یکی از نشریات دانشجویی ضمن بیان اینکه با روند فعلی چاپ نشریات، دانشگاه شهید چمران اقبالی برای شرکت در جشنواره کشوری نشریات نخواهد داشت، گفت: با کیفیت پایین چاپ، زحمات دانشجویان نادیده گرفته شده و علیرغم محتوا و طراحی قابل قبول بسیاری از نشریات این دانشگاه، ولی توان رقابت با سایر دانشگاه ها را به لحاظ کیفیت چاپ نداریم.
در پایان دانشجویان خواستار اصلاح روند موجود از طریق تجهیز دستگاه های چاپخانه یا مجوز چاپ نشریات خود به بیرون از چاپخانه دانشگاه شدند.
مهندس علی شفیعی رییس اداره چاپ و انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز در این نشست ضمن ارائه برخی توضیحات فنی در خصوص چگونگی کارکرد دستگاه های چاپ دانشگاه، اظهار داشت: بسیاری از گلایه مندی های دانشجویان به بحث کیفیت نشر بازمی گردد که این نیز ناشی از محدودیت و عدم قابلیت های دستگاه های فعلی چاپخانه است.
وی با تاکید بر اینکه تجهیزات چاپخانه، پاسخگوی نیازهای فعلی دانشگاه نیست، عنوان کرد: این مشکل زمانی مضاعف می شود که به دلیل ازدحام کارهای ارسالی در مناسبت های خاص مانند زمان انتخابات و هفته پژوهش و نیز تداخل زمانی موارد انتشاراتی، با کمبود نیروی انسانی و عدم توان دستگاه ها مواجه می شویم.
رییس اداره چاپ و انتشارات دانشگاه شهید چمران گفت: چاپخانه دانشگاه با یک دستگاه چاپ از نوع تکرنگ، امور چاپ و نشر را انجام می دهد، در حالی که انتشارات خارج از دانشگاه از دستگاه چهاررنگ و بعضاً از چندین دستگاه همزمان برخوردارند؛ بنابراین علیرغم تلاش اپراتورهای چاپخانه دانشگاه که گاهی حتی به صورت شبانه روزی مشغول به کارند، اما از نظر کیفیت نهایی چاپ، خروجی چاپخانه دانشگاه هرگز قابل قیاس با دیگر انتشارات نیست.
علی شفیعی برخی از مشکلات پس از چاپ را ناشی از عدم رعایت استانداردها از سوی صفحه آرا دانست و خاطرنشان کرد: در تیم چاپخانه دانشگاه نیروی کار گرافیکی وجود ندارد و موارد ارسالی به همان صورتی که توسط طراح به چاپخانه تحویل داده می شود به زیر چاپ می رود که گاهی پس از چاپ و بروز ایرادات در نشریه، مشخص می شود که استانداردهای طراحی از جمله میزان فاصله و حاشیه از متن و... رعایت نشده است.
وی همچنین با توجه به اقلام فراوان چاپی از سوی معاونت فرهنگی دانشگاه، پیشنهاد کرد به منظور تسهیل و تسریع در فرایند چاپ، یک تیم دانشجویی گرافیک در این معاونت تشکیل و مستقر شود تا ضمن آموزش های لازم که در چاپخانه به ایشان خواهیم داد، به عنوان رابط بین معاونت فرهنگی و چاپخانه فعالیت کنند.
شفیعی افزود: البته به منظور تعهد انجام به کار این تیم رابط، می توان از سهمیه امریه نیز بهره گرفت.