مدیریت سبز در دانشگاه‌ها چگونه برمی‌آید؟

دکتر حسن دادخواه عضو هیئت علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شهید چمران اهواز، در یادداشتی به مناسبت برگزاری هفته مدیریت سبز در دانشگاه شهید چمران اهواز، به تبیین برخی مسائل درباره چگونگی اجرای هرچه بهتر این هفته در دانشگاه‌ها پرداخت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در متن این یادداشت آمده است:

هفته گذشته در دانشگاه شهید چمران اهواز، هفته مدیریت سبز برگزار شد و در هریک از روزهای آن، کوشش گردید تا به‌طور نمادین فرهنگ رفتاری متناسب با حفظ محیط‌زیست، ترویج و گسترش یابد و ضرورت پاسداشت از محیط پیرامونی در سطح بالای ذهن شهروندان و دانشگاهیان قرار گیرد. گرچه یادآوری سمبلیک و نمادین رفتارهای خاص برای حفظ محیط‌زیست در مرحله آموزش و فرهنگ‌سازی خالی از فایده نیست ولی به نظر می‌رسد تا رسیدن به مقصود نیازمند تصمیم‌گیری‌های جدی و تغییرات رفتاری عمیق و استمرار آن در نظام مدیریتی و بلکه در همه لایه‌های جامعه هستیم .

از شعارها و گزاره‌های زیبایی که در هفته گذشته باهدف فرهنگ‌سازی تبلیغ و منتشر گردید، می‌توان اصول، پایه‌ها و مایه‌های تغییر رفتار فردی و اجتماعی موردنظر را بیرون آورد‌. آنچه در این راستا از اهمیت برخوردار است میزان پایبندی همه مردم و به ویژه مدیران به آن اصول و مایه‌هاست. به زبان ساده‌تر، همه ارکان جامعه باید در هر شرایط، رعایت اصول مدیریت سبز را سرلوحه برنامه و اهداف و رفتار روزانه و سازمانی خویش قرار دهند .

در ادامه به تعدادی از روش‌های برآمدن مدیریت سبز در دانشگاه‌ها اشاره می‌شود :

۱ _ بهره‌گیری از روش‌های الکترونیکی برای انجام تبلیغات مناسبتی و اطلاع‌رسانی و عدم استفاده از کاغذ و بنر در این زمینه از سوی اداره روابط عمومی، تشکل‌های دانشجویی و معاونت فرهنگی دانشگاه .

۲ _ پرهیز و خودداری از قطع درختان  و هرس‌های نادرست از سوی اداره فضای سبز و مدیریت خدمات عمومی دانشگاه .

۳ _ عدم استفاده از ظروف یک‌بار مصرف و پلاستیکی در سلف‌سرویس‌ها و غذاخوری‌های دانشگاه از سوی معاونت دانشجویی .

۴ _ قرار دادن زباله و پسماندها در محل‌های ویژه و پاکیزه نگه‌داشتن محیط‌های عمومی دانشگاه به ویژه معابر و خیابان‌های فرعی و مکان‌های دور از دید عمومی .

۵ _اصلاح فرایندهای اداری برای کاهش میزان آمد و شد و مراجعه حضوری ارباب‌رجوع به ادارات دانشگاه از سوی معاونت اداری و مالی .

۶ _ تمرکز دادن برنامه‌های فرهنگی دانشجویان به خوابگاه‌ها  و ادغام برنامه‌های مناسبتی و کاستن از برنامه‌های فرهنگی کم‌مایه از سوی ادارات دانشگاه که متولی این‌گونه برنامه‌ها هستند .

۷ _ تنظیم برنامه درسی دانشجویان به‌گونه‌ای که از رفت‌وآمدهای متعدد دانشجویان در یک روزبه دانشکده‌ها جلوگیری کند .

برای نظارت بر حسن برنامه‌های مدیریت سبز در دانشگاه پیشنهاد می‌گردد که کمیته برگزاری هفته مدیریت سبز در دانشگاه‌ها، وظیفه نظارت بر عملکرد ادارات و مدیران دانشگاه را بر عهده بگیرند .