اختتامیه جشنواره فرهنگی هنری نکوداشت دفاع مقدس با گرامیداشت «تولد یک سردار» - معاونت فرهنگی و اجتماعی
مراسم «تولد یک سردار»، ویژه برنامه گرامیداشت سالروز تولد سردار شهید علی هاشمی، و اختتامیه جشنواره فرهنگیهنری نکوداشت هفته دفاع مقدس در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
در این مراسم که شامگاه شنبه 12 مهر با حضور همرزمان، خانواده شهید هاشمی، اعضای هیئت رئیسه، هیئت علمی و دانشجویان برگزار شد، دکتر محمد رعایایی سرپرست دانشگاه از این دانشگاه بزرگ به عنوان یکی از مراکز آموزش عالی در خدمت دفاع مقدس به خصوص در خط اول خدمت، حمایت، پشتیبانی و اسکان رزمندگان، سرداران و مسئولان هشت سال دفاع مقدس یاد کرد و اظهار داشت: بر همین اساس این دانشگاه برای برگزاری جشنواره نکوداشت هفته دفاع مقدس سزاوارتر بود و امسال این جشنواره بهعنوان یکی از وسیعترین برنامههای دانشگاه در طول چند سال گذشته، در قالب برنامههای متنوع و متعدد فرهنگی به همت مجموعه معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه برگزار شد.
وی با قدردانی از دست اندرکاران و برگزارکنندگان جشنواره به مروری بر اهمّ برنامههای برگزار شده پرداخت و تصریح کرد: این جشنواره در قالب بخشهای نمایش فیلمهای سینمایی با موضوع دفاع مقدس و خوزستان، نمایش فیلمهای مستند و داستانی با موضوع دفاع مقدس و خوزستان شامل 23 اثر، نشستهای تخصصی با حضور عوامل سازنده فیلمها و جلسه پرسش و پاسخ دانشجویان، نمایش دو مستند بلند با موضوع دفاع مقدس و خوزستان، اجرای دو نمایش خیابانی با عنوان "رهایی" از بهنام کاوه و "غوغای چفیهها" از رضا هویزاوی و برپایی دو نمایشگاه عکس در موزه هنرهای معاصر و نگارخانه معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه برگزار شد.
دکتر رعایایی خاطرنشان کرد: نمایشگاه عکس موزه هنرهای معاصر مشتمل بر 50 تابلو عکس از پنج عکاس خوزستانی در پنج موضوع و نمایشگاه دوم نیز با موضوع دفاع مقدس و نمایش آثاری از عکاسان برجسته جنگ شامل 79 تابلوعکس برپا شد؛ همچنین از عکاسان پیشکسوت جنگ هشتم مهرماه تجلیل شد.
وی دیگر بخشهای این جشنواره را برگزاری مراسم «شب زیتون» ویژه بزرگداشت و ارج نهادن به مقاومت مردم فلسطین در پنجم مهرماه و مراسم «شب منور» ویژه تجلیل از حماسهنگاران و نویسندگان ادبیات دفاع مقدس در هفتم مهرماه عنوان و خاطرنشان کرد: در مراسم شب زیتون 30 شاعر خوزستانی در موضوع فلسطین به شعرخوانی پرداختند؛ همچنین مراسم شب منور با حضور سردار علیپور و سردار گرجیزاده و اساتید رزمنده و بزرگوار مانند دکتر قمشی و صفاییمقدم در قالب خاطرهگویی و با تجلیل از حماسهنگاران دفاع مقدس برگزار شد.
سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز از سازمانهای حامی در برگزاری این جشنواره شامل استانداری، سازمان بسیج هنرمندان خوزستان، ادارهکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان، سازمان آب و برق، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، شرکت آب و فاضلاب و همچنین معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه قدردانی کرد و افزود: از همه سازمانها، نهادها و افرادی که در برگزاری هرچه بهتر این جشنواره یاریرسان بودند تا در حد وسع دانشگاه بتوانیم از یادگاران دوران دفاع مقدس، شهدا و رزمندگان تقدیر کنیم سپاسگزاری میکنم؛ هر چند که هرچه در این زمینه کار کنیم باز هم کم است.
دکتر رعایایی اظهار امیدواری کرد بتوانیم از برگزاری این بزرگداشتها در جهت ادامه راه ایثارگران و رزمندگان، پاسداری از خون شهیدان و بزرگداشت بازماندگان دفاع مقدس بهرهای برگیریم و برای نسل آینده این پیام را داشته باشیم که مقاومت و ایستادگی موجب سربلندی ملت ها در طول تاریخ خواهد شد.
دفاع مقدس همچنان ادامه دارد
همچنین سردار غلامپور از همرزمان شهید علی هاشمی در دوران دفاع مقدس به شخصیت شهید علی هاشمی اشاره کرد و اظهار داشت: تاکنون هر آنچه از شخصیت این شهید بزرگوار گفته و نوشته شده و یا در قالب فیلم مستند نمایش داده شده است، به طور عمده بر حضور ایشان در قرارگاه نصرت و در عملیات خیبر تمرکز دارد. اما معتقدم این تنها بخشی از پازل شخصیت علی هاشمی است و بخش اول و همین طور بخش آخر شخصیت شهید هاشمی و خدمات بی بدیل او تا حدودی مغفول مانده است.
وی با یادآوری روزهای اول جنگ خاطرنشان کرد: 15 روز قبل از جنگ تحمیلی شهید هاشمی از سوی فرمانده سپاه خوزستان بهعنوان فرمانده سپاه حمیدیه حکم دریافت کرد و با درایت و هوشمندی و احساس خطر نسبت به شرایط مرزها بخشی از نیروهای خود را به مرز چزابه اعزام و در این مکان مستقر کرد؛ زمانی که عراق در 31 شهریورماه به کشور تهاجم کرد نیروهای علی هاشمی از اولین افرادی بودند که با دشمن درگیر شدند و سپاه حمیدیه در همان روزها نخستین مجروحان جنگی را داد.
فرمانده عالی رتبه سپاه در ایام دفاع مقدس با بازخوانی گوشههایی دیگر از شخصیت شهید هاشمی افزود: با پیشروی دشمن فرماندهی محور چزابه بر عهده علی هاشمی قرار میگیرد و این یکی از محورهایی است که شهر اهواز را تهدید میکند؛ در عملیات بیتالمقدس در حالی که هنوز شهدای بزرگوار ما همچون شهیدان زینالدین و همت در قالب نیروهای معمولی فعالیت میکردند، شهید هاشمی بهعنوان فرمانده تیپ 9 به عملیات بیتالمقدس عهدهدار مسئولیت می شود و در برهههایی از دفاع مقدس بهعنوان فرمانده قرارگاه، فرماندهانی مانند شهید خرازی، زینالدین و همت را فرماندهی میکند.
سردار غلامپور تصریح کرد: شخصیت علی هاشمی را نباید تنها در قرارگاه نصرت و عملیات خیبر جستجو کرد بلکه این شهید بزرگوار از همان روزهای نخست جنگ مسئولیتهای خطیری را بر عهده داشت. شهید هاشمی پس از عملیات خیبر هم مسئولیت خطیر دفاع از جزایر را برعهده میگیرد؛ جزایری که در هنگامه تنگ شدن عرصه و فشارهای بسیار دشمن برای گرفتن آنها، هنگامی که پیام امام(ره) را دریافت میکند که "حفظ جزایر برابر حفظ نظام جمهوری اسلامی است" با درایت این وضعیت را مدیریت میکند.
این فرمانده قرارگاه کربلا در دوران دفاع مقدس همچنین با بیان اینکه جنگ تحمیلی و دفاع مقدس بهعنوان یک حادثه بزرگ و بینظیر در انقلاب اسلامی نقش بی بدیلی داشته است، تصریح کرد: متأسفانه هنوز نتوانستیم ابعاد این حادثه بزرگ را به خوبی واکاوی کنیم و بشکافیم و به عمق اهمیت آن پی ببریم.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم با نگاه عمیق و منصفانهتر مسئله جنگ و دفاع مقدس را واکاوی کنیم باید تا حد امکان به شکل واقعیتر، عینیتر و منطقیتر به سراغ مسئله جنگ برویم زیرا هنوز دو، سه ماه از جنگ نگذشته بود که وزیر خارجه وقت آمریکا طی مصاحبهای عنوان کرد که دولت آمریکا سه مسئله را در قالب یک راهبرد برای نابودی انقلاب اسلامی در دستور کار دارد؛ او این راهبرد را شامل ایجاد آشوب و اغتشاش داخلی، نابودی اقتصاد ایران و تحمیل جنگ و حمله نظامی به مرزهای ایران تعریف کرد.
وی تصریح کرد: سناریوی جنگ توسط آمریکا نوشته شد و عراق به طور نیابتی جنگ را علیه ایران آغاز کرد؛ اظهارات سران عراق قبل از شهریور 59 به وضوح به تدارک برای جنگ و از بین بردن انقلاب تصریح دارد. حتی صدام در یکی از اظهارنظرهای خود با دبیرکل وقت سازمان ملل در حالی که انقلاب ایران را یک آشوب می نامد، میگوید که این آشوب به زودی دامن کشور من را هم خواهد گرفت بنابراین نمیتوانم نسبت به آن ساکت و بی تفاوت بمانم.
فرمانده عالیرتبه سپاه در دوران دفاع مقدس مسئله و ریشه اصلی وقوع جنگ تحمیلی را انقلاب اسلامی و نه اختلافات ارضی عنوان و خاطرنشان کرد: برنامهریز اصلی جنگ علیه ما نیز آمریکاست، نه صدام زیرا صدام از نظر شرایط سیاسی نیز نمی توانست به طور مستقل تصمیم به جنگ بگیرد.
سردار غلامپور همچنین نکته مغفولمانده در مسئله دفاع مقدس را عدم تمییز و تفکیک بین دو واژه "جنگ تحمیلی" و "دفاع مقدس" دانست و تصریح کرد: این دو واژه گاه بهصورت مترادف و جایگزین استفاده میشود در حالی که این یک اشکال و معضل است و باید حد و مرزی بین جنگ تحمیلی و دفاع مقدس قائل شویم؛ زیرا وقتی به موضوع دفاع مقدس وارد میشویم به مفاهیمی مانند شهادت، ایثار و از خودگذشتگی برخورد می کنیم در حالی که وقتی به جنگ تحمیلی میپردازیم با واژههایی مانند تجاوز، خیانت و جنایت سروکار داریم.
وی با تاکید بر اینکه به نظر میرسد هنوز به عمق این مسئله نپرداختهایم دلیل آن را پرداختن 95 درصد موضوعات دفاع مقدس و جنگ تحمیلی به بازه زمانی هشت ساله دانست و افزود: در واقع به حوادث قبل و بعد از جنگ پرداخته نشده در حالی که اکنون آثار و برکات جنگ در حال نمود و پدیدار شدن است؛ آنچه درباره دفاع مقدس گفته میشود بیشتر یک روایت تاریخی از حوادث و وقایع آن منطقه است که البته آن هم در جای خود بسیار حائز اهمیت است اما چون دفاع مقدس ما هنوز ادامه دارد و کسی که جنگ را طراحی کرد هنوز باما سر جنگ دارد و ما را رها نکرده است باید به شکل عمیقتر و واقعیتر به این مسایل پرداخته شود.
این سردار دوران دفاع مقدس ادامهداد: البته دشمن ما امروز مشکلی پیدا کرده که شرایط را برای او سخت و پیچیده کرده است و آن مشکل این است که امواج انقلاب اکنون از مرزهای جغرافیایی جمهوری اسلامی فراتر رفته و تمام منطقه را در بر گرفته است. امروز مشکل آنها جمهوری اسلامی با حوزه جغرافیایی مشخص آن نیست بلکه مشکل آنها انقلاب اسلامی است و به دلیل ماهیت پویا، فعال و سیال انقلاب دشمن ناچار شده است بیشتر در حوزههای جغرافیایی پیرامون ما که آثار انقلاب اسلامی به آن راه یافته، باما بجنگد. اکنون دشمن در سوریه، عراق و ... با ما درحال جنگ است.
سردار غلامپور با بیان اینکه یکی از عوامل پیشبرنده انقلاب اسلامی، دوران دفاع مقدس بود که جمهوری اسلامی را بهعنوان زادگاه انقلاب اسلامی تثبیت کرد، افزود: به دنبال آن شرایطی پیش آمد که انقلاب راه و مسیر خود را ادامه دهد و شرایطی رخ داد که وقتی دشمنان ما آن قدر سردرگم و سرگردان شدند که نمی دانند در کدام جبهه به سراغ ما بیایند؛ عزت و اقتدار جمهوری اسلامی هم ناشی از همین مسئله است.
جنگ هنوز تمام نشده
همچنین سردار حسن شاهوارپور فرمانده سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان با اهدای درورد به روح امام و شهدای والا مقام به ویژه 23 هزارشهید گلگونکفن خوزستان و به طور خاص با اهدای درود به سردار سرلشکر علی هاشمی و آرزوی سلامتی و عزت برای رهبر انقلاب، از دست اندکاران و مجریان این جشنواره قدردانی کرد و گفت: در فضایی نفس می کشیم که به برکت ایثار، مجاهدت و از جان گذشتگی شهیدان بزرگوار فراهم شدهاست.
وی افزود: حداقل در خوزستان این دوره را لمس کردیم و سختیها و مشکلات آن روزها را شاهد بودیم که امروز به این راحتی در این فضا نفس میکشیم. در بحث دفاع مقدس یک جنگ احزاب علیه ما شکل گرفت؛ این حادثه بزرگ بعد از جنگ جهانی دوم بزرگترین و طولانی ترین جنگ در دنیا با نزدیک به یک میلیون کشته و هشت سال جنگ بود. دو ابر قدرت آمریکا و شوروی در اوج قدرت پشتیبان عراق بودند. کشورهای حوزه خلیج فارس با آن همه توانمندیهای اقتصادی از عراق حمایت می کردند و عراق هم در یک وضعیت بسیار مطلوب در حوزه نظامی سیاسی و اقتصادی نسبت به ما قرار داشت و ارتباط تنگاتنگی با شوروی و کشورهای منطقه برقرار کرده بود.
سردار شاهوارپور با بیان اینکه ایران صرفأ در حوزه فرهنگی دارای توانمندیهای بسیار بالا بود، افزود: در حوزه نظامی اقتصادی و سیاسی در یک وضعیت نامطلوب و متلاطم به سر می بردیم؛ شش ماه قبل از آغاز جنگ، صدام اولین هشدار برای حمله به ایران را ارسال کرد و با اقداماتی که علیه پاسگاه های مرزی آغاز کرد پیش از آغاز جنگ بیش از هزار و چند شهید در پاسگاههای مرزی شهر و روستا برجای ماند.
وی با بیان این که اگر با آن معادلات نظامی و آکادمیک می خواستیم صدام را شکست دهیم با توجه به پشتوانه ارتش بعث عراق، غیرممکن بود، ادامه داد: همچنان که شاهد بودیم در روزهای نخست، اوج شکست در نیروهای ایران اتفاق افتاد و حتی هیچ امیدی به مقاومت هم وجود نداشت؛ تنها نیروهای پراکنده و شکست خوردهای بودیم که نمی دانستیم کجا و چطور باید موضع بگیریم. به همین دلیل بنی صدر در جلسهای اعلام کرد امکان شکست عراق و بیرون راندن آن با وضع فعلی اصلا وجود ندارد چرا که چهار عملیات با زبدهترین نیروهای ارتش با شکست مواجه شد.
سردار شاهوارپور تصریح کرد: درچنین شرایطی که مشکل نیرو و سلاح به عنوان دو مشکل عمده برای کشور مطرح بود، شهید باکری می گوید که برای نیرو از همین نیروهایی که هست می توانیم استفاده کنیم و سلاح هم در فاصله 300 متری مقابل شماست و می توانید بروید و بگیرید. بر این اساس عملیات 20 فروردین سال 60 برنامهریزی شد که تعداد زیادی از تانکهای دشمن منهدم و تعداد زیادی اسیر از دشمن گرفته شد.
وی اظهارداشت: در این علمیات شهید سیلاوی در جبهه سوسنگرد همین کار را کرد؛ مبنای این نوع رویکرد، تجهیزات نبود بلکه باور انسان ها آن را شکل داد و قرار بود با حداقل ها، حداکثرها را ایجاد کند. این دستور کار برگرفته از باورهای دینی بود و این فرهنگ به مرور زمان در باور مردم نهادینه شد و توانست به عنوان یک جریان فراگیر مردم را فوج فوج و دسته دسته در امر حضور، موفقیت و بنبستشکنی در مراحل سخت جنگ بسیج کند.
سردار شاهوارپور با بیان اینکه مردم با این باورها با جسارت بنبستهای سخت جنگ را باز میکردند، خاطرنشان کرد: امروز هم باید به آن تفکر، نگاه و جریان استعانت کنیم. جنگ هنوز تمام نشده است و دشمنان ما هنوز هستند؛ بنابراین باید با پیچیدگیهای شرایط امروز در حوزه امنیتی و دفاعی در حداکثر آمادگی باشیم و این آمادگی را در میزهای دانشگاهی، برای کسانی که قرار است در حوزههای مختلف طرح و برنامه دهند، پیاده کنیم.
در این مراسم از نرمافزار چندرسانهای "سردار هور" زندگینامه سردار شهیدعلی هاشمی که به همت مؤسسه فرهنگی هنری سردار سرلشکر علی هاشمی و مؤسسه رستاک هنر رایانه طراحی شد، رونمایی شد. همچنین در پایان مراسم از خانواده شهید هاشمی با اهدای لوح یادبود مراسم تقدیر شد. پخش کلیپ و نماهنگی درباره شهید هاشمی و چگونگی حضور این سردار در قرارگاه نصرت و دوران دفاع مقدس از دیگر برنامه های جانبی این مراسم بود.