برگزاری کرسی آزاداندیشی با موضوع "طلاق" در دانشگاه شهید چمران اهواز - معاونت فرهنگی و اجتماعی
کرسی آزاداندیشی با عنوان "اکسیژن عاطفی در روابط زوجین و ازدواج دقیق: موانع اصلی طلاق" روز گذشته در تالار دانشکده الهیات برگزار شد.
به گزارش خبرنگار معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، در این مراسم که با حضور جمعی از کارکنان و دانشجویان همراه بود، پروفسور رضا خجسته مهر مشاور خانواده و رییس انجمن علمی روانشناسی خانواده ایران با اشاره به اینکه آگاهی، مقدمه هیجان است، اظهار داشت: اگر در عرصه پیش از ازدواج، حین ازدواج و در صورت لزوم در عرصه طلاق، آگاهانه عمل شود، زندگی شخص برای او موفقیت آمیز و راضی کننده خواهد بود و هیجان و شادی و آرامش را تجربه خواهد کرد.
استاد دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران بر لزوم پرورش کارشناسان و مشاوران خانواده به منظور برگزاری هرچه بیشتر کارگاه های روابط زوجین تاکید کرد و افزود: در جامعه امروزی، باید آگاهی افراد اعم از مجرد، متاهل و نیز افرادی که ازدواج اولشان به طلاق منجر شده، بالاتر رود.
پروفسور خجسته مهر با طرح این پرسش که چرا از روابط زوجین با عنوان "اکسیژن عاطفی" تعبیر می شود، تصریح کرد: به کار بردن عبارت "اکسیژن عاطفی" برای روابط زوجین به این علت است که این مؤلفه همانند تنفس اکسیژن برای دوام حیات ما ضروری است.
وی به عوامل افزاینده اکسیژن عاطفی در روابط زوجین اشاره کرد و گفت: پرهیز از دروغ، صداقت، رفتار احترامآمیز و رد و بدل کردن الفاظ محبتآمیز از جمله عوامل بالابرنده اکسیژن عاطفی در زندگی زناشویی است.
رییس انجمن علمی روانشناسی خانواده ایران در بخش دیگری از سخنان خود، به اولویت دادن همسر نسبت به والدین، در تصمیمات زندگی زناشویی اشاره و خاطرنشان کرد: در زندگی مشترک، اولویت اول و آخر در تصمیم گیری باید نظر همسران باشد نه پدر و مادر زوجین، البته این مساله باید ضمن اصل رعایت وفاداری و احترام نسبت به والدین، صورت گیرد.
وی تصمیمگیری صرف زوجین در زندگی مشترک را به عنوان تنها تضمینکنندهی یک زندگی توأم با آرامش دانست.
دکتر رضا خجسته مهر اظهار داشت: تجربه یک دوستی عمیق و همه جانبه صرفاً با ازدواج شکل می گیرد و هرگز در روابط دوستانه دختر و پسر قبل از ازدواج رخ نمی دهد، ضمن آنکه نتیجه ارتباط بیش از حد دو جنس پیش از ازدواج، تنها به خدشه دار شدن عواطف آن دو، خصوصاً دختران خواهد انجامید.
وی ادامه داد: البته ازدواج علیرغم اینکه فرصت های خوبی برای افراد به همراه دارد، تهدیدها و محدودیت هایی را نیز در پی دارد که از جمله این محدودیت ها، تعهد و پایبندی در زندگی مشترک است که البته موجب دوام و ثبات زندگی است.
استاد دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران خصایص اخلاقی و شخصیتی فرد در انتخاب همسر را بسیار مهم تلقی کرد و گفت: جوانان باید از انتخاب افراد وسواسی و شکاک به عنوان همسر، پرهیز کنند و یکی از علایم شخصیت های وسواسی گذاشتن شرط و شروط فراوان برای طرف مقابل است؛ چراکه هیچ یک از طرفین نباید انتظار تغییر اساسی در شخصیت دیگری را داشته باشد، بلکه باید وی را با همان خصایص اولیه بپذیرد.
خجسته مهر، عرصه زناشویی را جنگ انتظارات دانست و خاطرنشان کرد: بهترین راهکار برای کاهش کشمکش ها این است که هر زوج، نیمی از انتظارات خود را به فراموشی بسپارد تا زندگی در فضای تعامل و آرامش به پیش رود.
وی در پایان سخنانش بیان کرد: هریک از همسران نسبت به یکدیگر حقوقی دارند، که از آن جمله حق محرمانگی یا رازداری است به این معنا که صحبت های مابین زوجین، به خانواده ها و سایرین انتقال داده نشود. همچنین مصون بودن زن و مرد از پرخاشگری ها، از دیگر حقوق زوجین نسبت به یکدیگر است.
در ادامه این برنامه، دکتر ذبیح ا... عباسپور مشاور خانواده و استادیار دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران در سخنانی به بیان مفهوم عشق پرداخت و گفت: عشق در عرصه های مختلف از جمله ادبیات، روانشناسی و... معانی و مفاهیم مختلف دارد، البته باید گفت نمی توان تعریف واحدی از مقوله عشق ارائه داد، اما آنچه که از مفهوم عشق در زندگی زناشویی برمی آید اینست که طرف مقابل واقع بین باشد، توانایی حل مسئله در بحران ها را داشته باشد و به نقاط قوت و ضعف خود آگاه باشد.
دکتر عباسپور، در بیان الزامات یک رابطه عاشقانه سالم گفت: برای چنین رابطه ای داشتن تعهد و آمادگی تغییر، از ضروریات است.
در پایان این مراسم، حاضران پرسش های خود را در خصوص ازدواج و روابط بین همسران مطرح کرده و سخنرانان به پاسخگویی پرداختند.