برگزاری کارگاه «شکستهای عاطفی پیش از ازدواج» در دانشگاه شهید چمران - معاونت فرهنگی و اجتماعی
به همت کانون «آسیب شناسی اجتماعی» مدیریت اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز کارگاه شکست های عاطفی پیش از ازدواج در سالن شهید شهریاری معاونت فرهنگی و اجتماعی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار معاونت فرهنگی، در این کارگاه که با سخنرانی دکتر سید علی مرعشی عضو هیات علمی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران برگزار گردید، در خصوص راه های عبور ایمن از دوره جوانی و غرایز خاص این دوران، صحبت شد.
بنا به این گزارش، علی مرعشی با بیان نمونه هایی از سرکوب مطلق و رهاسازی مطلق تمایلات جنسی در طول تاریخ و نتیجه بخش نبودن هیچکدام از این دو خط مشی، اظهار داشت: در این زمینه باید دیدگاه تعادلی را در پیش گرفت که از قضا نظر دین مبین اسلام نیز عیناً منطبق با همین دیدگاه تعادلی است.
وی افزود: غریزه جنسی به طور ذاتی یک نیاز مشترک حیوانی و انسانی است، اما آنچه که وجه ممیزهی انسان با حیوان در این خصوص است، پاسخ چهارچوبمند به این غریزه است. به عبارت دیگر، حفظ قواعد و سامانبخشی به شیوه رفع نیاز جنسی، سرکوب این نیاز محسوب نمی شود بلکه نظام بخشی به این نیاز طبیعی است؛ همچنانی که انسان به تمامی امور تحت تسلط خود نظم و سامان می بخشد.
این روان شناس و استاد دانشکده علوم تربیتی دانشگاه، با اشاره به آسیب های روانشناختی ناشی از بیسامانی در روابط جنسی، خاطرنشان کرد: در بررسی روی 10 هزار زوج، تحقیقات نشان داد که هر مقدار روابط پیش از ازدواج بین افراد، بالاتر باشد، در نتیجه میزان رضایت از زندگی زناشویی در آینده برای آن دسته از زوج ها پایین تر خواهد بود و بر عکس.
سید علی مرعشی ادامه داد: در توجیه و تبیین نتایج تحقیق یادشده باید گفت افرادی که قبل از ازدواج روابط متعدد و مختلفی را تجربه می کنند در زندگی مشترک خود تنوعطلب می شوند و قانع شدن به یک فرد واحد به عنوان شریک زندگی برای وی میسر و قابل قبول نیست. علاوه بر آن، حس بدبینی در چنین شرایطی بین زوجین موج می زند؛ چراکه هر یک در مورد دیگری این ظن را دارد که وی پیش از من با تعداد زیادی غیرهمجنس خود روابطی داشته است.
وی با برشمردن علائم «بیماری عشق» عنوان کرد: احساس نیاز مطلق به فرد مقابل، احساس اعتماد صد در صد و احساس وظیفه مطلق، سه ویژگی خاص بیمارییی است که در علم روان شناسی از آن به بیماری عشق یاد می شود.
دکتر مرعشی اظهار داشت: آسیب های روانی به دو دسته تقسیم می شوند؛ رواننژندی که شامل اختلال عملکرد در امور روزانه می شود ولی واقعیتسنجی فرد مختل نیست، و روانپریشی که علاوه بر اختلال در عملکردهای عادی، واقعیتسنجی فرد نیز زائل می شود، که بیماری عشق در دسته دوم آسیب های روانی می گنجد. به این معنا که چنین بیماری هم در فعالیت های عادی زندگی خود از قبیل تحصیل، شغل و... دچار پسرفت می شود و هم واقعیت موجود در رابطه ای که در آن قرار گرفته را درک نمی کند و دچار نوعی توهم است.
وی با بیان اینکه «کمبودهای عاطفی» یکی از اصلی ترین عوامل برقراری رابطهی نامتعارف با جنس مخالف است، عنوان کرد: چنانچه فردی به دلایل مختلفی در زندگی گذشته خود دچار کمبود عاطفی شده باشد، با انجام تکنیک هایی می تواند از آسیب های بعدی این کمبود و افتادن در دام چنین روابطی جلوگیری کند که از آن جمله، خودکفایی یا دوست داشتن خویش، بالا بردن روحیه خودکنترلی، در پیش گرفتن زندگی هدفمند و داشتن یک نظام ارزشی است.
بنابر این گزارش، در پایان این نشست، دانشجویان حاضر به طرح پرسش های خود از سخنران مراسم پرداختند و دکتر مرعشی به سوالات آنان پاسخ گفت.