همایش "مغز و شناخت" در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد

همایش "مغز و شناخت" با حضور دکتر کمال خرازی دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی امروز پنج شنبه سوم اسفندماه در دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در این نشست دکتر خرازی با اشاره به اینکه امیدواریم از ظرفیت‌های این دانشگاه در راستای منافع کشور بهره‌برداری بیشتری شود، گفت: خوزستان آن طور که باید و شاید با توجه به نقشی که در دوران دفاع مقدس داشته موردتوجه قرار نگرفته است و امیدواریم مشکلات این استان خصوصاً در حوزه زیست‌محیطی برطرف شود.

وی اظهار کرد: دانشگاه شهید چمران و علوم پزشکی جندی‌شاپور نقش مهمی در حل معضلات استان خوزستان و ارائه راهکار برای مشکلات کشور دارند.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی درباره ماهیت بین‌رشته‌ای بودن علوم شناختی، عنوان کرد: علوم شناختی یک‌رشته نیست بلکه حوزه‌ای میان‌رشته‌ای است که از رشته‌های مختلف کمک می‌گیرد تا بزرگ‌ترین ودیعه خداوند به انسان که همان ذهن است را بهتر بشناسیم و ببینیم که چگونه می‌توان از این موهبت بهتر استفاده کرد.

خرازی، افزود: اگر بتوانیم مغز و ذهن خودمان را بهتر بشناسیم در زندگی و ارائه خدمات به دیگران موفق‌تر خواهیم بود؛ درگذشته تفکیک‌های دانشی امروزه و تخصص‌های گوناگون را نداشتیم بلکه حکما در همه رشته‌ها مسلط بودند؛ مانند ابن‌سینا که تمامی علوم را مطالعه می‌کرده و نظر داشته است.

وی ادامه داد: با توسعه علوم به اجبار رشته‌های مختلف ایجاد شد و امروزه در عالم پزشکی یک نفر به‌تنهایی متخصص یک نوع غده در بدن انسان است و این مسئله در سایر حوزه‌ها نیز وجود دارد.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی، تصریح کرد: در همه مسائل اطلاعات وجود دارد و اطلاعات می‌تواند نقطه وصلی باشد که رشته‌های مختلف را به هم پیوند دهد؛ با کشف نانو این نگرش ایجاد شد که همه چیز از اجزایی تشکیل‌شده و در سطح نانو می‌توان موجودات و مواد مختلف را باهم بررسی کرد و این فکر پدید آمد که چگونه می‌شود رشته‌های مختلف را با یکدیگر در تعامل قرارداد.

خرازی، اضافه کرد: در علوم طبیعی اگر فارغ از علوم انسانی بخواهیم راه‌کار ارائه دهیم مطمینا موفق نخواهیم شد و باید یافته‌های علوم طبیعی را بررسی کرد که در چه محیطی و برای چه جامعه‌ای می‌خواهید ارائه دهید. یکی از ماهیت‌های حوزه‌های میان‌رشته‌ای این است که با رویکردها و ابزارهای مختلف یک پدیده را موردبررسی قرارداد.

وی بیان کرد: ماهیت روان‌شناسی نیز در حال تغیر است؛ اگر درگذشته روان‌شناسی تحلیل رفتار انسان‌ها بود، امروزه تلاش بر این است که با مطالعه مغز و ذهن بتوان رفتارهای انسان را تحلیل و تفسیر کرد؛ روان‌شناسی موضوعیتی بین‌رشته‌ای پیداکرده و مجزا از علوم اعصاب، تصویربرداری مغز، ریاضیات و ... نیست. به این ترتیب باید گروه‌های تخصصی را در کنار هم جمع کرد تا بتوان تفسیر بهتری از رفتار انسان داشت.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی، گفت: یکی از ابزارهای مهم که در اختیار بشر است تصویربرداری از مغز و ثبت سیگنال‌های آن است و این‌ها اطلاعات و دانشی فراوان را در اختیار انسان قرار می‌دهد. همچنین در معالجات کلینیکی هم از تصویربرداری مغز استفاده‌شده و چگونگی ابتلای انسان به مسائل روانی و نوع برطرف کردن آن از طریق مداخلات الکتریکی و ... موردبررسی قرار می‌گیرد.

خرازی بابیان اینکه در مسائل اجتماعی نیز با پدیده‌های پیچیده‌ای روبرو هستیم، اظهار کرد: اجتماع حاصل جمع انسان‌ها است و انسان‌ها هر کدام مبتنی بر ساختار مغزی هستند، بنابراین اگر بتوانیم کشف کنیم در یک جامعه چگونه یک رفتار شکل می‌گیرد به سهولت می‌توان مسائل اجتماعی را ارزیابی کرد.

وی، افزود: علوم شناختی صرفاً فیزیولوژی، روان‌شناسی و ... نیست بلکه تعامل این رشته‌ها برای شناخت پدیده ذهن و مغز انسان است و طبعتا وقتی این دو بهتر شناخته شود در تقویت و آموزش و پرورش می‌توان برای رشد کودکان برنامه بهتری داشت. این نگرش در دنیا به‌شدت در حال ترویج است و امیدواریم در دانشگاه‌های ایران نیز نگرش بین رشته این بیشتر شود و باید بین دانشگاه‌های علوم پزشکی و علوم باید رابطه بیشتری برقرار شود.

در ادامه نیز دکتر خواجه رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز به بیان مطالبی درباره وضعیت دانشگاه شهید چمران اهواز پرداخت.

همچنین دکتر تقی جغتایی مشاور عالی ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی در امور آموزشی و دکتر مجید نیلی احمدآبادی رئیس گروه پژوهش فناوری و زیرساخت ستاد به بیان مطالبی درباره برنامه‌های این ستاد پرداختند.

در ادامه نیز دکتر منیجه شهنی ییلاق عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز و دکتر سرکاکی عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور به بیان مطالبی پرداختند.