نخستین بالارونده آسانسور فضایی در اهواز ساخته شد

نخستین نمونه تحقیقاتی بالارونده آسانسور فضایی کشور توسط پژوهشگران جوان اهوازی در دانشگاه شهیدچمران با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز و حمایت مالی پارک علم و فناوری خوزستان ساخته شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، مسعود آرامیده، مجری طرح و عضو اصلی انجمن علمی دانشجویی برق معاونت فرهنگی و اجتماعی این دانشگاه با اشاره به اینکه ایران پنجمین کشوری است که چنین دستگاهی ساخته است، گفت: این دستگاه بدون نیاز به تجهیزات جانبی قادر است از یک طناب آویزان، با سرعتی بیش از هشت متر بر ثانیه بالا برود و بیش از پنج کیلوگرم بار حمل کند.

این دانشجوی کارشناسی مهندسی الکترونیک، در خصوص سیستم آسانسور فضایی افزود: سیستم آسانسور فضایی یک سیستم حمل و نقل فضایی انقلابی است و به دلیل بازده و صرفه اقتصادی بالاترجایگزین روش‌های حمل و نقل فضایی امروزی نظیراستفاده از موشک است که توجه بسیاری از محققان و سازمان‌های فضایی دولتی نظیر ناسا و شرکت‌های خصوصی کوچکتر را به خود جلب کرده و این نهادها با سرمایه‌گذاری قابل توجه در صدد تولید بیشتر دانش فنی و تکنولوژی ساخت آسانسور فضایی هستند.

وی با اشاره به جایگاه بالارونده در سیستم آسانسور فضایی خاطرنشان کرد: در این سیستم کابلی از جنس نانو تیوب‌های کربن، از زمین تا امتداد فضا کشیده شده است و دستگاه‌هایی که بالارونده نام دارند از این کابل بالا می‌روند و محموله خود را در مدار زمین قرار می‌دهند.

محمد آرامیده دیگر مجری طرح، با ذکر ویژگی‌های فنی بالارونده عنوان کرد: این بالارونده هوشمند است و علاوه بر اینکه انتهای مسیر را به صورت خودکار تشخیص داده و به صورت ایمن فرود می‌آید، از راه دور و تا فاصله یک کیلومتری نیز کنترل می‌شود.

این دانشجوی کارشناسی مهندسی مکانیک ادامه داد: این بالارونده توانایی اندازه گیری سرعت خطی، سرعت دورانی موتورها، میزان لغزش بین کابل و غلطک‌ها و ارتفاع را داراست و در پایان عملیاتش داده‌های اندازه گیری شده را به کاربر گزارش می‌دهد.

وی تصیرح کرد: این بالارونده علاوه بر سیستم آسانسور فضایی، می‌تواند در صنایع نظامی، هوا و فضا، نفت، پتروشیمی، حفاری، عمران و سدسازی و عملیات امداد و نجات کاربرد داشته باشد.

این مجری طرح افزود: در هر صنعتی که در آن نیاز به بالارفتن باشد این دستگاه قابل استفاده است، از جمله بالا رفتن از برج‌های پالایش به منظور بازرسی و مانیتورینگ پارامترهای دلخواه، نفوذ در چاه‌های حفاری برای اندازه گیری‌ داده‌های مورد نیاز و نصب دوربین به منظور بازدید از مکان‌هایی که رفتن انسان به آنجا دشوار است.

گفتنی است مقاله ای با عنوان Using Tires Instead of The Other Rollers To Make Climber Technical" realization "که به نحوه طراحی و ساخت این بالارونده می‌پردازد درکتاب نخستین دوره مسابقات آسانسور فضایی اروپا(EuSEC ) که تابستان گذشته توسط موسسه هوا فضای دانشگاه تکنولوژی مونیخ، از دانشگاه‌های معتبر جهان، برگزار شد، به چاپ رسیده است.این مقاله از طریق آدرس اینترنتی  http://eusec.warr.de/download/teams 2011 /IRSET_Paper.pdf   قابل دسترس است.