تدوین کتاب نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در جنگ تحمیلی

تدوین کتاب نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در جنگ تحمیلی


دکتر هوشمند خبر داد؛

تدوین کتاب نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در جنگ تحمیلی


 


رییس ستاد گرداوری مدارک نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در هشت سال دفاع مقدس، از انجام مراحل پایانی تدوین کتابی با موضوع تاسیسات، ساختمان ها و اماکن دانشگاه در این دوران، خبر داد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر عبدالرحیم هوشمند در این باره بیان کرد: با توجه به اهمیت گردآوری اسناد و مدارک نقش حضور دانشگاه و دانشگاهیان در دوران جنگ تحمیلی و بنا به دستور مکتوب دکتر خواجه رییس دانشگاه ستادی به ریاست معاون فرهنگی و اجتماعی تشکیل شد که تاکنون تعداد 11 جلسه در این راستا برگزار شده است.

وی افزود: در پی مصوبات این نشست ها، دبیرخانه ستاد شکل گرفت و چهار کارگروه به سرپرستی دکتر حسن دادخواه با عناوین کارگروه شهدای دانشگاه، کارگروه رزمندگان دانشگاه، کارگروه فضاها و ساختمان های فیزیکی دانشگاه و کارگروه مهاجران جنگ و جنگزدگان دانشگاهی تشکیل شد.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: همچنین ناظر علمی و پژوهشی طرح، مدیریت گروه تاریخ دانشگاه دکتر علی بحرانی پور تعیین و وظایف هر یک از کارگروه ها نیز تدوین و ابلاغ گردید.

هوشمند، عنوان کرد: در مدت سپری‌شده از آغاز تشکیل ستاد تاکنون، جلسات متعددی با برخی از دانشگاهیانی که در طول جنگ تحمیلی نقش‌آفرینی کرده‌اند، برگزار و مقرر شد مصاحبه‌های تفصیلی با آنان صورت گیرد که دراین‌باره تاکنون بیش از 30مصاحبه انجام و برای تهیه کتاب تنظیم‌شده است.

وی درباره اسناد به‌دست‌آمده درباره نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در هشت سال دفاع مقدس، گفت: تاکنون اسناد و مدارک مکتوب، شفاهی و مصوّر بسیاری، به دبیرخانه ستاد تحویل داده‌شده که برخی از آن‌ها شامل خاطرات مرتبط با جنگ، اشعار فارسی و عربی، دست‌نوشته و مقالات است. 

رییس ستاد گرداوری مدارک نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در هشت سال دفاع مقدس، اظهار کرد: هریک از بخش‌های ستاد گردآوری مدارک نقش دانشگاه در جنگ، اقداماتی را انجام داده‌اند که ازجمله آن می‌توان به انجام مصاحبه با خانواده شهیدان، مهاجران جنگ و جنگ‌زدگان دانشگاهی، گردآوری تصاویر از ابنیه دانشگاه در زمان جنگ و پس از جنگ، تهیه گزارش جامع از دانشکده‌ها و ابنیه‌ای که در طول جنگ تحمیلی درگیر بوده و خسارت‌دیده‌اند، تهیه نسخه‌ای از اسناد مالی بازسازی ساختمان‌های دانشگاه که در جنگ صدمه‌دیده‌اند، استخراج و گردآوری نام، رشته تحصیلی، شرح حضور در جبهه و مجموع دفعات اعزام رزمندگان دانشگاهی اعم از اعضای هیئت‌علمی، کارمند و دانشجو، شناسایی و گردآوری مشخصات 74 دانشجوی شهید دانشگاه، تکمیل اطلاعات مربوط به زندگینامه یا وصیت‌نامه شهدای دانشجو، تهیه تاریخچه‌ای از دانشگاه شهید چمران اهواز و نقش آن در 8 سال دفاع مقدس، تهیه چهار پرسشنامه و پروپوزال برای هریک از کارگروه‌ها، ضبط و دسته‌بندی مستندات دریافتی به دبیرخانه ستاد، اشاره کرد.

هوشمند، تصریح کرد: پس از تحویل داده‌ها به کارگروه پژوهش، هم‌اکنون مستندات مربوطه در حال تدوین و گردآوری در قالب چند جلد کتاب می‌باشد که نخستین کتاب با موضوع تأسیسات، ساختمان‌ها و اماکن، مراحل پایانی تدوین را می‌گذراند.

در سال 1359 با استقرار شورای عالی دفاع و ستاد جنگ‌های نامنظم با حضور مقام معظم رهبری و سردار شهید مصطفی چمران در دانشکده کشاورزی این دانشگاه،امکانات مادی و معنوی دانشگاه در اختیار رزمندگان اسلام قرار گرفت؛ دانشکده کشاورزی به محل استقرار شورای عالی دفاع، ستاد جنگ‌های نامنظم و ستاد بسیج عشایر، مجتمع ورزشی و دانشکده تربیت بدنی و زمین‌های ورزشی به محل استقرار لشکر 8 نجف اشرف به فرماندهی سردار شهید حاج احمد کاظمی، سوله ورزشی و مدارس دانشگاه به محل استقرار قرارگاه کربلا، سالن تشریح دامپزشکی و کتابخانه مرکزی به محل استقرار لشکر فجر فارس و جهاد سازندگی فارس، دانشکده علوم و امور دانشجویی به سلف‌سرویس و آشپزخانه محل استقرار منطقه 8 سپاه و ستاد مرکزی قرارگاه جنوب اختصاص داده شد و تعداد 74 منزل دانشگاه در اختیار تیپ الغدیر یزد و تیپ ثارالله کرمان قرار گرفت.    

همچنین خوابگاه خواهران و سلف‌سرویس مرکزی در اختیار بسیج قرارگاه کربلا و سپاه پاسداران اهواز و استان خوزستان قرار داده شد و سپاه منطقه 8 کشوری نیز از مهمان‌سرای دانشگاه جهت استقرار نیروهای فرماندهی و ستاد استفاده می‌کردند.        

علاوه بر مکان‌های نام‌برده شده، دانشگاه فعالیت‌ها و خدمات مستقیمی به رزمندگان اسلام ارائه می‌داد که ازجمله این خدمات می‌توان به تشکیل گردان شهید چمران که نقش به سزایی در ساماندهی، آموزش و اعزام اساتید، کارکنان و دانشجویان داشت، اشاره کرد.

همچنین طرح شهید رجایی (دانشگاه در جبهه) طرح گذراندن 12 واحد دانشجویان رزمنده، مجری طرح انفورماتیک در خدمت دفاع مقدس، طراحی و محاسبات لازم جهت ساخت طرح‌های راه و ساختمان و سنگرهای مقاوم در مقابل بمباران، ترجمه متون بیگانه موردنیاز قرارگاه کربلا، اجرای طرح شیمی و الکترونیک در خدمت دفاع مقدس، ارسال ماهانه کمک‌های نقدی و اقلام موردنیاز، انجام صدها طرح تحقیقاتی موردنیاز جبهه و جنگ و ساخت طرح‌های فنی مهندسی با پیشنهاد و نظارت دکتر چمران از قبیل پل شناور و غیره بر عهده دانشگاه شهید چمران اهواز، بود. 

پس از دستور وزیر فرهنگ و آموزش عالی و تشکیل ستاد امور جنگ دانشگاه‌ها با اهداف مشورت، تصمیم‌گیری و نظارت و هماهنگی در حسن اجرای همکاری دانشگاه در جنگ، اولین نشست معاونت جنگ وزارت در تاریخ 29/5/1365 در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد که ازجمله مهم‌ترین مصوبات این نشست می‌توان به دادن تمامی امکانات دانشگاه به دفاع مقدس، بسیج، آموزش و اعزام نیروهای رزمی تخصصی به جبهه‌های نبرد اشاره کرد.

در این نشست مقرر شد تمام مراکز تحقیقاتی با امکانات روز جهت انجام امور موردنیاز و تحقیقات لازم در اختیار جبهه و جنگ قرار گیرد و همچنین انجام چند طرح تحقیقاتی آبی- خاکی از سوی اعضای هیئت‌علمی که رابطه مستقیمی با جنگ داشت، تولید آثار ادبی مانند شعر و نثر و ترجمه اسناد و مدارک از عربی به فارسی و ترجمه اخبار به انگلیسی و همراهی با خبرنگاران خارجی از سوی دانشجویان و اعضای هیئت‌علمی، چاپ و انتشار اقلام تبلیغاتی و اطلاع‌رسانی در رابطه با جنگ در اداره چاپ و انتشارات دانشگاه، حضور و استقرار رزمندگان ستاد جنگ‌های نامنظم به فرماندهی شهید دکتر چمران در دانشگاه، همکاری انجمن اسلامی دانشجویان با شهید سید حسین علم الهدی در راه‌اندازی بسیج سپاه پاسداران اهواز از طریق استقرار در مساجد اهواز و تأسیس پایگاه‌های مختلف بسیج در مساجد جزء وظایف دانشگاه قرار گرفت.        

از رهگذر نقش‌آفرینی دانشگاه شهید چمران اهواز در جنگ، تعداد زیادی از دانشجویان و دانش‌آموختگان این دانشگاه تا رده‌های فرماندهی جنگ ارتقا یافتند که ازجمله این افراد می‌توان به سردار علی شمخانی، سردار شهید مصدق طاهری، دکتر مهدی بخشنده، دکتر مسعود صفایی مقدم، دکتر مهدی قمشی، سردار شهید دکتر مجید بقایی، سردار شهید غلام عباس مکوندی و شهید حسین پژوهنده و دیگران اشاره کرد
  .

در طول دوران دفاع مقدس حدود 1200 نفر دانشجو از دانشگاه شهید چمران اهواز به جبهه‌ها اعزام شدند که از این تعداد بر اساس آمار موجود 67 نفر شهید، 2نفر اسیر و 2نفر جاویدالاثر شدند. از حدود 250  نفر کارمند دانشگاه نیز که به جبهه رفتند، 25نفر شهید، 3نفر اسیر و 2 نفر جاویدالاثر شدند. 

 همچنین 90نفر از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه در دفاع مقدس شرکت داشتند که از این تعداد 3نفر شهید و 2نفر اسیر شدند که این‌ها نشان‌دهنده بخشی از نقش دانشگاه شهید چمران اهواز در هشت سال دفاع مقدس می‌باشد  .



آدرس کوتاه :