کارگاه آموزشی پدافند غیرعامل در دانشگاه برگزار شد

شناسه : 1914819

کارگاه آموزشی پدافند غیرعامل در دانشگاه برگزار شد

کارگاه آموزشی پدافند غیرعامل امروز سه‌شنبه 15 آبان ماه در سالن اجتماعات دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز و به مناسبت این هفته برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در ابتدای این کارگاه آموزشی دکتر مصطفی محمدی ده چشمه عضو هیئت‌علمی گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی دانشکده ادبیات و علوم انسانی بیان کرد: واژه پدافند از نظر لغوی هم‌تراز با واژه دفاع است و مجموعه اقداماتی را شامل می‌شود که یک سیستم برای مقابله با تهدیدات احتمالی به کار می‌برد.

وی افزود: دفاع در مقابل تهدید و تهاجم به کار می‌رود و بر دو نوع دفاع عامل و دفاع غیرعامل تقسیم می‌شود. طبق مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام پدافند غیرعامل عبارت از مجموعه اقدامات غیرمسلحانه که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب‌پذیری، تداوم فعالیت‌های ضروری، ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات و اقدامات می‌باشد.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: در مقیاس جهانی نیز سازمان بین‌المللی پدافند غیرعامل جایگاه مشخصی در امور اجتماعی و سیاسی دارد.

محمدی ده چشمه، تصریح کرد: اقدامات مهم پدافند غیرعامل شامل تهدید شناسی، پیش‌بینی، آینده نگاری مخاطرات، طرح‌ریزی و برنامه‌ریزی، ایجاد آمادگی، آموزش، کاهش آسیب‌پذیری، افزایش پایداری و تاب آوری می‌باشد.

وی، بیان کرد: حفاظت از زیرساخت‌ها، استمرار خدمات ضروری، حفاظت از تأسیسات و تجهیزات، پایدارسازی مدیریت عالی کشور، حفاظت از فضای سایبری و ... از کارگروه‌های پدافند غیرعامل می‌باشد.

این عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: مسئله پدافند غیرعامل ارتباط تنگاتنگی با امنیت ملی دارد که مؤلفه‌های آن شامل حفظ جان مردم، حفظ تمامیت ارضی، حفظ سیستم اقتصادی و سیاسی و حفظ استقلال و حاکمیت کشور است.

محمدی ده چشمه با اشاره به ضرورت‌های پدافند غیرعامل در استان خوزستان، اظهار کرد: خوزستان در منطقه‌ای واقع‌شده که بسیار حساس است و دارای منابع غنی می‌باشد و لازم است مسائل حوزه پدافند غیرعامل در آن به خوبی رعایت شود.

در ادامه دکتر الهه مشهور عضو هیئت‌علمی گروه برق دانشکده مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز بیان کرد: جوامع بشری همواره با تهدیدهایی روبرو بوده‌اند که منشأ طبیعی و غیرطبیعی داشته است.

وی افزود: عامل بقاء جوامع بشری این است که بتواند در مقابل تهدیدات از خود دفع کند؛ این تهدیدات می‌تواند زیرساخت‌های جامعه، شبکه آب، مخابرات، اینترنت، شبکه سوخت‌رسانی و ... را مورد تهدید قرار دهد.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: اگرچه بنا بر هر تهدید باید برنامه‌ای تدوین کرد اما وجه اشتراک آنها مقاوم‌سازی پیش از تهدیدات و تاب آوری حین تهدیدات است.

مشهور، تصریح کرد: تمدن‌های نخستین بشری اصول اولیه پدافند غیرعامل را برای حفاظت فردی و تأمین امنیت به کار می‌بردند. با پیشرفت تکنولوژی پدافند غیرعامل مفهومی گسترده‌تر یافت و به مجموعه‌ای از اقدامات گفته می‌شود که مستلزم به‌کارگیری جنگ‌افزارهای تسلیحاتی نباشد.

گفتنی است در این کارگاه آموزشی، شرکت‌کنندگان به بیان سوالات خود درباره مسائل مربوط به پدافند غیرعامل پرداختند.