راه‌اندازی مجدد دستگاه‌های میکروسکوپ الکترونی عبوری و رزونانس مغناطیسی هسته در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه

مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز از راه‌اندازی مجدد میکروسکوپ الکترونی عبوری TEMو دستگاه رزونانس مغناطیسی هسته (NMR ) در این آزمایشگاه خبر داد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر بهروز زرگر دراین‌باره بیان کرد: از سال قبل اقدامات لازم برای راه‌اندازی مجدد برخی از دستگاه‌های این آزمایشگاه که از اهمیت و ارزش ریالی بسیار زیادی نیز برخوردار بودند، آغاز شد.

وی افزود: دو دستگاه میکروسکوپ الکترونی عبوری و رزونانس مغناطیسی هسته جزو دستگاه‌های با تکنولوژی بالا محسوب می‌شود که راه‌اندازی مجدد آن‌ها نیز کار بسیار پیچیده و سختی بود که خوشبختانه این دستگاه‌ها با تلاش‌های انجام‌شده مجدد وارد مدار شدند.

مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز، تصریح کرد: میکروسکوپ الکترونی عبوری( TEM )  این آزمایشگاه که نزدیک به سه سال به دلیل مشکلات فنی و اشکال در بخش high voltage  و شرایط نامساعد تصویربرداری از چرخه سرویس خارج گردیده بود، در حال حاضر با نصب و راه‌اندازی دوربین خریداری‌شده از نمایشگاه ساخت داخل در سال 1395 و تعمیر بخش high voltage   مجدداً آماده سرویس‌دهی می‌باشد.

زرگر، اظهار کرد: میکروسکوپ TEM  هم‌اکنون قادر به تصویربرداری از نمونه‌های نانو ذرات با ولتاژ kv  80 می‌باشد و این آزمایشگاه آمادگی خود را برای ارائه خدمات این میکروسکوپ به متخصصین و پژوهشگران اعلام می­دارد.

وی درباره راه‌اندازی مجدد دستگاه رزونانس مغناطیسی هسته (NMR )  نیز، گفت:  این دستگاه نیز که به دلیل آسیب شدید وارده به یکی از بردهای آن از چرخه سرویس خارج‌شده بود مجدداً راه‌اندازی گردید. لازم به ذکر است از اواسط خردادماه امسال تزریق هلیوم مایع به دستگاه نیز صورت پذیرفته است.

مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: این دستگاه باقدرت میدان مغناطیسی 9/4 تسلا ابزاری توانمند در تشخیص نوع و تعداد هسته‌های 13C  ، 1H  ، 31P  ، 119Sn  ، 29Si  موجود در ساختمان شیمیایی ترکیبات بوده و روش قدرتمندی برای تعیین ساختار شیمیایی مواد آلی می‌باشد.

زرگر اضافه کرد: ارزش ریالی این دو دستگاه بسیار زیاد است و در حال حاضر قیمت میکروسکوپ TEM  تقریباً دو میلیارد تومان و زونانس مغناطیسی هسته (NMR ) نیز تقریباً چهار میلیارد تومان است.

وی، افزود: 27 دستگاه کوچک و بزرگ در این آزمایشگاه فعال است که تمامی این دستگاه‌ها بسیار ارزشمند و قابل‌استفاده برای پژوهشگران می‌باشد و با راه‌اندازی دستگاه‌های جدید دیگر نیاز نیست پژوهشگران دانشگاه شهید چمران اهواز برای فعالیت‌های خود با این تجهیزات به خارج از دانشگاه مراجعه نمایند.

مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز در پایان با قدردانی از حمایت‌ معاونت های پژوهشی و فناوری و مالی اداری دانشگاه گفت: در راه‌اندازی دستگاه تولید نیتروژن مایع  رزونانس مغناطیسی هسته (NMR )باید کمپرسور  هلیوم  تهیه می‌شد که به راحتی امکان‌پذیر نبود و این امر با کمک یکی شرکت‌های دانش بنیان شهرستان قم انجام شد و همچنین تعمیر دستگاه NMR با همکاری شرکت پتروشیمی بندر امام خمینی(ره) محقق گردید که از همکاری های صورت گرفته نیز تقدیر و تشکر می شود. همچنین باید از تلاش ها و زحمات رؤسای پیشین آزمایشگاه مرکزی جهت تجهیز و ارتقاء کمی و کیفی امکانات آزمایشگاه تقدیر نمود.

گفتنی است آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شهید چمران با 2 هزار و 50 مترمربع زیربنا در دو فاز مجزا به ترتیب در فروردین‌ماه سال 84 و خردادماه سال 91 افتتاح و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

این آزمایشگاه سال 84 به عضویت قطعی شبکه آزمایشگاه فناوری نانو کشور و سال 89 به عضویت قطعی شبکه آزمایشگاه­های علمی ایران (شاعا) درآمد و بلافاصله به عنوان آزمایشگاه مرجع کارگروه استانی شبکه شاعا تعیین گردید.

همچنین آزمایشگاه مرکزی از سال 91 به­عنوان آزمایشگاه همکار مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی خوزستان تعیین شد و در سال 93 نیز به عضویت قطعی شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی درآمد.

تمرکز، نگهداری، سامان‌دهی و سرویس‌دهی دستگاه‌های دارای کاربرد عمومی در سطح دانشگاه و هم‌چنین صنایع استان در یک مکان کاملاً تخصصی جهت رشد و شکوفایی امر پژوهش در سطوح منطقه‌ای و ملی، برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی و پژوهشی با فناوری (High Tech ) ، ارائه فضای مناسب آزمایشگاهی جهت انجام پروژه‌های تحقیقاتی برای محققین داخل و خارج دانشگاه ازجمله اهداف این آزمایشگاه است.