تشکیل کارگروه "سازگاری باکم آبی" در دولت دوازدهم

مشاور وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران از تشکیل کارگروه سازگاری باکم آبی در دولت دوازدهم خبر داد و افزود: اعضای این کارگروه شش نفر از اثرگذارترین افراد حاضر در کابینه دولت در مسائل مرتبط با حوزه آب کشور هستند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، محمد حاج رسولی‌ها امروز دوشنبه 21 اسفندماه در پنجمین همایش ملی مدیریت شبکه‌های آبیاری و زه‌کشی و سومین کنگره ملی آبیاری و زه‌کشی ایران، گفت: در ابتدای دولت دوازدهم با حضور دکتر اردکانیان این مسئله مطرح شد که چرا مقوله آب را به صورت جزیره‌ای پی گیری می‌کنیم و اگر دستورالعمل و آیین‌نامه‌ای است وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، محیط‌زیست و ... به صورت مجزا انجام می‌دهند؛ دلیل آن نیز شاید این باشد که ما هنوز نتوانسته‌ایم طرح آمایش سرزمینی مشخصی داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، بیان کرد: 12 اسفندماه امسال در جلسه هیئت‌وزیران تشکیل کارگروه سازگاری باکم آبی در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد شش نفر از اثرگذارترین افراد حاضر در کابینه دولت در حوزه‌های آبی، در این کارگروه مسائل حوزه آب کشور را موردبحث و بررسی قرار دهند.

وی افزود: حسن دیگر این کارگروه این است که موضوع‌ها از قالب استان‌ها اخذ می‌شود و مباحث کارشناسی شده از بدنه استان‌ها می‌باشد.

مشاور وزیر نیرو در بخش دیگری از صحبت‌های خود، اظهار کرد: باید بپذیریم درگذشته اشتباهات زیادی انجام داده‌ایم و باید با همفکری این معضل و چالش که مطرح‌شده در حوزه آب کشور را به نحو احسن برطرف کنیم.

حاج رسولی‌ها، گفت: این نشست بدین منظور برگزارشده که بدانیم باید چه راهکاری در حوزه سازه‌ای و غیر سازه‌ای ، مباحث بهره‌وری، آموزش و... به‌کارگیریم؛ در حال حاضر بر اساس آمارهای اشاره‌شده در این نشست و بر اساس سالنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی و سازمان‌های زیرمجموعه هشت و نیم میلیون هکتار اراضی در سطح کشور وجود دارد که به لحاظ وسعت بر اساس آمار رتبه پنجم یا ششم جهان راداریم.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، بیان کرد: برای یک هکتار در قالب تأمین غذا و مباحث مرتبط با اقتصاد با جمعیت کشور برای 10 نفر اراضی داریم که این نرم در بخش بین‌الملل برای 25نفر است؛ این نکته‌ای است که باید به آن بپردازیم که با این جمعیت و اراضی که به صورت آبی تحت کشت است، عددی بالاست و اگر آینده‌نگری کنیم هر هکتار باید برای 20 نفر تأمین غذا کند.

وی، افزود: این مسئله هم فرصت و هم تهدید است؛ فرصت آن شامل شبکه سدها، سرمایه‌گذاری‌ها و کشاورزی است و در کنارش تهدیدی به نام کاهش منابع آبی راداریم؛ وقتی به کتاب‌های سال قبل مراجعه می‌کنیم متوسط بارندگی در کشور 270 میلی‌متر بوده که به‌مرورزمان این عدد کاهش‌یافته است. امسال این تهدید بحرانی‌تر شده و بارندگی‌ها در سطح کشور 90 میلی‌متر رسیده که 40درصد نسبت به سال قبل و 45 درصد نسبت به میانگین کمتر است و بدتر از این مسئله عدم تناسب در بارندگی است که در حوزه ارومیه وضعیت مناسبی داریم اما کسری آن در حوزه خلیج‌فارس، بندرعباس و سیستان و بلوچستان است که نسبت به درازمدت 51 درصد کاهش را شاهد هستیم.

مشاور وزیر نیرو، ادامه داد: در استان خوزستان نیز نسبت به سال قبل 5 درصد و نسبت به میانگین درازمدت 53 درصد کاهش داریم؛ این آمار نشان می‌دهد سال گذشته نیز بحران وجود داشته. سال قبل ورودی به سدها در کل کشور 14 میلیارد بوده و امسال این عدد به 10 میلیارد رسیده و نشان می‌دهد که 27 درصد کاهش داشته‌ایم و این عدد در خوزستان بالای 37 درصد کاهش نسبت به سال قبل را نشان می‌دهد.

حاجی رسولی‌ها، اضافه کرد:در  کشور ما هیچ‌وقت آب به عنوان یک نهاده مطرح نبوده و همیشه به عنوان کالایی رایگان در اختیارمان قرار داشته است و هیچ انگیزه‌ای در بحث صرفه‌جویی نداشته‌ایم. اقداماتی در زمینه تدوین استاندارها خصوصاً در استان خوزستان انجام داده‌ایم که امیدواریم مؤثر باشد.